menu

Hier kun je zien welke berichten Abubakari als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Analfabeten Som Kunde Räkna - Jonas Jonasson (2013)

Alternatieve titel: De Zonderlinge Avonturen van het Geniale Bommenmeisje

3,5
Het lijkt qua stijl veel op zijn voorganger. Niet dat dat erg is, het is opnieuw een wonderlijk grappig verhaal met veel geweldige (en domme)personages en ultra bizarre voorvallen, het toeval speelt wederom een enorme rol, het is maatschappijkritisch en er zit maar een klein stukje in wat langdradig is en wat het tempo er kortstondig uit haalt.

Uitgebreidere boekverslag op mijn weblog

Brandlucht - Erik Vlaminck (2011)

4,5
liv2 schreef:
Dat zijn nuances die enkel een Vlaming begrijpt vrees ik.

Ik deel je vrees niet.

Suikerspin zorgde voor een hoog verwachtingspatroon en Brandlucht is geenszins een teleurstelling gebleken.
Het boek heeft een met Suikerspin vergelijkbare opzet. Ook hier is in elk hoofstuk een hoofdpersoon aan het woord. De hoofdpersonen zijn Mina, haar dochter Elly en diens dochter Linda. En ook Mina’s man Gaston/Tony krijgt een hoofdstuk de tijd om zijn verhaal te doen.

Mina is een naar Canada geëmigreerde Nederlandse, Gaston een naar Canada geëmigreerde Belg. Beide hebben dan al de nodige ellende voor de kiezen gekregen.
Ze ontmoeten elkaar en trouwen. En uit dat huwelijk wordt Elly geboren.

In 14 hoofdstukken verschuift het perspectief telkens en kom je langzaam maar zeker te weten wat er gebeurd is en waarom. Mooi aan dit boek is dat niets is wat het in eerste instantie lijkt. Elk hoofdstuk biedt nieuw inzicht. En het is maar net vanuit wiens mond je het hoort. Wat slecht lijkt is in een later hoofdstuk goed. En andersom.

Ik vind het een ontzettend mooi geschreven knap geconstrueerd boek. Humor en tragiek gaan net als in Suikerspin hand in hand. Het mooie aan de beide boeken die ik van Erik Vlaminck las is dat ze geen fractie van een seconde vervelen. Elke zin voegt iets toe, totaal geen overbodig gezwam. De hoofdpersonen zijn ook niet van papier, maar leven echt, “gewoon volk” met ongewone levens. De personages zijn wederom personages met een stel geweldige bijrollen op de koop toe.

Persoonlijk hou ik er ook wel van dat zaken uit eerdere hoofdstukken later (soms subtiel, soms niet subtiel) terug komen. En ook daarin is Erik Vlaminck bedreven. Het verhaal omspant veertig jaar vreugde maar vooral verdriet. En net als in Suikerspin wordt het tegen het einde telkens erger. De gekte die eerst nog sluimert culmineert uiteindelijk in totale gevaarlijke gekte. Als de zon een beetje door lijkt te breken komt er een inkzwarte wolk tevoorschijn. Een rookwolk, vandaar die brandlucht. Klinkt zwaar en/of deprimerend, maar is het niet. Inderdaad, dat moet je maar kunnen. Erik Vlaminck kan het.

(Deze recensie staat op mijn eigen weblog, is dus geen plagiaat of zo).
http://abubakaridevries.wordpress.com

Bullet Park - John Cheever (1969)

3,5
Vooral het tweede deel van het boek (over Paul Hammer) is een bizar verhaal, het eerste deel is ook 'raarrrr' maar niet zo raar als het tweede deel. Via flarden uit hun levens krijg je een beeld van Hammer & Nailles, in het laatste (korte) deel komt het tot een (ook al vrij bizarre) clash.
Maf verhaal in een erg mooie stijl geschreven.

