menu

Hier kun je zien welke berichten Bruno_6 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Butcher's Crossing - John Williams (1960)

4,5
Heart of Darkness meets Moby Dick.

Dynasty: The Rise and Fall of the House of Caesar - Tom Holland (2015)

Alternatieve titel: Dynastie: Opkomst en ondergang van het Huis van Julius Caesar

3,0
Game of Thrones, maar dan in 't echt.

Pursuit of Power: Europe, 1815-1914, The - Richard J. Evans (2016)

Alternatieve titel: De Eeuw van de Macht: Europa, 1815-1914

4,0
Twee maanden heeft het mij gekost om deze klepper te doorworstelen, maar het was de moeite.

Sommige hoofdstukken, vooral die over de politieke ontwikkelingen, lezen niet bepaald vlot. Er worden ook heel veel namen gedropt, wat het niet altijd makkelijk maakt om te volgen.

De vele interessante details (aandacht voor literatuur, verhalen over snorren en baarden, ...) en de vele nieuwe inzichten die dit boek mij hebben gegeven, maken het de inspanning uiteindelijk meer dan waard. De negentiende eeuw heeft nog meer invloed op onze levens dan je zou denken.

Het 'vervolg' op dit boek, De Afdaling in de Hel , gaat bij deze ook op mijn to read-lijst.

Spillover: Animal Infections and the Next Human Pandemic - David Quammen (2012)

Alternatieve titel: Van Dier naar Mens: Over de Opkomst van Levensbedreigende Infectieziektes

4,5
geplaatst:
Ik was aanvankelijk sceptisch over dit boek. Naar aanleiding van de coronacrisis werd dit boek opnieuw in het Nederlands uitgebracht en mijn cynische zelf zag hier in eerste instantie vooral een handige zet van de uitgever in.

Tegelijk was ik ook geïntrigeerd. Ik las eerder al een ander werk van David Quammen, het meer dan leesbare 'Monster van God' en ik ben de laatste jaren stilaan enorm gefascineerd geraakt door natuurwetenschappen.

Als leek vind ik dit boek een zeer verhelderende inleiding over virussen. Hoewel het boek al in 2012 verscheen, is het in de actuele context akelig actueel, zeker wanneer David Quammen speculeert over 'The Next Big One', het volgende virus dat ons als mensheid zal teisteren.

Wat hebben we geleerd: Virussen verspreiden zichzelf niet. Wij, de mens, zoeken ze zelf op. Omdat wij als soort met grofweg 7 miljard individuen over de hele aardbol verspreid zijn, maar tegelijk toch onderling verbonden zijn, zijn wij een ideale gastheer voor een virus.

Gelukkig heeft het gedrag van een individu veel effect op de kans tot een nieuwe pandemie. Om de kans zo klein mogelijk te houden zouden we:

- de bevolkingsaangroei moeten beperken;
- de consumptie van (met antibiotica volgestopte) dieren moeten beperken;
- minder reizen en zeker niet op een vliegtuig stappen wanneer je ziek bent;
- stoppen met ons een weg te hakken over de hele planeet.

To Hell and Back: Europe 1914-1949 - Ian Kershaw (2015)

Alternatieve titel: De Afdaling in de Hel

3,5
In tegenstelling tot de 'voorganger', De Eeuw van de Macht, is dit boek meer rechtlijnig. Er wordt minder uitgeweid over bijzonderheden en culturele veranderingen. De politieke , militaire en economische evoluties worden wel uitgebreid besproken, met bijzondere aandacht voor enkele grote spelers, zoals Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland. Nederland en België worden jammer genoeg maar enkele keren kort vermeld.

Enkel in het voorlaatste hoofdstuk wordt het chronologische pad verlaten, en wordt er ingegaan op enkele culturele en intellectuele veranderingen. Dit boek mist dus wat ik zo goed vond aan De Eeuw van de Macht, al blijft het een uitstekend overzichtswerk over Europa in de eerste helft van vorige eeuw.