menu

Hier kun je zien welke berichten glannestino als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Cliënt E. Busken - Jeroen Brouwers (2020)

4,5
geplaatst:
glannestino schreef:
Ik ben nu over de helft in dit boek, maar het is voor mij erg lastig lezen. De lezer volgt de gedachten van iemand die dement is, dus het gaat natuurlijk heel erg van hak op de tak. En dat is een understatement. Eigenlijk zou je de tijd moeten kunnen nemen om in één keer een groot stuk te kunnen lezen (zoals ik dat op zondag kon doen), want als je er eenmaal inzit, is het nog aardig te volgen, en dan kom je ook echt in de gedachtewereld van cliënt É. Brusken. Dan is het bij vlagen geniaal.

Maar in een voor mij verder drukke week waarin ik steeds slechts tijd heb voor een aantal bladzijden per dag, vraag ik me continu af wat ik in hemelsnaam aan het lezen ben en raak ik de draad kwijt. Ik heb het idee dat wanneer ik dit boek zou herlezen wanneer ik er de hele dag de tijd voor heb, ik er veel meer uit zou halen.


Ik ben hierna toch maar even +/- 50 bladzijden teruggegaan om vanaf daar, op een vrije dag zonder afleiding, weer verder te lezen en de draad hervinden. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Inmiddels heb ik het boek uit. Het was nog steeds zwoegen voor mij, maar daarnaast was het een unieke leeservaring.

Het boek gaf me een idee van hoe het zou kunnen zijn om dement te zijn. Het bestaat uit één lange onophoudelijke gedachtestroom van de hoofdpersoon, zonder pauze, van hak -via associaties - op de tak, soms in prachtige creatieve bewoordingen, op andere momenten in (schijnbare) wartaal, beklemmend, soms deprimerend, soms heel grappig (wanneer hij de personen en gebeurtenissen om zich heen waarneemt en in gedachte beschrijft) en op een gegeven moment ook met veel melancholie over een leven dat voor zowel de lezer als de hoofdpersoon niet of nauwelijks (meer) bekend is. Losse flarden van herinneringen en (verzonnen) droombeelden, geven hooguit een idee van hoe gedeeltes van dat leven geweest zouden kunnen zijn. Het vereiste bij mij veel concentratie om dit boek te lezen, maar het heeft heel veel indruk gemaakt! Voorlopig geef ik 4*, maar ik twijfel om er 4,5* van te maken.