menu

Hier kun je zien welke berichten aegron als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Painted Bird, The - Jerzy Kosinski (1965)

Alternatieve titel: De Geverfde Vogel

3,5
Wat me het meest opviel aan het boek en wat daarmee ook het meeste indruk maakte, was de afstandelijke manier van schrijven. Hoe erg het ook wordt, de ik-persoon blijft toch vooral een observator.

Dit grote contrast tussen het observerende van de hoofdpersoon en de gruwelen die worden beschreven, maakt het geheel tot een haast voyeuristische ervaring. Alsof je stiekem over de schouder van de hoofdpersoon meekijkt.

Al lezende kreeg ik wel het gevoel alsof ik het allemaal al eens eerder gelezen en gezien had. Met name Maus en Idi i Smotri speelden regelmatig door mijn hoofd.

Tegelijkertijd was het zeker een indrukwekkend en afschuwelijk verhaal. 3,5*

Palomar - Italo Calvino (1983)

3,5
Soms kun je boeken op een verkeerde manier lezen. Eigenlijk is Palomar een boek om een hoofdstuk per keer te lezen en hierover na te denken. Maar ik heb het boek in een keer uitgelezen. Ik heb nu eenmaal een broertje dood aan boeken die je niet in een keer door kan lezen.

Daardoor valt mijn stem ook lager uit dan het eigenlijk had kunnen zijn. De hoofdstukken zijn apart allemaal erg boeiend, maar het geheel voelt een beetje als los zand. Toch zijn er ook in dit boek ook weer genoeg rake typeringen en prachtige observaties om uiteindelijk toch tot een goede score te komen 3,5*

Parfum: Die Geschichte eines Mörders, Das - Patrick Süskind (1985)

Alternatieve titel: Het Parfum: De Geschiedenis van een Moordenaar

4,5
Toen ik dit boek voor het eerst las, dacht ik dat ik een of ander Romantisch (de tijdsperiode, niet het genre ) boek aan het lezen was. Natuurlijk klopte de stijl niet helemaal, maar ik was er van overtuigd. Ik zat er toch zo'n anderhalve eeuw naast.

Tegelijk klopt dit ook weer wel, want waar ik uitingen uit de Romantiek meestal maar matig tot slecht vind, was dit een uitblinker voor mij. Een uitermate origineel plot en prachtig beschreven.

4,5*

Perdido Street Station - China Miéville (2000)

Alternatieve titel: Station Perdido

3,5
De sfeer en de wereld zijn inderdaad erg sterk neergezet. Helaas lijdt het verhaal hier nogal onder.

3,5*

Perelandra - C.S. Lewis (1943)

Alternatieve titel: Reis naar Venus

1,5
Dit deel van de ruimtetrilogie was al een stuk minder dan deel 1. Onsamenhangender en nog slechter geschreven en beschreven. 1,5*

Personal History, Adventures, Experience and Observation of David Copperfield the Younger of Blunderstone Rookery, The - Charles Dickens (1850)

Alternatieve titel: David Copperfield

4,5
FlyingPenguin schreef:
Het was een lange en zware zit, en niet enkel door de lengte. Het boek was gewoon ellendig eentonig beschreven, met weinig dynamiek


Een groot deel van het boek had ik ook dit gevoel. En toch, en toch, wat wist het boek me uiteindelijk te raken. Tuurlijk is het vreselijk melodramatisch, maar het ging er toch in als zoete koek en dan heb je in mijn optiek een kanjer van een boek geschreven.

Tel daarbij op de fantastische karikaturen en stiekem heb je dan toch een boek dat wel 4,5 sterren waard is.

Persuasion - Jane Austen (1817)

Alternatieve titel: Overtuiging

4,0
Opnieuw een leuke Jane Austen. Met name de manier waarop de vader en de oudste zus van Anne worden getypeerd is geweldig. Ook blijven de subtiele opmerkingen over status erg leuk. 4*

Pet Sematary - Stephen King (1983)

Alternatieve titel: Dodenwake

4,0
Met afstand het engste slot van een boek dat ik ooit gelezen heb.

De setting was ook wel wat ongunstig (een uurtje of twee 's nachts, nog even het boek uitlezend), maar dit is het enige boek dat ik ken waar ik niet van kon slapen en dat ik eerst wat anders moest lezen voordat ik rustig genoeg was om te gaan slapen.

4*

Pfitz - Andrew Crumey (1995)

3,0
De eerste honderd bladzijden waren wel aardig, maar ook niet meer dan dat. Het einde maakte nog een hoop goed.

Allereerst over de schrijfstijl, het kostte mij erg veel moeite om in het boek te komen. De stijl leek niet lekker te lopen, niet 'mooi' te zijn. Dit voorkwam dat ik in het begin echt in het boek kwam te zitten.

Verder heb ik de meeste truukjes al wel eerder en beter gezien. Baudelino van Eco gaat ook over het bedenken van karakters en hoe deze vorm te geven. Als op een winteravond een reiziger speelt ook met verschillende literatuurvormen die door elkaar heenlopen. De hoofdpersoon en de manier waarop de hoofdpersoon met de dames in het boek omging, deed me aan Joseph K. denken uit Het Proces. Kortom een echt post-modern boek dit .

