menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van misterfool. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020

Anna Karenina - Lev Tolstoj (1877) 4,5

Alternatieve titel: Анна Каренина, afgelopen vrijdag om 19:20 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Dagon - H.P. Lovecraft (1919) 2,5

afgelopen donderdag om 23:42 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

Vertraging - Tim Krabbé (1994) 3,0

afgelopen woensdag om 16:23 uur

stem geplaatst

» details  

Cool Air - H.P. Lovecraft (1928) 2,5

Alternatieve titel: Koelte, afgelopen maandag om 00:56 uur

stem geplaatst

» details  

Pikovaja Dama - Alexander Poesjkin (1834) 3,5

Alternatieve titel: Schoppenvrouw, 24 mei, 00:57 uur

stem geplaatst

» details  

People's Tragedy: The Russian Revolution 1891-1924, A - Orlando Figes (1996) 4,5

Alternatieve titel: Tragedie van een Volk: De Russische Revolutie 1891-1924, 23 mei, 19:25 uur

stem geplaatst

» details  

Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, The - Nassim Nicholas Taleb (2007) 4,0

Alternatieve titel: De Zwarte Zwaan: De Impact van het Hoogst Onwaarschijnlijke, 16 mei, 18:42 uur

Taleb is een intellectueel die iets te enthousiast tegen heilige huisjes schopt en daarbij ook nog eens rotsvast overtuigd lijkt te zijn van zijn eigen gelijk. Zo wordt onder meer menig econoom als pseudo- wetenschappelijke waarzegger gelabeld. Dit is geen werkstukje voor mensen met lange tenen, i.i.g. De vele cynische en sarcastische opmerkingen maken het boek echter erg leesbaar. Het helpt dat het centrale punt van Taleb's betoog steekhoudend overkomt.

Taleb beschrijft hoe menig (economisch ) model uitgaat van een Gausiaanse normaalkromme (mediocristan). Hierbij neigt data naar een gemiddelde, zijn uitschieters uitzonderlijk en als ze al voorkomen verschuiven ze het gemiddelde nauwelijks. Dit soort modellen beschrijven de werkelijkheid accuraat als er sprake is van een fysieke grens die schaalbaarheid voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan de gemiddelde lengte van de mens.

Taleb betoogt echter dat zulke wiskundige modellen de huidige (economische) werkelijkheid nauwelijks omschrijven. Uitschieters komen immers vaker voor en kunnen significant het gemiddelde verschuiven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de verkoopcijfers van boeken. Een uitschieter (Stephen King bijvoorbeeld) is verantwoordelijk voor een disproportioneel deel van de hoeveelheid boeken die wordt verkocht. Deze schommelige werkelijkheid noemt Taleb extremistan. Extremistan is gevoelig voor wat Taleb Black Swan-events noemt: gebeurtenissen die buiten voorspellingen vallen, een grote impact hebben en waar pas nadien gewezen wordt op een oorzakelijk verband. Niet-volatiele voorspellingsmodellen zijn door deze gevoeligheid toch onvoorspelbaar en risicovol.

The Black Swan is een boek dat ik nog niet direct goed kan plaatsen, maar dat wel tot nadenken aanzet. In ieder geval kijk ik hierna wel wat kritischer naar rooskleurige schattingen en (epistomologisch) arrogante voorspellingen. Hoe goed kunnen wij mensen eigenlijk risico's inschatten?

» details   » naar bericht  » reageer  

Haunter of the Dark, The - H.P. Lovecraft (1936) 3,5

Alternatieve titel: De Bezoeker uit de Duisternis, 8 mei, 08:21 uur

stem geplaatst

» details  

Mythe de Sisyphe, Le - Albert Camus (1942) 4,5

Alternatieve titel: De Mythe van Sisyphus, 5 mei, 15:56 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Rats in the Walls, The - H.P. Lovecraft (1924) 3,5

Alternatieve titel: De Ratten in de Muren, 4 mei, 17:35 uur

stem geplaatst

» details  

Colour out of Space, The - H.P. Lovecraft (1927) 4,0

Alternatieve titel: De Kleur uit de Ruimte, 4 mei, 01:05 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Gyertyák Csonkig Égnek, A - Sándor Márai (1942) 5,0

Alternatieve titel: Gloed, 26 april, 13:32 uur

Er is geen schrijver die eenzaamheid en verval zo indringend kan beschrijven als Sándor Márai. Wellicht omdat hij zich richt op het onderscheid tussen mensen die ogenschijnlijk dicht bij elkaar staan. Mensen die, zoals de twee jeugdvrienden van dit verhaal, zo onafscheidelijk zijn dat slechts halve woorden en lichaamshoudingen werelden van betekenis herbergen. Dat er zelfs in uiterste verwantschap ongemerkt een moorddadige jaloezie kan opdoemen, is in dat opzicht meer dan verraad, het benadrukt dat de ander altijd tot op zekere hoogte een vreemde zal blijven. De monoloog van Henrik is een erg diepgravend verzet hiertegen; een laatste poging om de belevenissen weer te versmelten. Hij is daarmee haast een absurde held. Aan het einde van deze novelle blijkt immers dat beide heren elkaar perfect begrijpen, maar dat niettemin ieders perspectief verschilt en onvoelbaar blijft. Deze grens tussen gevoelswerelden kan weliswaar soms worden benaderd, door bijvoorbeeld muziek, maar nooit worden doorbroken.

Marai weet in ‘Gloed’ deze ingewikkelde thematiek heel puntig, smeulend en aangrijpend te beschrijven. Het is een boek waarbij je na afloop even stil bent. Voor zo’n ervaring kan ik wel plek vinden in mijn top 10.

» details   » naar bericht  » reageer  

Melnitz - Charles Lewinsky (2006) 4,0

Alternatieve titel: Het Lot van de Familie Meijer, 24 april, 21:26 uur

stem geplaatst

» details  

Buiten Is Het Maandag - Bernlef (2003) 4,0

11 april, 15:24 uur

Een boek over de last van het verleden: naar mate men langer leeft, heersen herinneringen nadrukkelijker over het heden. Dit creëert de drang om te ontsnappen en weer opnieuw te beginnen; hetgeen natuurlijk slechts komedie is. Het verleden is onlosmakelijk verbonden met onze identiteit. Deze realisatie lijkt in ieder geval centraal te staan bij elk van de hoofdkarakters. Harry verlaat zijn vrouw voor een passievolle verhouding, die vervolgens even routineus wordt als zijn huwelijk, Stijn probeert onsuccesvol de dood van zijn vrouw te verwerken en Bruce blijkt te worstelen met zijn Maori-verleden. De enige die nog vlucht van de voornoemde realisatie is Tracy, maar die is ook nog maar pas 20. Mooie thematiek die goed uit de verf komt door de ongedwongen, nuchtere schrijfstijl van Bernlef.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bint: Roman van een Zender - F. Bordewijk (1934) 3,5

Alternatieve titel: Bint, 1 april, 23:36 uur

stem geplaatst

» details