menu

Hier kun je zien welke berichten Chimpz als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Män Som Hatar Kvinnor - Stieg Larsson (2005)

Alternatieve titel: Mannen Die Vrouwen Haten

4,0
Dat de eerste honderd pagina's minder zouden zijn is nogal een dubbeltje op zijn kant: ja, het mist de drive die er in het tweede deel wel zit, maar de personages worden tenminste wel uitgediept. Dat is een zaak die in gelijkaardige romans vaak al eens vergeten wordt en 9 kansen op 10 dé reden waardoor veel mensen dit zoveel beter vinden dan andere verhalen binnen het genre. Terecht ook.

Mikael is doorheen het verhaal een beetje de 'goody two shoes': een typische hoofdpersonage dat weinig slechte kantjes kent. Pas aan het einde wordt hem een moreel dilemma opgelegd, waardoor hij van het puur wit naar lichtjes grijs verandert. Lisbeth Salander is dan een veel interessanter personage, al zij het wel nogal karikaturaal en extreem. Het is een nogal makkelijke manier om de lezer emotioneel te manipuleren: wereldvreemd meisje bloeit open, lezer blij, om dan op de laatste pagina het tapijt van onder je uit te trekken. Zeker Mikael is niet het meest interessante personage, maar omdat ze stabiel worden voorgesteld is het veel makkelijker om je in het verhaal te verliezen.

De grote brok is een gesloten-kamer-mysterie: het is amusant, we willen graag weten wie het gedaan heeft en het is bij momenten nogal geforceerd; De dochter die de bijbelcitaten herkent, de hackers die een beetje kunnen toveren, etc., maar ik ben van mening dat dat ook wel een beetje noodzakelijk is om het interessant te houden. De uiteindelijke clou zag ik half aankomen, en dat vind ik toch de meest voldoening schenkende ontknopingen: in zeker aspect zie je het wel aankomen, maar er zit toch nog een twist aan.

Verder zijn er wel wat kleine minpuntjes: sommige zaken worden wat te lang uitgerokken of te gedetailleerd gebracht (dat fragment bij die dominee, bijvoorbeeld) en het constante koffie drinken (en als ik eerlijk mag zijn vond ik dat op den duur eerder grappig dan vervelend). Enfin, zeer degelijk genre-boek waar ik vooral uit geleerd heb dat vrouwen zo ver mogelijk uit de buurt van Zweden moten blijven.