Naar het einde van het boek toe werd een hoop goed gemaakt, door het spel tussen de Cartograaf, de biografiste en de Romancier, vooral wie nu de waarheid bezat. Tegelijkertijd werd dit op een gegeven moment wel behoorlijk ongeloofwaardig, wat op zich niet erg is in zo'n boek als dit, maar hier vond ik het breken met de stijl van de rest van het boek, wat nogal jammer was.

Als ik het zo schrijf lijkt het allemaal nogal negatief, maar dit is uiteindelijk niet zo. Het boek zette me aan het denken (altijd positief) en het idee van de imaginaire stad, waar vervolgens niks aan de verbeelding wordt overgelaten, was erg leuk gevonden. Een leuk boek, dat alleen zoveel meer had kunnen zijn. 3*

Pillars of the Earth, The - Ken Follett (1989)

Alternatieve titel: De Kathedraal

3,5
Het verschil tussen Literatuur en literatuur bestaat blijkbaar toch wel. De afgelopen tijd heb ik nogal wat extreem mooie boeken mogen lezen. Vooral mooi in taalgebruik en woordkeuze. En dan lees je The Pillars of the Earth en merk je dat dit een boek is wat wel spannend is, maar niet mooi. Althans, niet zo mooi als andere boeken.

Het boek moet het voornamelijk hebben van de ontwikkelingen rondom de kathedraal, maar deze ontwikkelingen voltrekken zich in een nogal soapy/cliffhanger-achtig patroon. Er is telkens iets waardoor het ernaar uitziet dat de bouw zal stoppen, maar gelukkig gebeurt er iets waardoor het toch allemaal weer doorgang kan vinden. Leuk voor een keer of misschien twee keer, maar niet voor bijna 1100 pagina's.

Daarnaast stoorde de schrijfstijl van Follet mij. Hij laat niet zien hoe de personages zich voelen, maar vertelt het. Daarnaast doet hij alsof de lezer vreselijk dom is en gaat alles, maar dan ook alles uitleggen. Als ik wil weten hoe een ophaalbrug werkt, dan pak ik er wel een geschiedenisboek bij. In een roman hoef ik dat niet uitgelegd te krijgen. Ten slotte doet hij ook aan onnodige herhalingen, alsof de lezer niet kan onthouden wat er 100 pagina's eerder is gebeurd.

Naast deze min of meer negatieve punten is er ook meer dan genoeg positiefs te vinden in het boek. Allereerst bleef ik geinteresseerd, wat toch best knap is voor een boek van ruim 1000 pagina's. Het was een echte pageturner. Daarnaast was het ook een interessant kijkje in een periode van de Engelse geschiedenis, waar ik niet zo veel van wist.

al met al 3,25 *, met een afronding naar boven, omdat het over Engeland gaat .

Plot against America, The - Philip Roth (2004)

Alternatieve titel: Het Complot tegen Amerika

4,0
Een erg goede what-if roman. Roth beschrijft erg overtuigend hoe Amerika hoe langer hoe meer afglijdt naar een anti-semitische staat en vooral hoe de joden in Amerika hier op reageren.

Het einde vond ik niet echt geweldig, maar is bij een roman als deze volgens mij ook nauwelijks goed te krijgen. 4*

Pooh Perplex, a Freshman Casebook, The - Frederick C. Crews (1963)

Alternatieve titel: The Pooh Perplex

4,0
Voor iedereen die iets te vaak literaire analyses heeft gelezen of geschreven is dit boek echt een absolute aanrader. Het is fantastisch om te zien hoe Winnie-The-Pooh langs verschillende gangbare stromingen wordt gehouden en wat de resultaten hiervan zijn.

4*

Possession: A Romance - A.S. Byatt (1990)

Alternatieve titel: Obsessie

3,5
Tja, wat hiervan te zeggen. Het boek is absoluut knap uitgewerkt, de stijlen en genres lopen naadloos in elkaar over en samen komt er een mooi geheel uit.

Het is alleen jammer dat het verhaal zo ontzettend simplistisch is. Allerlei ´plotselinge´ ontwikkelingen en dat Maud een afstammeling van de dochter van Ash en La Motte is lag er ook wel erg dik bovenop

Al met al heb ik me best vermaakt, maar echt fantastisch was het nou ook weer niet. 3,5*

Power and the Glory, The - Graham Greene (1940)

Alternatieve titel: Het Geschonden Geweten

4,0
Zeer, zeer indrukwekkende materie. Dit boek zou zo maar eens nog kunnen gaan stijgen. Qua schrijfstijl en techniek is het al zeer goed, maar de achterliggende gedachte is nog veel intrigerender.

4*, maar zeker een boek waar ik nog langer over na moet denken.

Process, Der - Franz Kafka (1925)

Alternatieve titel: Het Proces

5,0
Het beste van Kafka.

Ik ben bijna klaar met het verzameld werk van Kafka en ik moet zeggen dat ik dit toch wel het allerbeste vind. Het is niets minder dan briljant zoals K. bezig is met zijn proces. Het hele psychologische spectrum wordt doorlopen.

Daarnaast is dit Kafka op zijn best wat betreft bizarriteit. Het feit dat hij gearresteerd is. Gewoon gearresteerd en er vervolgens de rest van het boek niet eens achterkomt waarvoor hij gearresteerd is. Echt prachtig

5* en een toekomstig plekje in mijn top10