menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van raskolnikow. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020

Donkere Kamer van Damokles, De - Willem Frederik Hermans (1958) 4,5

Alternatieve titel: De Donkere Kamer van Damocles, 28 juli 2018, 19:28 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Avonden, een Winterverhaal, De - Simon van het Reve (1947) 4,5

Alternatieve titel: De Avonden, 28 juli 2018, 19:27 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Pressentiment, Le - Emmanuel Bove (1935) 3,5

Alternatieve titel: Voorgevoel, Het, 28 juli 2018, 19:01 uur

Liefhebbers van de elegant geschreven, burgerlijke novelle zullen zich hier geen buil aan vallen. Daar wringt m.i. ook het schoentje: het komt allemaal niet echt tot leven. De levens van de sukkelaars waar Benesteau zich onder mengt zijn daarvoor te braafjes getekend. Bove wil immers niet inbinden op het vlak van de esthetische beschrijving. De lezer mag niet uit zijn 'comfort zone' worden getrokken (wat een tijdgenoot als Céline wél deed). Anderzijds zijn de echt mooie zinnen op één hand te tellen. Blijft over: een mooi afgeborsteld portret van een in het leven verdwaalde (en niet bijster interessante) burgerman. Vakmanschap zonder meer.

» details   » naar bericht  » reageer  

Acrobat and Other Stories, The - Gerard Kornelis van het Reve (1956) 3,5

Alternatieve titel: Vier Wintervertellingen, 28 juli 2018, 14:24 uur

Ik heb de Nederlandstalige editie gelezen. Dat leek me, gelet op Reve's gebrekkige beheersing van het Engels, het meest aangewezen. De vertaling van Michaelis lijkt me overigens uitstekend en ligt grotendeels in het verlengde van het Nederlands dat Reve in zijn vroege jaren placht te schrijven: sober, secuur, registrerend.
Een echte band tussen deze verhalen moeten we wellicht niet zoeken. En wie op basis van de titel winterse taferelen met sneeuwpoppen en schaatsende knapen in korte broek verwacht komt bedrogen uit: de verhalen spelen zich in alle denkbare seizoenen af, behalve in de winter. Er is wel een duidelijke eenheid van stijl en elk verhaal is even terneerdrukkend als een sombere, schemerige winterdag. Voorts viel me op dat vooral 'De acrobaat' en 'Herfstdraden' zo uit de pen van Hermans hadden kunnen vloeien.
Bij verhalenbundels heb ik al snel de neiging een ranking op te stellen. Met stip bovenaan komt 'De Vakantie', een absoluut hoogtepunt in het oeuvre van Reve zelfs. Hij zet treffend een jongen in een communistisch gezin neer die zich in zijn eigen fantasiewereld terugtrekt. 'Herfstdraden' tekent dan weer op even meedogenloze als uitmuntende wijze de verhouding tussen een gederailleerde zoon en zijn ziekelijk aanhankelijke moeder. Ik liep het minst hoog op met 'De acrobaat', maar Hermans vond dit naar verluidt juist het beste verhaal, dus ja, wat betekent het? Ik kan ook niet meteen zeggen waar het aan ligt: de wat zwakkere karaktertekening van hoofdpersonage Philip misschien, of het verhaal dat naar het einde toe gaat slepen bij gebrek aan nieuwe verwikkelingen.
Alles welbeschouwd een geslaagde bundel voor de liefhebbers van de vroege Reve.

» details   » naar bericht  » reageer  

Werther Nieland - Gerard Kornelis van het Reve (1949) 4,5

28 juli 2018, 14:24 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Moeder en Zoon - Gerard Reve (1980) 4,0

28 juli 2018, 14:23 uur

De eerste hoofdstukken zijn subliem. Reve mijmert over kerstmis (de wereld van symbolen en mystiek, die hij in het communistische milieu terdege heeft gemist) en zoekt zijn oude school op, waarvan hij de herinneringen lardeert met zijn typisch zwaarmoedige humor. Alles is één lange aanloop om een antwoord te vinden op de vraag waarom hij zich tot het rooms-katholicisme heeft bekeerd. Die odyssee naar oorzaken en vroege 'tekenen' voert hem langs allerlei rare zijpaden en eros blijft uiteraard niet onbesproken (o.m. in een gruwelijke seksscène waar ik het toch wel koud van kreeg). Minder geslaagd is Reve's gedram over het communisme, dat soms een heel hoofdstuk in beslag neemt, en zijn nogal bizarre en lichtjes onbegrijpelijke Maria-fantasieën. Reve's stijl leed in deze periode nogal aan wijdlopigheid. Hij was zo verbeten om geen detail of nuance onbenoemd te laten dat je als lezer wel eens naar wat meer luchtigheid snakt (luchtig als in 'een luchtig gebak'). Een onevenwichtig boek dus, maar de sterke elementen, o.m. de haast tedere herinnering aan de durfal Nickie, compenseren ruimschoots de mindere.

» details   » naar bericht  » reageer  

Fromme Tanz, Der - Klaus Mann (1925) 3,0

Alternatieve titel: De Vrome Dans, 28 juli 2018, 14:22 uur

stem geplaatst

» details