menu

Hier kun je zien welke berichten Luistervink als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Captain Corelli's Mandolin - Louis de Bernières (1994)

Alternatieve titel: Kapitein Corelli's Mandoline

5,0
Wat een geweldig boek.

Één van de beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen!
Soms wel even worstelen door stukjes die vanuit grote wereldleiders zijn geschreven maar dat duurt nooit echt lang.

Verder fabelachtig "gruwelijke" scènes beschreven die in de strijd tijdens WOII afspelen maar door de literaire inslag en emotionele manier van schrijven geen walging of weerstand oproepen. Wel héél indringend. Laat je door deze woorden niet afschrikken want ik houd niet van horror of akelige bloedbaden enz.

Een vlechtwerk van verhaallijnen van meerdere hoofdpersonen die uiteindelijk bijzonder knap in elkaar passen.

Naast de gruwelen ook liefde, medemenselijkheid, historie, en geweldige beschrijvingen van landschappen en de culturele verschillen tussen de Grieken, Italianen, Britten en Duitsers en nog veel meer. En dan die beschrijving van de muziek van Corelli's mandoline....

Een boek met vele verhalen die tot één fantastische roman zijn gesmeed. Dit boek zal je niet snel vergeten. Ik moest echt enige dagen afkicken toen het uit was. Een aanrader!

5 sterren!

PS: Hierboven staat dat het eind wat te romantisch zou zijn. Ik vind het persoonlijk wel fijn dat het een positief (feel-good) einde heeft hetgeen mij emotioneel heeft geraakt.

Red Ons, Maria Montanelli - Herman Koch (1989)

2,0
Het boek viel me nogal tegen,
Te veel stijlherhalingspatronen.
Te vaak een zin en dan "maar dat doet er nu niet toe" of maar daar gaat het nu niet over....

Verder is het uitgangspunt voor het verhaal leuk maar blijft Koch naar mijn idee te veel hangen in het negatief afschilderen (afzeiken) van zijn eigen personages. Ook de onrealistische sarcastische beschrijving van zijn hoofdpersoon gaat mij eriteren.

Het bewust willen "shockeren" door echt rot te doen tegen, en te denken over "Een zwakbegaafde jongen" blijft maar doordreinen.

Ondanks enkele leuke verhaallijnen die echter bijzaak zijn in het hoofdverhaal vind ik het geen geslaagd boek met te veel van het zelfde en te veel negativiteit.

Ik heb ook het Diner gelezen en ook daar zie ik deze stijlkenmerken terugkomen.

Ik ben duidelijk niet echt een fan van Herman Koch.
Alleen "Denken aan Bruce Kennedy" heeft mij goed vermaakt.

2 sterren