menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Robsessie. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021, juni 2021, juli 2021, augustus 2021, september 2021, oktober 2021, november 2021, december 2021, januari 2022, februari 2022, maart 2022, april 2022, mei 2022, juni 2022, juli 2022

Avond Is Ongemak, De - Marieke Lucas Rijneveld (2018) 3,0

31 maart, 21:46 uur

Dit boek van de week uitgelezen. Hoewel mijn cijfer een gemiddeld boekje doet vermoeden is dat het zeker niet. Het begon heel sterk, maar allengs gingen bepaalde zaken me tegenstaan. Laat ik beginnen met het positieve.

Leuk zijn de herkenbare zaken van 'mijn vroeger': Fireballs, Hitzone, het wit uit de Duo Penotti scheppen, snake op de Nokia. Weer eens wat anders dan de verhalen over spelen met een hoepel en een stok.

Ook het leven op de boerderij wordt mooi beschreven. Een voor mij vrij onbekende omgeving komt echt een beetje tot leven. Duidelijk wordt meteen hoe klein de wereld van Jas eigenlijk is, helemaal in combinatie met het relatief strenge geloof. Beklemmend. Als door het tragische ongeval met Matthies de ouders, broer en zusje langzaam instorten, als de pilaren van die kleine wereld instorten, dan kan je nergens heen, dan komt het dak naar beneden (of in dit geval, uiteindelijk, de deksel van de vrieskist).

Hoe eenzaam dat is voor iedereen in het gezin en hoe niemand bij machte lijkt om op een constructieve manier met het rouwproces om te gaan. Heel treurig. De kinderen aan hun lot overgelaten, ontsporing tot gevolg. De enige controle, als je het zo mag noemen, want het is misschien eerder onmacht, lijkt nog het eigen lichaam te zijn: wat trek je aan, wat stop je erin, wat mag eruit.

En dat ontsporen vliegt wat mij betreft uit de bocht: punaise in je navel, een half jaar, jaar, twee jaar? niet poepen, colaclipjes in de vagina van het zusje, groene zeep en vingers van broer in de kont, tongen met je zusje, een hamster in de broek van je broer, je vinger in de stierensperma dopen en dan proeven, een vriendinnetje insemineren met datzelfde sperma, een kaasboor in de kont van een koe. En dan vergeet ik vast nog wel iets. Too. Much.

Een ander aspect waar ik weinig mee kon, hoewel het minder was dan bij andere boeken die zich afspelen in een soortgelijke context: de bijbelcitaten. Ik lees er overheen als de referenties in een wetenschappelijke tekst en ga weer verder waar ze stoppen. Ik snap de functie ervan wel, want het is, samen met het leven op de boerderij, de dieren, de gewassen, de seizoenen, het referentiekader van Jas, meer heeft ze niet. Maar die gereformeerde benauwdheid ken ik nu wel, zelden komt er een nieuw of verrassend perspectief uit naar voren.

Een sterk begin, maar halverwege het boek begon het veel van hetzelfde te worden. Toch blijf ik wel benieuwd naar ander werk van Rijneveld. Kijken of dat me constanter weet te boeien.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bonita Avenue - Peter Buwalda (2010) 4,0

25 maart, 11:13 uur

stem geplaatst

» details  

Verzonkene, Het - Jeroen Brouwers (1979) 3,5

23 maart, 18:19 uur

stem geplaatst

» details  

Nachtboek van een Slapeloze - Patricia De Martelaere (1988) 5,0

10 maart, 17:34 uur

Na een matige boekenstart dit jaar drijf ik al weken mee op een grandioze golf van leesplezier. Zo ook bij dit tweede boek dat ik van Patricia de Martelaere las, haar eerste. Wat een debuut!

Via nachtboeknotities volgen we de sympathieke slapeloze hoofdpersoon gedurende een langere periode. Niet of nauwelijks kan hij de slaap vatten. In een gehorig huis met vrouw, kinderen en huisdieren zit er niets anders op dan stil te blijven: lezen, muziekluisteren met de koptelefoon op, roken, nadenken, piekeren. De nachten lijken steeds langer te worden, steeds eenzamer en hij heeft steeds meer slaappillen en alcohol nodig om zijn pogingen niet op te geven en de wanhoop weg te spoelen. Langzaamaan vervreemdt hij van zijn lichaam, geest en van zijn familie.

Door de notities zit je, als een “petit homme intérieur”, in het hoofd van de hoofdpersoon en volg je zijn observaties en overpeinzingen. Je lacht, denkt, gist en huilt mee. Het is prachtig geschreven door De Martelaere en de vele filosofische verwijzingen, waarvan ik waarschijnlijk de helft niet eens goed heb begrepen, zorgen ervoor dat je af en toe pas op de plaats maakt, het boek even neerlegt en zelf ook na gaat denken.

Prachtig boek, meeslepend, zuiver op m'n oprit.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ungdom: Erindringer - Tove Ditlevsen (1967) 5,0

Alternatieve titel: Jeugd, 10 maart, 16:24 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Gift: Erindringer - Tove Ditlevsen (1971) 4,5

Alternatieve titel: Afhankelijkheid, 7 maart, 09:07 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

Mijn Vaders Hand - Bart Chabot (2020) 3,0

1 maart, 19:26 uur

stem geplaatst

» details