menu

Hier kun je zien welke berichten HankMoody als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Blauwe Maandagen - Arnon Grunberg (1994)

3,5
Eigenlijk kan ik hier helemaal niks zinnigs over zeggen. Vond het niet echt soepel lezen; vermoeiend vaak ook en de gebeurtenissen vind ik niet interessant en de humor was maar sporadisch leuk maar op een gegeven moment was het alleen nog maar naar de hoertjes gaan en wordt het heel erg nihilistisch en maakt dit boek wat ik niet echt heel boeiend vind toch redelijk sterk en maakt het wel indruk.

Brave New World - Aldous Huxley (1932)

Alternatieve titel: Heerlijke Nieuwe Wereld

3,5
O heerlijke nieuwe wereld.

Tijdens lessen organisatiekunde hadden we het ook uitvoerig over Henry Ford en de tijdperk van massaproductie door de efficiëntie op te voeren door lopende band werk waardoor elke werknemer continue dezelfde handeling deed. Dit zorgde voor meer banen en het aantal geproduceerde auto's steeg en de kosten gingen omlaag waardoor een Ford betaalbaar was voor iedereen.

De nadelen waren dat mensen niet meer dan vervangbare nummers werden die werkten aan het grotere geheel. Niet alleen ik had dus negatieve gedachten bij de verlamming en vervreemding van massaproductie maar Aldous Huxley baseerde eigenlijk heel deze dystopische roman daaromheen. Zonder Ford was dit boek er ook niet geweest. Behalve de massaproductie voor producten worden kinderen nu ook massaal kunstmatig gemaakt op min of meer lopende banden. Als je arbeiders nodig hebt die niet zo veel gebruik maken van hun hersens dan krijgen die alcohol toegediend in de foetusfase waardoor ze precies het benodigde hersencapaciteit hebben om hun werk te doen.

Eigenlijk beschrijft Huxley een wereld zonder gevoel en waar gevoel en kunst niet meer bestaan, alleen maar materie wat van belang is voor je werk, voor het grotere geheel. Families bestaan niet meer, vader en moeder is niet meer van belang, standaard hypnopedie voor kinderen en als het allemaal even niet meer bevalt dan pak je een soort straffe antidepressiva genaamd soma waardoor alles weer een roze wolk lijkt.

Heerlijke nieuwe wereld heeft dan ook veel overeenkomsten met de huidige wereld en als je in je achterhoofd houdt dat dit boek in 1932 is geschreven dan had Huxley een vooruitstrevende blik op de toekomst want dit boek had ook gisteren geschreven kunnen zijn.

Behoorlijk goed boek, niet al te sterk geschreven verder en ook zeker ook niet overal even boeiend maar wel een aanrader voor iedereen die van dystopische verhalen houdt en dan staat deze zeker ergens bovenin, wellicht net onder 1984.