menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van metalfist. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Everything's Eventual - Stephen King (2002) 3,5

Alternatieve titel: Alles Is Eventueel, 19 oktober 2018, 10:01 uur

In het herlezen van de Dark Tower cyclus kwam ik er een tijd geleden achter dat ik nog een belangrijk deel(tje) niet in de collectie had. Ik kon het me amper voorstellen aangezien ik praktisch het gehele oeuvre van King heb liggen, maar het klopte: de verhalenbundel Everything's Eventual was nog niet in bezit. Gelukkig dan toch eens een meevaller gehad in de Kringloopwinkel en natuurlijk meteen opgepakt nadat ik de turf die Jonathan Strange & Mr Norrell is had uitgelezen.

King en verhalenbundels, het werkt vaak erg goed maar het is toch niet mijn favoriete werk van hem. Ik zie hem liever bezig met één groot verhaal, maar het toffe aan de verhalen in Everything's Eventual is dat er best wat knipogen zitten naar zijn andere boeken. Niet in dezelfde mate als bijvoorbeeld een Night Shift maar het verhaal "The Little Sisters of Eluria" (eindelijk eens een uitleg bij de vernoemde Sister Jenna uit Wolves of the Calla!) maakt de aanschaf van dit boek sowieso al wel waard, al schijnt het ondertussen ook in herdrukken van The Gunslinger te zijn opgenomen. Vreemd trouwens dat Riding the Bullet hier terug wordt opgenomen, kwam een twee jaar eerder als volwaardig (e-)boek uit, maar sowieso is het wel wat een wisselend niveau dat King er hier op nahoudt. Onder andere "That Feeling, You Can Only Say What It Is in French" is niet al te boeiend en ook van "1408" had ik eerlijk gezegd wat meer verwacht. Gelukkig staat daar ook nog wel veel boeiends tegenover zoals "The Man in the Black Suit" dat echt King op zijn best is.

Ik blijf ze in ieder geval met veel plezier lezen, die verhalen van King. Niet alles wat hij neerschrijft is van een even goede kwaliteit maar er zit toch altijd wel een zeker niveau in dat me benieuwd maakt naar wat hij nu weer uit zijn mouw gaat schudden. Everything's Eventual kent weer een aantal leuke en bizarre plotjes en de uitleg die King bij de verhalen geeft is ook leuk om eens te lezen.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Jonathan Strange & Mr Norrell - Susanna Clarke (2004) 4,0

2 oktober 2018, 16:49 uur

Soms heb je van die boeken die je echt al geruime tijd liggen aan te staren. Toevallig had ik bij aanschaf een bericht hier op de site geplaatst en tot mijn verbazing dateerde dat al van bijna 10 jaar geleden. Ooit wel eens met goede moed aan begonnen, maar vond het uiteindelijk te taai en legde het weg. Het was het bericht van Rule-Ant waarin werd gezegd dat het betert vanaf de eerste pakweg 80 pagina's dat me uiteindelijk deed beslissen om hier nog eens aan te beginnen. En wat blijkt? Het blijft een even taai boek

maar het betert wel effectief. Of het nu aan de schrijfstijl van Susanna Clarke ligt? Ik weet het niet. Ze schreef het boek blijkbaar wel als een soort kortverhalenboek waarbij ze uiteindelijk de verschillende hoofdstukken aan elkaar linkte zonder aan herschrijvingen te doen maar omdat ze ettelijke jaren aan het verhaal werkte, kan daar dus wel wat verschil in kwaliteit in zitten. In ieder geval is dit een intrigerend verhaal waarbij we ons situeren in een alternatief Groot Brittannië waar magie nog altijd in de lucht hangt, maar waar de magicians verdwenen zijn. Althans toch tot er opeens zowaar twee worden ontdekt en laat dat nu net tegenpolen zijn van elkander. Wat volgt is een leuk relaas waarbij er naar andere werelden wordt gereisd en waar er net meer zit in de verschillende verhaallijnen dan je in eerste instantie vermoedt. Niet alles is weliswaar even interessant (de eerste stukken met Stephen en Lady Pole zijn wel erg taai) maar je blijft toch geïntrigeerd om verder te lezen. Het is in ieder geval een interessant universum dat Clarke hier opbouwt met veel verwijzingen naar het onze en toch tegelijkertijd ook zijn eigen stijl hebbende. Zeker het Engels is soms vreemd met een 'foute' spelwijze van sommige woorden zoals shew in plaats van show.

Geen idee hoe dat in de vertaling zit trouwens. Het verhaal is gelukkig een (semi-) afgerond geheel en hoewel ik ook wel benieuwd ben naar een eventueel vervolg, vrees ik wel dat dat er nooit meer gaat komen. De gezondheid van Clarke wordt er blijkbaar niet beter op en ze heeft al eerder aangegeven dat ze nooit aan dit boek was begonnen mocht ze op voorhand geweten hebben hoeveel moeite het haar ging kosten. Verder vooral knap hoe je eigenlijk sympathie krijgt voor zowel de duffe Norrell alsook voor de charismatische Strange. Dat was in het begin anders..

4*

» details   » naar bericht  » reageer  

Born to be Riled - Jeremy Clarkson (1999) 3,0

2 oktober 2018, 08:33 uur

Ik moet toegeven, het was een gok toen ik zowat anderhalf jaar geleden deze bundel van Jeremy Clarkson aanschafte. Een trouwe kijker van Top Gear kun je me niet noemen, maar het was wel het enige autoprogramma waarbij ik altijd wel bleef hangen wanneer ik het zag passeren. Niet omdat auto's me zo interesseren, het was eerder voor de leuke dynamiek tussen de drie gastheren. Normaal gezien blijft een nieuw boek wel een tijdje liggen vooraleer ik er aan begin, maar ik begon Born to be Riled te lezen ergens begin augustus 2017.

Dat is geen typfout trouwens, die 2017. Ongetwijfeld is dit het boek waar ik het langst over heb gedaan maar dat is vooral te wijten aan het feit dat dit een droge verzameling van columns is die Clarkson door de jaren bij elkaar pende. Sommige zijn goed en sommige zijn ronduit saai, sommige zijn technisch en sommige zijn gewoon persoonlijke frustraties. Interessant leesvoer in ieder geval, maar wel in de zin dat je het na zo'n column of 3 à 4 (zo'n column is ongeveer 1 tot 1.5 pagina lang) wel weer hebt gehad. Born to be Riled is dan ook het perfecte boek dat je als tussendoortje kunt lezen. Ik heb het in ieder geval 's avonds vaak gebruikt als een afleiding voor een minuutje of 10 voor het slapen gaan. Op literair vlak stelt het echter allemaal niet veel voor en vraag ik me af of dit echt een meerwaarde heeft. Naar het schijnt bestaan er nog zo'n talloze andere verzamelingen van Clarkson maar die ga ik in ieder geval links laten liggen.

Veel gaat dus over auto's maar een beetje kennis van het Groot Brittanië uit de jaren '90 is ook wel meegenomen trouwens, anders gaan de columns over politiek een beetje aan je voorbij. Vooral voor de liefhebbers van Top Gear (en dan misschien eerder nog Clarkson in het algemeen omdat er hier geen James May of Richard Hammond zijn als klankbord) lijkt me dit de moeite waard te zijn.

3*

» details   » naar bericht  » reageer