menu

Hier kun je zien welke berichten aegron als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Aanslag, De - Harry Mulisch (1982)

4,0
In het begin moest ik erg wennen aan de schrijfstijl van Mulisch. Ik heb net hiervoor Kundera's Ondraaglijke lichtheid van het bestaan gelezen en dan valt dit boek in vergelijking erg tegen. De symboliek ligt er veels te dik bovenop en de metaforen zijn regelmatig ronduit lelijk.

Maar langzamerhand raakte ik toch wel het boek ingezogen. De manier waarop het verhaal zich ontvouwt is knap gevonden en de ontknoping echt steengoed.

Daarom toch 4*

Akharneĩs - Aristophanes (-425)

Alternatieve titel: De Acharniërs

2,5
Ook in 425 voor Christus vond men platte humor blijkbaar al leuk 2,5 ster

Alien at St. Wilfred's, An - Adrian Plass (1992)

Alternatieve titel: Een Buitenaards Kerkbezoeker

1,5
Het gaat lekker met mijn stemmen, maar goed. Het verhaal is wel aardig, maar de vertaling naar het Nederlands is echt ongelofelijk slecht. Ze blijven het maar hebben over het hun ingewandengevoel om maar wat te noemen. Sorry hoor, maar dat kan gewoon echt niet...

2,5 voor het verhaal en 0,5 voor de vertaling. 1,5 gemiddeld dus.

Almacht van de Boktor, De - Toon Tellegen (2007)

4,5
Ik was na het lezen van de ontdekking van de honing even bang dat ik Toon Tellegen te hoog waardeerde. Gelukkig bleek dit niet het geval. De Almacht van de Boktor is weer ouderwets goed. Nog niet zo goed als De Genezing van de Krekel maar het scheelt niet zo veel.

4,5*

American Gods - Neil Gaiman (2001)

Alternatieve titel: Amerikaanse Goden

4,5
Het beste boek van Gaiman voor mij persoonlijk.

Het idee vond ik in hoge mate origineel en de uitwerking zo mogelijk nog briljanter. Een heerlijk grauw boek. 4,5*

American Psycho - Bret Easton Ellis (1991)

Matig, matig, matig. Goedkope Shocktactics, een makkelijke uitweg, nee doe mij de film maar. Daar zit hetzelfde verhaal in, maar dan een stuk sneller verteld.

1,5*

Amor en los Tiempos del Cólera, El - Gabriel García Márquez (1985)

Alternatieve titel: Liefde in Tijden van Cholera

4,5
aegron schreef:
Ik ben er nu mee bezig, maar vind het nog niet echt geweldig. Misschien komt het nog, ik ben pas in het begin van het boek.

Wel goed is dat er wel toespelingen worden gemaakt op de plaats en het tijdstip waarop het boek zich afspeelt, maar dat het nergens expliciet is genoemd (tot nu toe althans )


Wat kan een mens zich vergissen. Een prachtige ode aan de liefde. Marquez is een ongelofelijk goede verteller en het einde van het boek is perfect. 4,5*

Angels and Demons - Dan Brown (2000)

Alternatieve titel: Het Bernini Mysterie

2,5
Dit boek was stukken beter dan de Da Vinci Code. Overigens is de nederlandse titel een van de slechtstgekozen ooit. Een groot deel van het boek draait om het uitvinden van welke kunstenaar ze moeten volgen. Dan is het dus niet handig om deze naam in de titel op te nemen, enkel en alleen om een soortgelijke titel als de Da Vinci Code te krijgen. 2,5*

As I Lay Dying - William Faulkner (1930)

Alternatieve titel: Terwijl Ik Al Heenging

3,5
As I Lay Dying is een intrigerend boek. Zoals Faulkner hier het Amerikaanse zuiden schets is ontzettend treffend. Je hebt haast het gevoel alsof je meerijdt op de wagen. Tegelijkertijd wist het me op een dieper niveau niet echt te raken. Bij vlagen wel, maar als geheel niet. daarom 3,5 ster.

Assassin's Quest - Robin Hobb (1997)

Alternatieve titel: Vermogen en Wijsheid

1,5
Zeer, zeer matig einde van de trilogie. Het leek wel alsof Hobb geen idee had hoe ze moest eindigen, maar het werd allemaal vreselijk afgeraffeld. Zonde 1,5*

At Swim-Two-Birds - Flann O'Brien (1939)

Alternatieve titel: Tegengif

4,0
Lastig om hier een waardering aan toe te kennen. Als experiment krijgt het zondermeer 5 sterren. Minstens zo origineel als "Als op een Winternacht een Reiziger" en ik kan me goed voorstellen dat dit boek in het rijtje "Tristram Shandy" en "Ulysses" past.

Toch was het erg moeilijk om in het verhaal te komen. Op zich is dat niet zo verwonderlijk, aangezien het een verhaal in een verhaal in een verhaal is (met nog een paar zijverhalen). Maar ook de stijl was niet prettig lezen. Na een tijdje wen je hier aan en wordt het ook beter leesbaar.

Het idee is grandioos, de uitwerking iets minder. Al met al 4 sterren en absoluut een aanrader voor de liefhebber van de meer experimentele roman.