menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Geerard. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Szabadság Lélegzete, A - Péter Nádas (2005) 5,0

Alternatieve titel: Párhuzamos Történetek 3, 24 oktober 2018, 21:56 uur

stem geplaatst

» details  

Az Éjszaka Legmélyén - Péter Nádas (2005) 5,0

Alternatieve titel: Párhuzamos Történetek 2, 7 oktober 2018, 18:39 uur

Péter Nádas . Voor wie hem niet kent, hij is groot fan van Thomas Mann, Marcel Proust en Robert Musil en dat is terug te zien in zijn werk. Houd je van analytische, essayistische, niet lineaire vertelstructuren waarin zeer gedetailleerde beschrijvingen van innerlijke belevingswerelden en alledaagse dingen gecombineerd worden met historische gebeurtenissen, dan is dit je schrijver.

Het tweede deel van de trilogie Parallel Stories, niet voor niets “In the Depth of the Night” genoemd, begint hoofstukken lang met parallelle gebeurtenissen binnen een enkele nacht. Voor wie het boek op dit moment nog niet in een hoek heeft gesmeten (met moeite omdat het zo dik is), krijgt hier een nieuwe kans: twee van de drie verhalen mondden uit in zoveel ranzigheid, dat bijna niemand zichzelf nog zal kunnen verantwoorden waarom hij zichzelf aan dit soort vuiligheid vrijwillig blootstelt. Ik moet het Peter Nadas nageven: als je dit soort scenes in je allergrootste boek durft op te nemen waar je bijna 20 jaar aan hebt gewerkt, dan getuigt dat van een grote lef. In literatuur kom je blijkbaar met heel veel weg, en dat niet alleen: je wordt op handen gedragen. In Hongarije is de schrijver een ware superster.

Voor wie op dit moment nog even verwonderd is als ik, staat een lange adempauze te wachten wat betreft de erotische handelingen, maar wordt al snel geconfronteerd met andere moeilijke onderwerpen: de bombardementen en revoluties in Hongarije en joden-haat. Dit soort hoofdstukken lees ik in een adem uit, vol ongeloof over wat mensen is overkomen en nog steeds overkomt terwijl ik hier veilig met een boek op de bank zit. Ook in Het Onmetelijke Mausoleum van Mircea Cartarescu werd dit gevoel zo treffend opgeroepen met betrekking tot de Hongaarse geschiedenis.

De structuur van de trilogie begint bij dit boek trouwens langzamerhand meer duidelijkheid te krijgen. Er staan twee families centraal, verspreid over verschillende tijdseenheden. In een paar hoofdstukken achter elkaar volgen we vaak iemand uit deze familie of iemand die direct of indirect een rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de familie, afgewisseld met hoofdstukken over een ander persoon met deze status. Gaandeweg de hoofstukken verschuiven de perspectieven naar andere hoofdpersonen die we vervolgens ook weer een paar hoofdstukken volgen. Tegelijkertijd lopen heden en verleden binnen een hoofdstuk vaak knap door elkaar en lijkt alles op een of andere manier met elkaar verbonden te zijn terwijl alles zich toch parallel afspeelt. Er zijn zoveel verbanden te leggen tussen alle geschiedenissen dat ik veel van de gebeurtenissen en hoofdpersonen bijhoud, zodat ik niet na honderden pagina’s iets tegenkom dat vaag bekent voorkomt maar dat niet meer te duiden is. Het moment dat je zo een verband legt of vermoed is telkens weer een magisch moment.

» details   » naar bericht  » reageer  

Néma Tartomány, A - Péter Nádas (2005) 5,0

Alternatieve titel: Párhuzamos Történetek 1, 4 oktober 2018, 20:42 uur

Laatst besefte ik me dat er nog heel veel boeken zijn die ik graag wil lezen, maar waarvan de noodzaak ontbreekt. Of het nu morgen is of pas over jaren, het maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Aan de andere kant heb ik ook genoeg boeken op mijn lijst staan die ik van mezelf echt gelezen MOET hebben, maar die lijst bevat op het moment alleen maar boeken waar nog geen Nederlandse vertaling is. De Engelse vertaling is er echter vaak wel, dus toen dacht ik: waarom niet? Je leest de boeken die je wilt en je leert beter Engels. Win, win!

Ik ben begonnen met Peter Nadas' grootste werk Parallel Stories, in de Engelse vertaling uitgegeven als een geheel, maar in Hongarije uitgegeven als drie delen. Met 1133 grote, volgeschreven pagina’s is dit het grootste boek dat ik heb. Groter dan Jozef en zijn Broers van Thomas Mann, groter dan De Gebroeders Karamazov van Fjodor Dostojevski. Mensen, dit boek is groot(s)! En gezien de wisselende reviews is dat bijna een beangstigende gedachte. Die wisselende reviews begrijp ik trouwens helemaal na het lezen van dit eerste deel. Redelijk plot-loos, verschillende tijdseenheden, tig karakters, pagina na pagina minutieuze beschrijvingen van bewuste dan wel onbewuste gedachtes, gevoelens, verlangens, intenties, stemmingen, impulsen en zintuigelijke gewaarwordingen die elkaar kunnen versterken, verzwakken of kruisen, en die beïnvloed worden door wat zowel binnen als buiten iemands omgeving of heden ligt. En daarnaast, het moet gezegd worden: die Peter is een aardige viespeuk! Dit boek staat vol met piemels, vagina’s, (gedachtes over) (bizarre) seksuele handelingen of aantrekkingskrachten, scheten, urine, zweet, en ga zo nog maar even door. En tsja: dat spreekt niet iedereen aan. Mij wel

Elk boek dat ik lees van Peter Nadas, en misschien deze nog wel het meest van allemaal, geeft me, als ik in alle rust elk woord in me op kan nemen, ervaringen die nieuw zijn. Ik lees niet vaak ter ontspanning, maar omdat ik iets wil ervaren dat ik nog niet eerder ervaren heb. Ik wil lezen wat niet beschreven kan worden of wat niet uitgesproken mag/kan worden. Peter Nadas doet dat van alle auteurs die ik ken misschien nog wel het meest. Ik ga snel door met het tweede deel!

» details   » naar bericht  » reageer