Case of Exploding Mangoes, A - Mohammed Hanif (2008)

Alternatieve titel: Een Kist Ontploffende Mango's

4,0
“Een kist ontploffende mango’s” van Mohammed Hanif. Over de aanslag op de Pakistaanse militair dictator Zia ul Haq in 1988. Fictie gecombineerd met feiten in een vlammende satire op de paladijnen, stroopsmeerders en samenzweerders rondom de uiterst paranoïde Generaal Zia. Het boek heeft twee verhaallijnen. Het ene gaat over de Generaal die even gelovig als paranoïde blijkt te zijn. Met fraaie bijrol voor zijn kenau van een First Lady. Je zou bijna denken dat Hanif overdrijft in zijn beschrijving van een schele generaal met een potsierlijk snorretje en een gladgekamde glimmende haardos met middenscheiding. Totdat je op Google zoekt op Zia ul Haq. Dan blijkt dat de man er ook echt zo uit zag.



De andere verhaallijn gaat over Ali Shigri, een luchtmacht officier. Zijn vader heeft zelfmoord gepleegd, maar Ali heeft het idee dat zijn vader vermoord is. En Ali zint op wraak. Als Ali’s vriend Obaid op een dag verdwenen is uit de Pakistaanse luchtmachtbasis wordt Ali onder zware druk gezet om te vertellen wat hij weet over de verdwijning van Obaid. Dubbele belangen van dubieuze militairen voorkomen dat hij vast blijft zitten. In ere hersteld is Ali er bij op de dag dat Generaal Zia’s vliegtuig verongelukt. Wat volgt is een prachtige apotheose waarin de nooit opgehelderde aanslag op Generaal Zia toch nog opgehelderd wordt, door middel van een samensmelting van een aantal complottheoriën die ook echt de ronde gaan. Generaal Zia had zich in zoveel kringen onmogelijk gemaakt dat er wel heel veel partijen baat hadden bij zijn dood. Boekentip van de maand wat mij betreft. Grappig maar niet lollig, spannend en een mooi beeld gevend van het gekonkel in en rondom de top van het grootste Islamitische land ter wereld, Pakistan, met zijn 130 miljoen inwoners.

Cloud of Sparrows - Takashi Matsuoka (2002)

Alternatieve titel: Samoerai

3,5
Het boek is spannend, de personages boeien en krijgen meer inhoud dankzij de flashbacks en het geeft een beeld van de bizarre regels die golden in het Japan van die tijd. Door het stof kruipen als een krijgsheer voorbij komt. Zo niet? Kop er af!

Nadeel is dat ik wat tijd nodig had alle namen van de personages te onthouden en in de juiste kampen te plaatsen. Maar voor het overige wel een fijn boek.

uitgebreide boekverslag:
Boekeman: SAMOERAI – Takashi Matsuoka | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Devil All the Time, The - Donald Ray Pollock (2011)

Alternatieve titel: Al Die Tijd de Duivel

5,0
Wow! Wat een geweldig boek!

Ubercool, hard, pervers, sadistisch maar nooit expliciet. Donald Ray Pollock laat namelijk veel aan de verbeelding over. Alcohol, totale gekte, moorden voor de lol, sexuele ontaarding, wraak, dood en verderf, drama, godsdienstwaanzin, uit de hand lopende bloederige rituele offers en dat alles in een letterlijk moordend tempo…

Mijn uitgebreidere bijdrage over dit boek:
Geweldig boek! Al die tijd de Duivel – Donald Ray Pollock | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Disgrace - J.M. Coetzee (1999)

Alternatieve titel: In Ongenade

3,5
Het is een boek waarin verandering het grote thema is. David verandert, Zuid Afrika is verandert, zijn dochter verandert maar blijft toch wat ze was en weigert verder te veranderen. Een niet al te vrolijk verhaal. In hoog tempo zonder onnodige versierselen vertelt. Op afstand, een observatie. Geen dik boek (253 blz), snel uit, twee nachten.
Het vertelt over hoe Zuid Afrika ervoor staat, wat de bij effecten zijn van de gelijkere rechten in Zuid Afrika. Hoe de blanken niet meer alles hebben en de zwarten alles moeten.
En hoe sommige mensen daar aan moeten wennen en daar op bittere wijze mee geconfronteerd worden.

