menu

Hier kun je zien welke berichten david bohm als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Caesarion - Tommy Wieringa (2009)

3,5
Nadat ik eenmaal gewend ben geraakt aan de stijl van de heer Wieringa heb ik dit boek vanaf zo ongeveer bladzijde 100 in een ruk uitgelezen. De vertelling en de gebeurtenissen zijn dan niet erg imponerend maar de manier van schrijven noopt tot doorlezen.

Circle, The - Dave Eggers (2013)

Alternatieve titel: De Cirkel

3,0
Een boek dat me aan het denken zet en de implicaties van de voltooiing van de cirkel zijn voelbaar. IK vind echter dat het niet fijn geschreven is en daarom waardeer ik The Circle met slechts drie sterren. Het einde vind ik wel sterk.

Colibrí, Il - Sandro Veronesi (2019)

Alternatieve titel: De Kolibrie

3,5
Tja, lastig om te beoordelen.
De hoofdstukken zijn zeer verschillend, soms mooi en zelfs ontroerend tot ronduit gekunsteld.
De vertelvorm verspringt vaak. Dan weer in briefvorm, een enkele dialoog tot wat langere terugblikken van de verteller plus ook een WhatsApp gesprek of een opsomming van de inventaris van het ouderlijk huis. Vaak kleine stukjes, het langste hoofdstuk telt 19 pagina's. Daarbij de sprongen in de tijd tussen de hoofdstukken maken het lastig om in het verhaal te komen.
Wanneer de schrijver wat meer bladzijden uittrekt om het verhaal te vertellen, weet hij me te raken. De gedeelten over zijn relatie met gezinsleden of over de onnoembare zijn een genot om te lezen. Om vervolgens naar het einde van het boek toe wat teleurstellend in blik naar de toekomst te werpen . Marco Carrera maakt de nodige rampspoed mee, maar blijft haast onbewogen als een kolibrie.
Toch voert de schoonheid wat mij betreft de boventoon.

Corrections, The - Jonathan Franzen (2001)

Alternatieve titel: De Correcties

4,0
Mooi boek, zeker weten maar wat ik miste is toch een zekere rode draad. Het menselijk onvermogen is een thema en er wordt een gezin beschreven waar iedereen behoorlijk van elkaar verschilt.
Hoe de schrijver de eindjes aan elkaar weet te knopen aan het slot is knap en dan begin ik meer met de personages mee te voelen. Daarvoor zijn de beschrijvingen wat afstandelijk en rationeel.
Het boek is ook wat rommelig vind ik door de vele dwarssprongertjes en personages.

Een lezer voor me heeft al gezegd dat het boek nogal wat moeilijke woorden bevat, ook ik heb de Merriam-Webster vrij vaak geraadpleegd. Daar wordt het ook niet makkelijker van om het verhaal te volgen.
Toch is de afdronk positief, ik ben toch opgegaan in het boek en heb het dan ook met plezier gelezen.

Crossroads - Jonathan Franzen (2021)

Alternatieve titel: Kruispunt

4,0
Echt een fijn boek dat leest als een trein, mede door de structuur waarbij elk hoofdstuk een ander personage aan het woord is.
De flashbacks van beide ouders zijn wat lang, maar interessant en zeker dat van Russ heeft een stevige maar interessante religieuze component.

Wil meer van deze schrijver gaan lezen.