menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van metalfist. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018, november 2018, december 2018, januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019

Russisch voor Beginners - Dominique Biebau (2019) 2,0

30 november, 17:18 uur

Halverwege deze maand deed ik mee met de Knack Filmquiz en één van de prijzen was deze Russisch voor Beginners. Ergens een logische prijs aangezien dit boek de winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs is waarin het magazine bekendmaakt wat de de beste Vlaamse misdaadroman van dat jaar is. Vreemd genoeg deed ik een week later toevallig mee aan een andere quiz (niet van mijn gewoonte, de teller in heel mijn leven staat nu op 3) en ze lieten de cover zien van dit boek en je moest de titel opschrijven. Gelukkig wist ik dat nog en ik nam me voor om dan toch eens te gaan kijken waar al die fuzz voor was.

En eerlijk gezegd? Ik zie het echt niet. Russisch voor Beginners is vlotjes geschreven, dat is duidelijk. Het ingenieuze plot waar echter zo uitdrukkelijk naar gehint wordt is vanaf de eerste 10 pagina's zo klaar als een klontje en de verrassende plotwendingen deden me nu niet bepaald naar adem happen. Met zijn 200+ pagina's is dit nu ook geen al te dik boek, maar reken er maar op dat dit met gemak 30 pagina's compacter had gekunnen indien men niet overal zoveel witruimte had gelaten. Wat overblijft is een plotje waar we Maarten volgen die vastbesloten is om het mysterie van de dood van Diederik te ontrafelen en dat eigenlijk zonder al te veel moeite doet. Geen enkele van zijn acties lijkt ook maar enige vorm van consequentie te hebben (het niet verkopen van het terrein in Rusland, het opzoeken van één van de twee gidsen in het psychiatrisch ziekenhuis, ...) en hij wordt ondertussen continu afgeleid door vrouwelijk schoon. Dat resulteert dan in (geparafraseerde) dialogen als 'ik complimenteerde haar met haar kapsel en als dank boog ze voorover om een stofje van haar broek te halen'. Ik ga er dan maar vanuit dat de vrouw in kwestie een decolleté had maar zo zit er wel meer van dat semi-erotisch geneuzel in.

En dan vraag ik me af of ik met mijn 2* eigenlijk niet nog vrij gul ben. Het is in ieder geval wel een vlotte weglezer - ik ben er denk ik zo'n 2 avonden mee zoet geweest - maar of dit nu effectief die Hercule Poirot prijs verdiende? Ik ben absoluut niet mee met wat er in het literatuurwereldje speelt vandaag de dag, maar dan krijg ik eerder het idee dat er gewoon dit jaar weinig Vlaamse thrillers zijn uitgebracht..

2*

» details   » naar bericht  » reageer  

Dune - Frank Herbert (1965) 4,0

Alternatieve titel: Duin, 26 november, 08:15 uur

Ik denk dat het ongeveer een 10 jaar geleden moet zijn dat ik de eerste Dune trilogie heb gelezen. Ik weet dat ik in ieder geval eerst de film van David Lynch heb gezien en daar uitermate door gecharmeerd was (als één van de weinigen denk ik) maar ik had het na die initiële drie boeken wel weer gehad met de reeks. Ik betrapte me er echter op dat ik alles met Dune wel bleef kopen (ik zit ondertussen aan 13 delen) en de meest recente aanschaf was deel 4, 5 en 6. Dat betekent dat ik in één ruk van Dune tot aan The Machine Crusade kon lezen.

En aangezien ik goede herinneringen heb aan het aanpakken van het Dark Tower universum en het Lord of the Rings universum, wou ik dat (op de valreep van) dit jaar met de Dune saga doen. Dit eerste deel smaakt in ieder geval naar meer. Zeker het eerste stuk met de komst van de Atreides clan op Arrakis is van een erg hoog niveau met tal van geweldige personages (wat is het jammer dat Leto zo snel verdwijnt) en gewoon erg veel sfeer & spanning. Het middenstuk is een beetje taaier doordat het zich iets teveel concentreert op de lotgevallen van Paul en Jessica maar dat lost zich vanzelf op eenmaal die zich bij de Vrijmans aansluiten. Toch zijn er hier en daar ook wel wat belangrijke nuances in deze review met onder andere het feit dat de tijdssprong een beetje geforceerd en vooral gemakzuchtig aanvoelt (Alia krijgt daardoor niet de diepgang die ze verdient) maar vooral de aanhangsels staken me wat tegen. Ik voel me altijd een beetje bekocht wanneer een verhaal eindigt en je nog met 50+ pagina's overblijft. Oké, je kunt hier het argument maken dat het op zich nog wel interessante toevoegingen zijn maar dan had ik liever de Lord of the Rings aanpak gezien waar a) een soort van Silmarillion wordt opgezet of b) een apart boek getiteld "De Aanhangsels" wordt uitgebracht met dit soort informatie in. Kleine kanttekening daarbij is dat optie b oorspronkelijk ook gewoon aan Return of the King was toegevoegd en enkel maar later is uitgebracht als apart boek.

Ik ben in ieder geval wel benieuwd naar hoe de rest van de saga zich gaat ontwikkelen. Flarden herinner ik me nog, maar over het algemeen is het een zwart gat. Ik geloof dat er nog wel wat tijdssprongen aan te pas komen en ik weet niet, afgaande op de manier waarop Herbert er in dit boek mee omgaat, of ik dat effectief zo leuk ga vinden. Ach ja, we zullen wel zien. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

4*

» details   » naar bericht  » reageer