menu

Hier kun je zien welke berichten HankMoody als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Alleen Maar Nette Mensen - Robert Vuijsje (2008)

3,5
Heb me goed vermaakt met dit boek.

Zitten toch wel goede dingen zoals de hoofdpersoon die Nederlands is maar op een Marokkaan lijkt en zodoende zich niet thuis voelt bij de autochtonen en allochtonen.
Het beste van dit boek is de schijnheiligheid van de Nederlanders die hier naar boven komt en waar voor de rest niemand over praat zoals: Henk en Rita in het vliegveld, de vrouw in de supermarkt die denkt dat David bagels heeft gestolen en hoe Nederlanders hun blik afwenden als ze allochtonen tegenkomen.
Voor mij is het niet nieuw maar er wordt niet over gepraat en dat doet Robert Vuistje wel.

Voor de rest heeft dit boek totaal geen stijl, geen een zin die eigenlijk de moeite waard is.
Simpele zinnen en simpel taalgebruik.

Het had allemaal stukken harder gekund, het boek voelt toch soft aan.

Alquimista, O - Paulo Coelho (1988)

Alternatieve titel: De Alchemist

2,0
Ik heb dit boek een tijd geleden gelezen en heb het uiteindelijk als volgt ervaren.

'De maan is je beste vriend maar pas op want ook beste vrienden kunnen je vijanden worden.'
De jongen met de tulband en de zak met dadels knikt instemmend.
'Hij die de taal van de wind spreekt kan ook met de zon spreken maar de zon zal niet antwoorden wanneer deze een kater heeft.'
De jongen begint het steeds meer te begrijpen en knikt weer instemmend naar de marktkoopman.
'Maar wat is nu het geheim van de woestijn beste marktkoopman?'
'Hij die vraagt naar het geheim zal het geheim nooit weten want het geheim zit in jezelf.'
'Oké, maar kunt u in ieder geval de juiste richting aanwijzen? Ik heb begrepen dat ik voor directie bij u moet zijn.'
'Wat voor de een directie is, is voor de andere waanzin. Waar bent u precies naar op zoek jongeman?'
'Ik ben op zoek naar het geheim van de wereld.'
'Iedereen is op zoek naar geheimen maar wie zegt dat de geheimen gevonden willen worden? Op het juiste moment zal het geheim zich openbaren maar alleen als je er voor openstelt.'
'Oké, ik denk dat het begrijp. Welke kant moet ik op?'
'Je gaat waar je benen jouw brengen en waar de wind achter je oren suist.' Een vlieg gaat op de rechter oogbal van de marktkoopman zitten en als de marktkoopman deze wil verjagen met zijn hand gaat de vlieg op zijn andere oogbal zitten waar hij wel vrede mee heeft. 'Iedereen heeft zijn eigen wil en zijn eigen pad en het pad komt vanzelf wanneer je luistert naar de wind.'
'Duidelijk. Dus als ik daar zo de woestijn inga dan is het goed?'
'Ik heb meer dan genoeg gezegd maar onthoud goed dat je meer ziet als je je ogen sluit.'
De marktkoopman verdwijnt van het marktplein alsof hij nooit heeft bestaan.
De jongen met de zak met dadels vervolgt zijn tocht door de woestijn. Ik heb meer dan genoeg gezegd maar onthoud goed dat je meer ziet als je je ogen sluit.
Hij sluit zijn ogen en ziet helemaal niks maar blijft rechtdoor lopen totdat hij zijn knie stoot tegen iets scherps. De jongen opent zijn ogen en daar staat een geit helemaal alleen midden in de woestijn.
'Mehh, ik zal je leiden naar het geheim dat niet gevonden wil worden mehh.'
De jongen met de dadels gaat op de geit zitten en sluit zijn ogen en laat zich leiden door het zoogdier. Hij voelt de wind langs zijn oren suizen en weet dat hij op de goede weg zit totdat de geit stopt.
'Mehh, dit is jouw bestemming voor nu, dit is waar jouw voeten het zand raken en waar onze wegen scheiden. Onthoud goed jongeman dat één dadel in de lucht beter is dan 2 dadels in het zand mehh.'
'Dankjewel voor de moeite. Waar ga jij nu precies heen?'
'Ik ga waar alle geiten heengaan als de zon ondergaat en de sterren tevoorschijn komen mehh.'
Een vlieg strijkt neer op de linker oogbal van de geit. En precies op dat moment begrijpt de jongen dat de geit en de marktkoopman een en hetzelfde zijn en dat de plaats waar de geit heengaat ook de plaats is waar hij heen zal gaan.

