menu

Hier kun je zien welke berichten donnie darko als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Handmaid's Tale, The - Margaret Atwood (1985)

Alternatieve titel: Het Verhaal van de Dienstmaagd

4,0
aegron schreef:
Een erg sterk boek, alleen erg jammer van het einde.

Het boek was enorm beklemmend, juist door de gekozen methode van Atwood (je valt middenin het verhaal en het eindigt ook middenin). Door het nawoord, epiloog, of hoe je het ook wilt noemen, wordt juist deze beklemming weggenomen en daarmee ook een deel van de impact van dit boek.

Verder ben ik het wel eens met Prowisorio dat het een behoorlijk 'eng' idee is, dat de beschreven situatie helemaal niet zo heel erg ver van ons bed is.

4*


Wou net dezelfde beginzin schrijven als jou, en dan las ik hem bij jou. Heb heel gelijkaardige gevoelens: zeer beklemmend, maar het einde liet me toch een beetje op mijn honger zitten, al snap ik de keuze perfect.

De schrijfstijl was echter volledig wat ik het liefst lees: zeer helder, niet te hoogdravend, maar ook nergens storende zinnen.

4* voor een boek met een zeer sterke boodschap. Tijdens het lezen voelde ik ook echt dat ik een klassieker in zijn genre was aan het lezen, en dit zou verplichte kost moeten zijn in middelbare scholen.

Harry Potter and the Half-Blood Prince - J.K. Rowling (2005)

Alternatieve titel: Harry Potter en de Halfbloed Prins

4,5
Nou, ik vind dit toch nog steeds het beste boek dat ik ooit heb gelezen. Ik weet dat het een beetje een flauw boek is, en dat het zeker niet het best geschreven boek ooit is, maar ik vind het gewoon geweldig. Vooral dit deel vind ik memorabel, alle passages vond ik geweldig. Hele mooie verhaallijnen, en harry die samen is met Ginny. Bovendien vond ik het einde echt verschrikkelijk erg. Ik heb echt een traantje gelaten. Ik vond het zo erg, dat ik er dagen niet goed van ben geweest, en dat heb ik nog nooit gehad bij een boek.

5*, dikverdiend, dit boek. En dit wordt de nummer 1 in mijn top 10

Harry Potter and the Philosopher's Stone - J.K. Rowling (1997)

Alternatieve titel: Harry Potter en de Steen der Wijzen

4,0
Herlezen in het Frans (om mijn Frans wat op te krikken). Gemerkt dat dit mij toch nog steeds heel erg intrigeert, was heerlijk weerzien met de personages. Kan niet wachten om de tweede te beginnen.

Over het algemeen vind ik de Nederlandse vertaling wel veel beter dan de Franse. Zoals ErCee vroeger reeds aangaf, veel speelser, daar waar de Franse toch voornamelijk een zuivere vertaling is (al kan het ook zijn dat ik sommige dingen gewoon niet heb meegepikt, omdat het niet mijn eerste taal is).

Wel halfje eraf naar 4* omdat ik er nu al van uitga, dat ik de rest wel nog een stuk beter ga vinden bij herlezing. Dit boek is voor een iets jonger publiek.

Helaasheid der Dingen, De - Dimitri Verhulst (2006)

4,0
Ik ga het zeker eens lezen, Angwantibo. Dank je voor de tip. Maar het is wel moeilijk te vinden in de bib. Het is nogal populair op dit moment, maar later zal ik het zeker eens lezen.

Het Smelt - Lize Spit (2016)

4,5
Prachtig boek, dat ik me nog lang zal herinneren. Het tempo nadert de perfectie, de stijl is sober en raak. Bovendien voelt geen enkele anekdote overbodig; alles past in het geheel, en wordt samengebracht in een mooi slot, dat mij verslagen en murw achterliet.

Het is de hype waard, en één van de beste boeken die ik dit jaar heb gelezen.

4.5*

Homo Faber - Max Frisch (1957)

4,0
Vond dit wederom een zeer mooie Frisch.

Het eerste deel deed me enorm aan Houellebecq denken; ik vermoed dat Frisch een grote invloed was op de Fransman. Ongelooflijk interessant personage, die Walter Faber. Ik vond de delen met Hanna het mooist, op het einde van deel 1 (zoals eRCee ook reeds aangaf) maar ook de laatste pagina's waren zeer mooi.

Komt niet in de buurt van Stiller, maar toch een dikke 4* voor deze mooie roman.

How to Be Good - Nick Hornby (2001)

Alternatieve titel: Hoe Ben Je een Goed Mens?

4,0
Ik vond hem beter als high fidelity, omdat hij veel specialer was, en even grappig, maar er zat in dit boek zoveel meer.

Daarom 4*