menu

Hier kun je zien welke berichten M.S.Hoogland als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Laatste Liefde van Mijn Moeder, De - Dimitri Verhulst (2010)

2,5
Na de vorige boeken die ik van Dimitri Verhulst heb gelezen, 'De Helaasheid der Dingen', 'Problemski Hotel' en 'Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol', vond ik dit stiekem toch een beetje een tegenvaller. Slecht is het niet; de wrange humor en het vernuftige taalgebruik uit bovengenoemde werken zijn zeker aanwezig, maar op de één of andere manier wil het verhaal nergens echt even schrijnend of doorvoeld worden. De spanning die in het reisverhaal wordt opgebouwd (tussen Martine, haar zoontje Jimmy en de nieuwe man in beider levens, Wannes) kabbelt eigenlijk maar wat voort en laat de lezer niet meer doen dan toekijken bij een wat povere vakantie naar het Zwarte Woud.

Waar in 'Godverdomse Dagen' op stilistisch hoogstaande wijze de mensheid werd ge-basht, verpakt Verhulst hier zijn maatschappijkritiek hier voornamelijk in cliché's die zo herkenbaar zijn dat ze alle scherpte missen. Een beetje afgeven op de tv-verslaafde huisvrouw, de MacDonald's bezieken en de geforceerde, oppervlakkige omgangsvormen van mede-vakantiegangers beschrijven... Ik weet het niet. Misschien ligt de lat gewoon wat hoog na de eerste meesterwerkjes.

Nogmaals, slecht is het allemaal niet, ik ben er rap doorheen gevlogen en heb me zeker vermaakt, maar het lijkt alsof Verhulst in dit boek zijn draai niet echt heeft kunnen vinden. Ook het einde van het boek, waarin zoontje Jimmy als 91-jarige wacht op zijn - ten tijde van de daarvoor beschreven vakantie ongeboren - halfbroer, komt een beetje uit de lucht vallen en deed zowel onwerkelijk als overbodig aan...

Al met al dus een wat teleurstellende roman van een geweldige schrijver, die voornamelijk met zijn schrijfstijl weet te vermaken, maar in geen enkele passage het niveau van 'De Helaasheid der Dingen' evenaart.