Uitgebreider verslag:
Boekeman…..In Ongenade – J.M. Coetzee | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

In the Rogue Blood - James Carlos Blake (1997)

Alternatieve titel: Schurkenbloed

5,0
Schitterende cover, geweldig boek. Mooi geschreven avonturen van twee broers in de Verenigde Staten van 1845.
Een krankzinnige vader, een gefreakte moeder, een op hol geslagen zusje. Twee broers.
Vechtpartijen, geweld, hoeren, drank.
Hard, ruig, spannend.

Aanrader van het jaar!

Lees meer & uitgebreider (en ga daarna het boek lenen of kopen!) op:
Boekverslag SCHURKENBLOED – JAMES CARLOS BLAKE | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Inseparabili: Il Fuoco Amico dei Ricordi - Alessandro Piperno (2012)

Alternatieve titel: De Onafscheidelijken: Het Eigen Vuur der Herinneringen

4,0
De onkunde van getormenteerde zielen om zich te uiten, om iets te doen, het was al het thema in de Vervolging en in De Onafscheidelijken is het wat dat betreft zo vader zo zoon.
Een groots familiedrama van Zuid Europese orde. Een waardig vervolg op het vorige drama der Pontecorvo’s. Met net als in de voorganger veel irritante types die iets te rijk en iets te zelfingenomen zijn en die door Piperno genadeloos op de hak worden genomen.

Uitgebreider boekverslag:
#Boekeman# De Onafscheidelijken – Alessandro Piperno | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2005)

3,5
@ Firebird:
Jouw mening als een feit brengen. Dat neem ik dan weer niet serieus. Sterker nog, dat vind ik zelfs bijzonder irritant.

Sowieso, iemand die iets moois maakt neerzetten als een prutsende mongool, het zegt mij meer over jou dan over Tommie Wieringa.
Je maakt op mij de indruk van een schrijver wiens boeken doorlopend door uitgevers geweigerd zijn. En die hier zijn frustratie bot viert op iemand die wel gepubliceerd wordt en succes heeft.

Ik laat mij graag mooie verhalen vertellen, ik hou van bizarre voorvallen, dit boek zit er vol mee. Ik heb mij er dan ook uitstekend mee vermaakt.

Lonesome Dove - Larry McMurtry (1985)

Alternatieve titel: Een Stadje in het Westen: Lonesome Dove & Op Zoek naar Montana

4,0
Jason82 schreef:
(quote)

Ik zoek ook periodiek, maar een betaalbare Nederlandse versie ben ik helaas nog niet tegen gekomen!

Hij staat nu ook voor 20 euro bij Bol. Com.

Man Die Haast Had, De - Jan Vantoortelboom (2015)

3,5
De synopsis hier op Boekmeter klopt trouwens niet. De hoofdpersoon heet Leon (en niet Ezra), zijn moeder sterft niet aan een erfelijke ziekte, Leon heeft geen haast, onverschillig lijkt mij een verkeerde typering en hij is ook niet ongedurig.
Ik zou de synopsis vervangen door de tekst die op de achterflap van het boek staat.

Leon ziet als klein kind zijn oppas Elsie een val maken waardoor zij zwaar gehandicapt raakt. Hij bezoekt haar trouw elke zaterdag. Aanvankelijk omdat dat moet van zijn moeder, maar later omdat er tussen deze twee beschadigde en zwijgende mensen iets ontstaat: een verhouding van wederzijdse afhankelijkheid. Hij is de enige die zij toelaat, zij is de enige aan wie hij zich ooit emotioneel heeft kunnen binden.
Leon is misschien niet schuldig, maar hij voelt zich verantwoordelijk voor Elsies toestand. En dat verantwoordelijkheidsgevoel gaat ver, wellicht te ver.

Meester Mitraillette - Jan Vantoortelboom (2014)

4,0
Meester Mitraillette is wederom een fantastisch boek, een tragisch maar mooi verhaal uit een bikkelharde tijd, een jaar of honderd geleden in West Vlaanderen.
Jan Vantoortelboom schrijft mooi, het verhaal leest vlot, er gebeurt van alles, het ligt er nooit te dik bovenop, tragiek, liefde & genegenheid, waanzin van een oorlog, dood en verdriet en schuldgevoelens. Meester Mitraillette heeft het allemaal.

