menu

Hier kun je zien welke berichten Dustbowl als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Gul Feber - Michael Rasmussen en Klaus Wivel (2013)

Alternatieve titel: Gele Koorts: Ten Koste van Alles naar de Top

3,5
Interessant was het boek zeker; goed geschreven niet. Anders dan de boeken van Hamilton en Millar blijft Rasmussen heel erg afstandelijk. Je krijgt weinig tot niks mee van weerzin bij de eerste keer dat hij een spuit in zijn lichaam zette of van de angst die hij had om betrapt te worden. Alle 'onthullende' passages waren eigenlijk al eerder naar buiten gekomen; daar hoef je het dus ook niet voor te lezen. Wel is het heel interessant om te lezen hoe vanzelfsprekend het dopinggebruik nog was, ook ná Operacion Puerto (waar de verhalen van Hamilton en Millar ongeveer ophielden).

Al met al komt Rasmussen uit dit boek niet echt naar voren als een sympathieke vent: hij is eerder arrogant en egoïstisch. Toch had ik op een bepaalde manier met hem te doen, want zoals hij in het slot beschrijft is hij op een totaal andere manier behandelt dan bijvoorbeeld een Erik Zabel, die door een paar traantjes te laten gewoon door kon met zijn carrière terwijl het hele leven van Rasmussen verpest was, door min of meer het zelfde vergrijp.

Secret Race. Inside the Hidden World of the Tour de France: Doping, Cover-ups and Winning at All Costs, The - Tyler Hamilton en Daniel Coyle (2012)

Alternatieve titel: De Wielermaffia

5,0
Onwijs fascinerend boek. Iedereen met enige interesse in het wielrennen en met name het tijdperk Armstrong zou dit boek moeten lezen. Opgebouwd als een biografie, maar dan met het héle verhaal. Je kruipt in de huid van een dopinggebruiker en krijgt zelfs begrip voor het gebruik van doping. De vanzelfsprekendheid van dopinggebruik in die periode is schokkend. (bijvoorbeeld Bjarne Riis die aan Hamilton vraagt bij een kennismakingsgesprek voor zijn overgang naar CSC: wat voor methodes gebruikten jullie bij US Postal? En hem vervolgens bloedtransfusies aanraadt.) Ook mooi is de leesbare opluchting van iemand die eindelijk de waarheid kan vertellen. Thema van het boek is dan ook: 'de waarheid bevrijdt écht'

5*

Ventoux - Bert Wagendorp (2013)

4,5
Een boek met als titel 'ventoux' over een groep vrienden die de Mont Ventoux gaat bedwingen, met als hoofdpersoon nota bene een oud-student Nederlands, geschreven door Bert Wagendorp. Het leek bij voorbaat al voor mij (student Nederlands, wielerfanaat en viermaal bedwinger van de Mont Ventoux) geschreven.

Ik vond het dan ook een fascinerend boek. Niet alleen vanwege de vele herkenbare dingen, maar ook omdat het gewoon een onwijs onderhoudend verhaal is over liefde, heroïek en vooral vriendschap dat bovendien op een knappe manier is geconstrueerd. Wel ben ik benieuwd in hoeverre dit verhaal overeind blijft bij een lezer die minder van zichzelf terugvindt in de randzaken van de roman, omdat in de kern wat dingetjes wel eens wat gekunsteld overkwamen. Bijvoorbeeld de personages die allemaal wel heel erg excentriek waren voor een vriendengroep in dezelfde klas. Een beroemde drugsdealer, een beroemde natuurkundige en een beroemde dichter vind je meestal niet zomaar in één middelbare schoolklas. Ook de uiteindelijke clou van het verhaal vond ik een tikkeltje vergezocht. Uiteindelijk heb ik me aan deze zaken niet zo gestoord en kom ik voor deze zeer sympathieke roman uit op een 4,5 *