menu

Hier kun je zien welke berichten Hansjepansje als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Dominant Duitsland: Economische Reus, Politieke Dwerg? - Dirk Rochtus (2013)

3,5
Uitstekend.

Rochtus schetst de geschiedenis van Duitsland en probeert zo een antwoord te formuleren op de vraag of er een kern van waarheid schuilt in de eeuwig wederkerende vraag of Duitsland ernaar streeft de meest dominante Europese natie te zijn.

De per thema ingedeelde hoofdstukken zijn stuk voor stuk vlot geschreven en interessant. Rochtus blijft niet hangen in de geschiedenis, maar koppelt ook vaak terug naar het heden om de huidige politieke situatie in Duitsland en Europa beter te kunnen begrijpen. Aanrader voor wie die situatie beter wil begrijpen, of gewoon geïnteresseerd is in de boeiende Duitse geschiedenis. 3.5*.

Naakte Perenboom: Op Reis met Spinoza, De - Rudi Rotthier (2013)

3,5
Interessant.

Rotthier combineert hier een zoektocht naar het begrijpen van Baruch Spinoza met een knap geschreven reisverslag en een geschiedenisles over de Gouden Eeuw. De naakte perenboom heeft door de humor, het enthousiasme van de schrijver en de vlotte stijl een bepaalde aantrekkingskracht die het erg lastig maakte om het boek weg te leggen. Originele, erg leerrijke inleiding tot Spinoza. 3.5*.

Ongelovige Thomas Heeft een Punt. Een Handleiding voor Kritisch Denken, De - Johan Braeckman en Maarten Boudry (2011)

4,0
Wat mij betreft een standaardwerk betreffende kritisch denken. Braeckman en Boudry leggen op vaak pijnlijke wijze de tekortkomingen van ons geheugen en onze hersenen bloot, en de vele mechanismen die leiden tot het geloof in pseudowetenschappen. Daarnaast nemen ze de verdediging van het wetenschappelijke principe op zich door de verschillen tussen wetenschap en pseudowetenschap uit de doeken te doen en de belangrijkste argumenten van het postmodernisme te counteren.

Verplichte kost in alle middelbare scholen. 4*.

Slangen in de Coulissen: 25 Jaar Politiek en Communicatie - Noël Slangen en Frank Willemse (2013)

3,0
Degelijk.

Noël Slangen is een interessant figuur met een boeiende carrière, maar echt heel diepgaand gaat dit boek niet. Voor sommige zaken, zoals het hele BAM-dossier, was het daar wellicht nog te vroeg voor maar dat belet niet dat het jammer is dat er niet dieper op wordt ingegaan. Slangen in De Coulissen is een erg vlot boek geworden, doorspekt met leuke anekdotes, maar blijft te oppervlakkig om lang te blijven hangen.

3*

Spūtniko no Koibito - Haruki Murakami (1999)

Alternatieve titel: Spoetnikliefde

4,0
Murakami light, en toch ook weer niet.

Het hele boek voelde een beetje aan als een tussendoortje, maar dan wel het soort tussendoortje waar je in de betere sterrenrestaurants veel geld voor neerlegt, en dat ook waard blijkt te zijn door de intense smaak in je mond.

Wie een beetje vertrouwt is met Murakami weet wat 'ie kan verwachten. Schitterende metaforen, verhalen waar je niet echt zeker van bent of ze nu wel geschiedkundig kloppen maar waarvan je wel hoopt dat dat zo is, en terugkerende themas. Ik denk dat er weinig auteurs alle aspecten van verliefdheid zo kunnen beschrijven als Murakami.

Het boek begint heel down-to-earth, maar verglijdt dan steeds meer in een waas van mystiek, waardoor het steeds interessanter wordt. Het einde vond ik zeker geen minpunt zoals sommigen hier. Verder wil ik nog even vermelden dat ik verliefd ben geworden op Sumire. Een schrijver die het voor elkaar krijgt dat ik verliefd word op een romanpersonage, verdient sowieso niks dan lof, lijkt me.

4*, en op weg naar mijn volgende Murakami.