American Psycho - Bret Easton Ellis (1991)

5,0
Gruwelijk geniaal.

De film American Psycho heb ik al een aantal keren gezien en die was zeker vermakelijk. Nadat ik een film heb gezien heb ik meestal niet heel veel zin meer in het boek omdat ik al weet wat er gaat komen. Maar de film is een aflevering van de Teletubbies vergeleken met dit boek. Niet dat ik meer gruwelijkheden op het scherm wou zien (alsjeblieft niet) maar wel meer achter de persoon Patrick Bateman en daarvoor is dit boek velen malen beter. Christian Bale is wel de perfecte Bateman, dat zeker wel.

Het verhaal speelt zich af in de oppervlakkige decadente yuppen wereld van de jaren 90.
Luxe restaurants, nachtclubs en dure designerkleding is waar het allemaal om draait. Patrick Bateman is op het oog een normale Wall Street kerel maar wel een die steeds verder verdrinkt in waanzin. Tussen de etentjes en het werk door heeft hij een niet te ontkomen obsessie om mensen op een zo'n gruwelijke mogelijke manier af te maken wat gedetailleerd beschreven wordt. En dat gaat behoorlijk ver. Ratten die vagina's wegeten en een afgehakt hoofd op je penis zetten. De moorden gaan behoorlijk ver maar wat een heerlijke combinatie en tegenstelling vergeleken met de chique omgevingen en dure merknamen die de hele tijd in het boek voorkomen.

Het boek zit ook bomvol met humor en je kan dit eigenlijk wel zien als een zwarte komedie/thriller die daarnaast nog een aanklacht is tegen de huidige maatschappij.
Mensen zoals Patrick Bateman bestaan; emotioneel afgestompt en oppervlakkig als een stoeptegel. De maatschappij zorgt ervoor dat er steeds meer Batemans komen en dat ze helemaal doordraaien. Patrick Bateman staat ook als symbool voor de tegenwoordige yup. Wat het allemaal ook goed maakt is dat het niet duidelijk wordt of het nou allemaal echt gebeurt of niet. De lijken worden nooit gevonden, zijn uiteindelijke openbaring wat hij nou heeft gedaan word weggelachen en niemand reageert op al zijn opmerkingen over serie-moordenaars en dergelijke. Realisme en surrealisme gaan door elkaar heen waardoor je op het einde niet meer weet of het nou wel of niet gebeurt is alhoewel ik zeg dat het wel allemaal is gebeurt.

De gekte die in Bateman omgaat wordt geweldig beschreven als hij door de straten van New York dwaalt. De sfeer en de gesprekken zijn allemaal van top niveau en je gelooft gewoon al is het allemaal overdreven dat dit allemaal dialogen zijn die dit soort mensen voeren.

Patrick Bateman is ook de grootste anti-held die er maar kan bestaan.

Animal Farm - George Orwell (1945)

Alternatieve titel: Boerderij der Dieren

5,0
Geweldig boek.
Simpel maar ontzettend doeltreffend.
Het leest heel makkelijk weg en en alle dieren zijn met gemak te koppelen aan allerlei doelgroepen van het in toentertijd heersende communisme in Rusland.
Het mooiste vond ik nog wel toen Bokser het paard overleed. Er was ook een bekende Russische arbeider die overleed aan te hard werken die ongeveer dezelfde leuzen als Bokser had en ook een gedenk plaats kreeg.. Hij was toen de bekendste Rus van het land en vele mensen volgden zijn voorbeeld. Vond ik werkelijk fantastisch om dat zo terug te lezen, het klopt allemaal precies.
Het begint allemaal met goede bedoelingen maar eindigt in een somber en zwaar bestaan en ik leefde met de dieren mee tot het eind. Het enigste wat ik jammer vind is dat de meeste dieren zo ontzettend dom zijn. Als je dat terug reflecteert naar de arbeidersklasse en dergelijke beetje aan de overdreven kant. Angst, goedgelovigheid en beloftes naar een beter bestaan op een boerderij met als aanklacht tegen totalitaire staten. Amazing.

5