menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van misterfool. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Tumba, Una - Juan Benet (1971) 4,0

Alternatieve titel: Een Graf, afgelopen zaterdag om 14:49 uur

Oorlog vernietigt niet enkel het heden en de toekomst, maar het vernietigt tevens het verleden. De Spaanse burgeroorlog wordt hier bezien door de ogen van het prepuberale hoofdpersonage. Deze novelle focust zich op ervaringen, waarvoor nog geen conceptueel kader bestaat. De jongen ervaart namelijk de oorlogschaos zonder dat hij iets weet van de voorgeschiedenis. Hij verschanst zich in een herenhuis, waarnaast een kerkhof ligt. Dit herenhuis wordt zo nu en dan belaagd door de republikeinen (er wordt door de aanvallers een socialistische leuze gescandeerd). Er bestaat een aanleiding voor deze aanvallen, maar die wordt verzwegen voor het hoofdpersonage. Sluiks wordt de jongen in een getroebleerde traditie geplaatst die -ware het verteld aan het hoofdpersonage - wellicht ten grave was gebracht. Qua schrijfstijl doet Juan Benet mij voornamelijk denken aan Gabriel García Márquez; al schrijft Benet hermetischer en mysterieuzer. Qua thematiek is dit kortverhaal een voorganger van de boeken van Javier Marias. Al richt Marias zich op geheimen die beter verzwegen hadden kunnen worden, daar waar Benet juist wijst op het gevaar van het verzwijgen van het verleden. Een Graf voelt in ieder geval aan als een vergeten parel die door het lezend publiek nodig weer opgegraven moet worden!

» details   » naar bericht  » reageer  

Sult - Knut Hamsun (1890) 4,0

Alternatieve titel: Honger, afgelopen zaterdag om 14:46 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Kinkaku-ji - Yukio Mishima (1956) 4,0

Alternatieve titel: Het Gouden Paviljoen, afgelopen zaterdag om 14:46 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Coronel No Tiene Quien le Escriba, El - Gabriel García Márquez (1961) 4,0

Alternatieve titel: De Kolonel Krijgt Nooit Post, afgelopen zaterdag om 14:46 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Miss Lonelyhearts - Nathanael West (1933) 4,5

Alternatieve titel: Juffrouw Hartzeer, afgelopen zaterdag om 14:45 uur

Dit boek doet denken aan het werk van Flannery O’Conner. Het is eveneens een cynisch verhaal met christelijke thematiek. Het hoofdpersonage schrijft, aanvankelijk als een soort grap , een adviescolumn onder het pseudoniem Miss Lonelyhearts. Door de brieven die de lezers insturen, ervaart het hoofdpersonage het ondragelijk leed van de Great Depression. Dit leed drijft het hoofdpersonage tot een existentiële crisis. Er bestaat geen verlossing; niet voor zijn lezers en niet voor hemzelf. Op alle wanhopige vragen kan hij enkel antwoorden met nietszeggende clichés. Zijn baas - Shrike - berust zich in het uitzichtloze, maatschappelijke leed en maakt er zelfs cynisch misbruik van. In een memorabele monoloog betoogt hij dat elke manier waarop men het lijden wil verlichten - o.a. hedonisme, kunst en religie – gedoemd is te mislukken. Het hoofdpersonage verzet zich tegen dit nihilisme, en ervaart zelfs een religieuze conversie. Binnen de context van het verhaal is dit echter een stijlbreuk; het is al even clichématig als de antwoorden die hij geeft aan de lezers van zijn adviescolumn. Nathanael West legt hiermee een dubbele laag in het verhaal. Alle waarden waarmee de mens haar pijn wil ontstijgen, zijn wellicht niets meer dan radeloos vluchtgedrag. Door de versnelde informatievoorziening van het internet en de veelvuldigheid waarmee we worden geconfronteerd met treurnis buiten onze invloedssfeer, denderen de existentiële twijfels van dit boek steeds luidruchtiger voort. Indrukwekkend leesvoer!

» details   » naar bericht  » reageer  

Coddling of the American Mind: How Good Intentions and Bad Ideas Are Setting Up a Generation for Failure, The - Jonathan Haidt en Greg Lukianoff (2018) 3,5

3 maart, 12:33 uur

stem geplaatst

» details  

American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer - Kai Bird en Martin J. Sherwin (2005) 4,0

25 februari, 01:12 uur

"How can I save my little boy from Oppenheimer's deadly toy?" zong Sting in Russians (1) . Zo leerde ik de naam Oppenheimer kennen. Later vernam ik dat hij betrokken was bij de constructie van de atoombom ("Now I am become death; the destroyer of worlds"). Verder wist ik weinig over hem. Toen Nolan een drie uur lange film aankondigde over het leven van Robert Oppenheimer, betwijfelde ik of dit genoeg vertelstof zou opleveren. De film was echter zo indrukwekkend dat ik ook dit boek kocht.

American Prometheus is een interessante biografie waarin geduldig en gedetailleerd het levensverhaal van Oppenheimer wordt beschreven. Een leven dat verbonden is met enkele kerngebeurtenissen in de 20ste eeuw. Zo aanschouwen we door zijn ogen: de ontwikkeling van quantum-mechanica, de dreiging van de nazi's, de teleurstelling en onnuchtering t.a.v het communisme vanwege het Molotov-Ribbentrop-pact en de creatie van de atoombom middels het Manhattanproject. Ook de nasleep van dit project, temidden van koude-oorlogparanoia, is interessant. Oppenheimer pleitte voor de-escalatie en ontwapening van het atoom-arsenaal. Haviken binnen de Amerikaanse overheid (Lewis Strauss voorop) maakten echter handig gebruik van de hysterie, omtrent het rode gevaar, om hem politiek kalt te stellen. Een wrange episode in de Amerikaanse geschiedenis!