Uitgebreider:
recensie Meester Mitraillette – Jan Vantoortelboom | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Mister Ajax: De Eeuwige Jeugd van Sjaak Swart - Raymond Bouwman (2009)

3,5
Swart wordt door Raymond Bouwman gevolgd bij zijn huidige bezigheden, maakt een trip down memory lane en Sjakie geniet zichtbaar en zeer duidelijk als mensen hem herkennen. Een bloedfanatieke man die nog steeds moet huilen als hij denkt aan de dag dat hij moest stoppen als voetballer in Ajax 1. Nooit te beroerd om voor de duizendste keer over de goeie ouwe tijd te vertellen. En voor iedereen die hem aanspreekt een aardig woordje over. Gelukkig is een ander treurig stemmend item uit het boek inmiddels opgelost. Sjaak Swart, de onbetwiste Mister Ajax, was geen erelid van Ajax. En dat deed Sjaak (terecht natuurlijk) pijn. In januari 2010 is dat recht gezet. Sjaak Swart, Mister Ajax & Erelid! En op zijn 75ste nog steeds de beste speler van Lucky Ajax.

UItgebreider boekverslag:
Boekeman: Recensie Mister Ajax – Raymond Bouwman | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Mr. Vertigo - Paul Auster (1994)

4,5
De dramatische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Paul Auster vertelt opnieuw een geweldig verhaal en maakt zijn naam als meesterverteller wederom helemaal waar. Een verhaal wat alles heeft, bol staat van dramatiek en schokkende ontwikkelingen, vol verrassingen, vol vaart, schitterende anekdotes, prachtige personages en aan het eind leer je ook nog eens hoe je zelf kunt vliegen. Ik heb het net geprobeerd en ik kan het.

Wát een gewéldig boek!

Boekrecensie Mr. Vertigo – Paul Auster | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Nooit Ziek Geweest - Nico Dijkshoorn (2012)

3,5
Het verhaal van Nico Dijkshoorn over zijn vader. Een honkballer. En een egocentrische opschepper die vooral heel graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Die onophoudelijk verkondigt dat men hem overal zo’n toffe gast vindt. Een tragische figuur, maar ook een komische. Als het je vader tenminste niet is. Amsterdamse humor (dus vaak ten koste van een ander) in de vorm van honderden keren vertelde anekdotes. Klaas Dijkshoorn is een gangmaker op feesten, maar heeft niet in de gaten dat niet altijd gewaardeerd wordt.

De rest van de recensie staat hier:
Boekeman: Nooit ziek geweest-Nico Dijkshoorn | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Our Lady of Alice Bhatti - Mohammed Hanif (2011)

Alternatieve titel: Onze Lieve Vrouw van Alice Bhatti

3,5
Van Mohammed Hanif las ik eerder het onvolprezen Een kist exploderende Mango’s. Een boek over de aanslag op de Pakistaanse oud president Zia ul Haq.

In zijn tweede boek gaat het over Alice Bhatti. Een jonge verpleegster die een leven vol wonderlijke gebeurtenissen leeft. Het boek begint met haar sollicitatiegesprek in het ziekenhuis waar ze zal gaan werken.

Ze snijdt daarna onder andere een vooraanstaand rijk persoon in zijn lul als die handstastelijk dreigt te worden, ze blijkt in de gevangenis gezeten te hebben, ze trouwt een dommige body builder, ze laat een doodgeboren baby herleven, ze is christen in een moslim land en zo gebeuren er nog tal van rare dingen.
Er is ook nog een jongen die in het ziekenhuis werkt die ze nog kent van toen ze in de gevangenis zat. Die is verliefd op Alice maar moet lijdzaam toezien hoe Alice besluit om praktische redenen met de body builder te trouwen. Het boek dendert naar een dramatische apotheose die ik hier niet zal verklappen. Wat ik wel kan verklappen is dat Pakistan een raar land is. En dat Onze Lieve Vrouw van Alice Bhatti misschien niet zo geweldig is als ‘Een kist exploderende mango’s', maar dat het wel een mooi verhaal over een bijzondere vrouw in een raar land is. Goed boek? Ja dus!

