menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Panoramix. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Zo Hadden We Het Niet Bedoeld: De Tragedie achter de Toeslagenaffaire - Jesse Frederik (2021) 4,5

26 januari 2022, 11:21 uur

(reactie op ander bericht)

Dat valt wel mee. Zie hier de reactie van Frederik.

Wat mij betreft is dit een waanzinnig knappe reconstructie van een zeer ingewikkeld te vertellen maar erg belangrijk verhaal. Juist de reacties uit de journalistiek en politiek op dit boek spreken ironisch boekdelen over de juistheid van Frederiks analyse. Ik prijs ook graag de mildheid van Frederik. Waar ik af en toe denk: 'hier mag iemand best meer aan de schandpaal', blijft Frederik (inderdaad droogjes) de feiten noemen en verklaren vanuit de rol van de betrokkene en bijbehorende prikkels. Ik zou dit iedereen aanraden en wat mij betreft is het verplichte kost voor journalisten en politici.

» details   » naar bericht  » reageer  

Siddhartha - Hermann Hesse (1922) 4,5

Alternatieve titel: Siddharta. Een Indiese Vertelling, 26 januari 2022, 09:29 uur

Na Steppenwolf nu ook Siddhartha gelezen en opnieuw diep onder de indruk van Hesse. Zo bondig en toch zo rijk. Zo vreemd en toch zo veel herkenning. Het spreken van de stroom spreekt me iets minder aan, maar de kracht van eenvoud, dankbaarheid en acceptatie die in de laatste hoofdstukken doorklinkt des te meer. Ik heb Demian en Het Kralenspel al liggen. Nu al zin in .

» details   » naar bericht  » reageer  

Perelandra - C.S. Lewis (1943) 4,0

Alternatieve titel: Reis naar Venus, 26 januari 2022, 09:21 uur

Boek met twee gezichten. De introductie in Perelandra is prachtig, zoals we gewend zijn van de werelden die Lewis kan scheppen. De trioloog vervolgens (is dat een woord?) tussen "Weston", de groene dame en Ransom en de daar parallel aan lopende innerlijke dialoog van Ransom is waanzinnig knap en razend interessant. Ook de verwarring rondom het besluit tot fysiek geweld is sterk. Grootste pijnpunt aan Lewis - en dan kom ik bij gezicht nummer twee- is dat hij alle losse eindjes op het einde helemaal uit wil lopen, zelfs losse eindjes waarvan je niet wist dat ze begonnen waren. De laatste hoofdstukken zijn nauwelijks nog te volgen, voegen erg weinig toe en doen flink afbreuk aan het magnifieke middenstuk. Dit maakt dat ik niet in 1 keer door ga naar deel 3 maar eerst wel even wat andere boeken erbij pak.

» details   » naar bericht  » reageer