Hoewel de haviken hun zin kregen, moet opgemerkt worden dat de wapenwedloop grotendeels heeft gezorgd voor een gespannen vrede; i.i.g tussen de atoommachten. Het blijft echter dubbelzinnig: vrede doordat de mensheid haarzelf kan vernietigen. Het is een geladen nalatenschap die Oppenheimer moreel peinigde gedurende zijn laatste levensjaren. Het is tevens een nalatenschap die nog immer een schaduw werpt op de mensheid. Dit boek bevat derhalve een indringende geschiedenis die -gewild of ongewild- eenieder raakt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Op Slot - Bernlef (2007) 3,5

24 februari, 15:11 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

Starship Troopers - Robert A. Heinlein (1959) 4,0

Alternatieve titel: Troepen voor de Sterren, 23 februari, 10:20 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Otoño del Patriarca, El - Gabriel García Márquez (1975) 3,5

Alternatieve titel: De Herfst van de Patriarch, 18 februari, 11:45 uur

Hannah Arendt concludeerde dat het totalitaire systeem opgebouwd is rond de wil van de 'grote leider'. Het systeem is hierdoor een ratjetoe aan losse, ineffectieve organisaties. Een (rigide) taakverdeling veronderstelt namelijk dat de leider zijn macht verdeelt. Daarom benadrukken totalitaire ideologiëen dat ze een beweging zijn. Een samenleving is echter te complex en te veelomvattend om te worden aangestuurd middels het oordeel van één persoon. In de praktijk gokt men dan maar wat het oordeel van de leider zal zijn. (1)

Gabriel García Márquez laat zien tot welke absurditeiten dit leidt en welk psychologisch effect dit heeft op de machthebber. Enerzijds wordt elk bevel opgevolgd. Zelfs gruwelijkheden, zoals het vierendelen van terroristen of het opdienen van het stoffelijk overschot van een generaal, worden volgzaam uitgevoerd. Anderzijds wordt de dictator geconfronteerd met handelingen die ongevraagd in zijn naam zijn uitgevoerd. Tevens wordt een behaaglijk rad voor zijn ogen gedraaid. Aardigheden worden geveinsd uit angst voor gruwelijkheden. Zelfs zijn grote liefde manipuleert hem om het katholieke belang te dienen. De dictator is als het ware de hoofrolspeler in een toneelstuk dat nooit eindigt ("Never a honest word, but that was when I ruled the world")(2) Dit voedt weer de paranoia van de patriarch; hetgeen weer leidt tot gruwelijkheden... en eenzaamheid; vooral heel veel eenzaamheid!

Het taaie, welhaast puntloze, taalgebruik zorgt vervolgens voor een bedrukkende sfeer. De lezer wordt evenzeer opgesloten in een geconstrueerde wereld, waarin veel gebeurd, maar waar alles stagneert. Je snakt naar verlossing: een adempauze! Hierdoor vond ik het boek ook ietwat frustrerend. Een coventionele opzet was plezieriger geweest; de thema's van het verhaal zijn zonder opsmuk namelijk evenzeer intrigerend! Niettemin is het tekenend voor het schrijverstalent van Gabriel García Márquez dat het plot nergens onbegrijpelijk wordt en dat ik het boek - ondanks de moeizame leeservaring- voldaan afsloot. Niet makkelijk, maar wel mooi, is dan ook mijn eindoordeel.

» details   » naar bericht  » reageer  

Boy Crisis: Why Our Boys Are Struggling and What We Can Do About It, The - Warren Farrell en John Gray (2019) 3,0

16 februari, 22:16 uur

stem geplaatst

» details  

Road, The - Cormac McCarthy (2006) 4,0

Alternatieve titel: De Weg, 14 februari, 22:01 uur

Bepaalde auteurs brengen literaire diepgang aan door wijdlopige kruisverbanden te trekken tussen een veelvoud aan onderwerpen. Cormac McCarthy doet hier het omgekeerde. Hij haalt doelbewust veel weg. Neem een post-apocalyptisch verhaal en verwijder alle onnodige ballast. Wat hou je over? Allereerst hou je een naakte overlevingsstrijd over: het zoeken naar eten en drinken, alsook het bewapenen tegen gevaar. Het gevaar komt van de omgeving, maar ook van andere mensen. Dit leidt tot elementaire morele vragen: kan ik de ander vertrouwen, of is de ander een gevaar? Kan ik mijn eigen belang vooropstellen; zelfs als ik daarmee de ander schaad? Deze kwesties worden verfrissend droog beschreven. Het verhaal schuwt namelijk uitgebreide filosofische passages. De aandachtige lezer merkt echter dat de vraag, of de mens van nature goed of slecht is, op de achtergrond meespeelt. Ondanks de bijtende, grauwe tragiek blijft Cormac McCarthy relatief optimistisch over de mens; zonder naïef te zijn over zijn slechte kanten. Het valt mij verder op dat hoop in dit verhaal wederom een belangrijk thema is. Wellicht waardeer ik daarom zijn boeken zo zeer.

» details   » naar bericht  » reageer  

Proeve van Sentimenteele Geschriften en Gedichten - Hendrik Tollens (1799) 2,0

9 februari, 20:36 uur

stem geplaatst

» details  

Under the Skin - Michel Faber (2000) 1,5

Alternatieve titel: Onderhuids, 6 februari, 13:24 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 1,0 sterren

» details