Risk Pool, The - Richard Russo (1988)

Alternatieve titel: De Risicofactor

5,0
Ik las iets over een boek waarin weinig gebeurde. Het is maar net hoe je leest, want er gebeurt in dit boek juist van alles in het fictieve stadje Mohawk. Met zijn weirde inwoners en zijn vervallen staat. Door de ogen van tiener Ned Hall, die in Mohawk bij zijn roekeloze gek van een vader woont, lees je zijn leven en dat van zijn stadgenoten.

Richard Russo is een meesterlijk verteller, in de beste Amerikaanse traditie. Veel anekdotes en rare voorvallen, personages die echt leven, mooi boek.

Uitgebreider verslag:
Boekeman **”judge a book by its cover”** Schadevolle Jaren – Richard Russo | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Schachautomat, Der - Robert Löhr (2005)

Alternatieve titel: De Schaakmachine

4,0
Het boek is het verhaal van het fictieve personage Tibor. De eerste dwerg die plaats nam in de Schaakturk. Hoe von Kempelen hem uit een Venetiaans gevang redt en hem meeneemt naar Presburg (het huidige Bratislava) om daar kennis te maken met von K's assistent Jakob. Die bouwt samen met von K. de Schaakturk af, ze verfijnen hem en geven een eerste demonstratie aan de kaiserin met Tibor verborgen in de schaakmachine . En dat is pas het begin.
Wat volgt is een mix van historische feiten en fictie waarin het verhaal zelfs thrillerachtige trekjes krijgt. Löhr brouwt een fijne mix van jaloezie, haat, moord, wraak, dreigementen, verraad, bedriegende spionnen en (onbeantwoorde) liefde in een verhaal wat hoe verder het vordert hoe sneller het weg leest. Ik vond het een geweldig boek, spanning & historie gaan hand in hand.

(meer & uitgebreider: Boekeman: De Schaakmachine – Robert Löhr | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com )

Sing Backwards and Weep: A Memoir - Mark Lanegan (2020)

4,5
Sodeju, wat een boek! Ruw, goor, gemeen en nietsontziend. Mark Lanegan verteld over zijn jeugd waarin hij al vlot aan de drank en drugs raakt, zijn jaren bij Screaming Trees waar hij nooit echt tevreden mee was en waar hij op voet van oorlog stond met één van zijn bandgenoten. Hij is hard voor zichzelf, heeft een vrij lage eigendunk, maar ook voor heel veel mensen om hem heen.
Ondertussen raakt hij steeds zwaarder verslaafd aan de heroïne. Hij beschrijft de dagelijkse struggle, zeker als ie op tour is is het een hele strijd om elke dag te scoren om niet ziek te worden.

Maar ook zijn manier van leven als ie niet aan het touren is. Dealen, stelen, bedonderen om aan dope te komen. Tegen het eind van het boek (eind jaren 90) is ie dakloos, wotdt ie gezocht door politie en door dealers die hij bestolen heeft, is ie lichamelijk volledig op, zijn armen liggen open van alle infecties.

Daarnaast veel verhalen over mensen uit de muziekbizz, concerten of optredens waarbij hij ziek of zwaar onder innvloed was, zijn band met Kurt Cobain en met Layne Staley, de hulp die Courtney Love hem geboden heeft, zijn haat jegens Liam Gallagher van Oasis en nog een enorme lading bizarre voorvallen en avonturen.

En dan te bedenken dat deze eeuw nog onbesproken blijft. En ook zal blijven aangezien Lanegan een maand geleden overleden is. Tenzij dat in een ander boek ter sprake komt. Ik ga in elk geval a Devil in a coma nog lezen, over zijn strijd met corona waardoor hij ook bijna het hoekje om ging.
En dan is er nog I Am the Wolf Lyrics and Writings*, maar ik weet eigenlijk niet of dat vooral songteksten zijn of dat hij daarin ook verder verteld over zijn leven. Zo maar even checken.

Maar wow, wat een boek was dit zeg.


* It is a lyrics book so most of its content is not new but each chapter begins with a short introducion written by Lanegan himself to give the reader an idea of the time and circumstances behind each one of his (amazing) solo records.

Ook wel de moeite waard dus zo te zien.

Six Suspects - Vikas Swarup (2008)

Alternatieve titel: Zes Verdachten

4,0
Ik vond het een geweldig boek. Geen enkele saaie passage, het verhaal bleef voortrazen. Hoewel het hier & daar ietwat over de top is (maar dat stoorde mij niet echt) geeft het toch wel een beeld van de corruptie in India, het gat tussen rijk & corrupt aan de ene kant en arm & slachtoffer aan de andere kant. Maar het is bovenal gewoon een erg te gek verhaal. En dat is één van de redenen dat ik lees. Ik wil goeie verhalen horen (lezen).

Meer:
Boekeman Zes Verdachten-Vikas Swarup | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Snømannen - Jo Nesbø (2007)

Alternatieve titel: De Sneeuwman

3,5
Thrillers hebben nog wel eens de neiging een pad vol clichés te volgen. Dat pad is niet het pad wat Nesbö volgt. Zijn personages luisteren Ramones. Nou, klaar. Goed boek dus.
De sneeuwman is een lange soms ingewikkelde maar constant boeiende zoektocht naar wat er nou precies aan de hand is en waarom die vrouwen vermoord worden. Jo Nesbö is een voormalig profvoetballer en dus wordt je in de beste Scandinavische misdaad/the Killing traditie een paar keer op het verkeerde been gezet. Al trapte ik daar niet in. Ik had al snel mijn hoofdverdachte gespot en helaas, dat bleek uiteindelijk ook de dader te zijn. Dat overkomt me overigens maar zelden, het stoorde verder ook niet, al had ik toch wel dat ik het jammer vond dat juist ‘dat’ de dader bleek. Het enige minpuntje deze keer. Want verder was het een boek waar ik doorheen geraasd ben. En wat ik met veel plezier gelezen heb. Ik ga in 2013 als ik weer eens een thriller wil lezen denk ik maar weer voor Nesbö.

Tussen Godenzonen: Een Jaar Lang Ajax - Auke Kok (2013)

3,5
Auke Kok trok een jaar lang op met een aantal Ajacieden. "Tussen Godenzonen" is het boek wat er uit voort kwam. Geen chronologisch verslag van een Ajax seizoen maar een aantal portretten van de spelers die Kok volgde.

Het boek levert eigenlijk vrij weinig dingen op die je niet wist. Het zijn vooral portretten van jonge jongens die in een glazen huis terecht zijn gekomen.
Over de druk, de verwachtingen, de wanhoop, de vormcrisis, de bazen, de regisseurs van Ajax' positiespel, het buitenbeentje, de ongeduldige, het supertalent. Over de mensen die Ajax zijn gezicht gaven in 2012/13. Voor de Ajacied een boek wat je moet lezen, maar ook voor de niet Ajacied interessant genoeg omdat het over universele voetbalsores anno 2012/2013 gaat en Auke Kok een goeie schrijver is.

Mijn uitgebreidere verslag staat hier:
Boekeman Recensie: Tussen Godenzonen – Auke Kok | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Vérité sur l’Affaire Harry Quebert, La - Joël Dicker (2012)

Alternatieve titel: De Waarheid over de Zaak Harry Quebert

3,5
Ik had er ook meer van verwacht. Minimaal 200 paginas te lang, vooral door veel gebeurtenissen die tot in den treure terug komen en enkele clichématige personages.

Maar ook een mooi muder mysterie, goede plot, een aantal zijlijnen die uiteindelijk samen komen en deel uitmaken van het mysterie, een goed geschreven einde (plusminus de laatste 150 paginas is één lange ontrafeling). Dicker neemt mij echter wat te veel tijd voor zijn inleiding, het liefdesverhaal en de inwoners van Aurora, NH in 1975 en 2008.

Een zeven, kortom 3,5*

Uitgebreider:
Boekrecensie Joël Dicker – De waarheid over de zaak Harry Quebert | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com