menu

Hier kun je zien welke berichten Lalage als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Uit het Moeras - Carolijn Visser (2000)

3,5
Carolijn Visser begint het boek echter met een korte levensbeschrijving van Aavo en daarna van Daina. Als lezer moet je dus even geduld hebben voor je het idee van het boek te pakken hebt.
In 1991 gaat ze op bezoek op de boerderij van Aavo’s familie. De naastgelegen kolchoz wordt geprivatiseerd nu Estland weer een onafhankelijk land is geworden.
Carolijn gaat met Daina mee naar Riga en met Aavo reist ze door Rusland, waar hij een paar jaar geleden nog vaak kwam om te handelen.
Dit boek geeft een uniek beeld van een nieuw land met oude wortels.

Uit het moeras – Carolijn Visser | Lalagè leest - lalageleest.nl

Umbruch oder Hanna und die Freiheit, Der - Alice Rühle-Gerstel (1938)

Alternatieve titel: Hanna en de Vrijheid

3,5
Als vluchteling mag Hanna niet werken, maar ze vindt toch werk bij een krant. Na een tijdje mag Hanna een kijkje nemen bij de opmaak, die ’s avonds onder hoge tijdsdruk plaatsvindt. Barbara Felix beschrijft het geweldig en ik zie het helemaal voor me: de mannen die af en aan lopen met hun gezichten zwart van de inkt, het lawaai, de warmte.

Het zijn roerige tijden, die direct invloed hebben op Hanna. Dit is sfeervol weergegeven, met hier en daar een poëtische zin.

Hanna en de vrijheid – Barbara Felix | Lalagè leest - lalageleest.nl

Umibe no Kafuka - Haruki Murakami (2002)

Alternatieve titel: Kafka op het Strand

3,5
In de wereld van Haruki Murakami lopen dromen en werkelijkheid door elkaar, zijn er parallelle werelden en beleven mensen de gekste dingen. Het doet sprookjesachtig aan, of moet je het surrealistisch noemen? Het is niet te begrijpen.

De meeste van de honderden bladzijden lang blijft Murakami me boeien, wat ik een knappe prestatie vind, want er zijn nogal wat zijstraatjes. Jacques Westerhoven heeft het allemaal vloeiend vertaald uit het Japans. Tegen het einde vind ik het te absurd worden. Ik kan het moeilijker volgen en de beschrijvingen duren me te lang.

Kafka op het strand – Haruki Murakami | Lalagè leest - lalageleest.nl

Und die Vögel Werden Singen: Ich, der Pianist aus den Trümmern - Aeham Ahmad (2017)

Alternatieve titel: De Pianist van Yarmouk

4,0
Aeham Ahmad werd beroemd door Youtube-filmpjes waarop hij piano speelt en zingt temidden van verwoeste gebouwen in Syrië. Hij is nog geen dertig, maar heeft al genoeg meegemaakt om een boek vol verhalen te vertellen over zijn jeugd, de bezetting van de Palestijnse wijk en zijn vlucht naar Duitsland. Twee nieuwe landgenoten Sandra Hetzl en Ariel Hauptmeier tekenden zijn verhaal op in een heldere stijl. Doordat ze met een Duitse bril vertellen, worden cultuurverschillen goed uitgelegd, bijvoorbeeld wat ze daar eten en hoe belangrijk familie is.

Dit is een prachtig en zeer indrukwekkend boek over het leven van gewone mensen in een kapotgemaakt land.

Leesreis om de wereld: Syrië | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Under the Skin - Michel Faber (2000)

Alternatieve titel: Onderhuids

4,5
Michel Faber schrijft mooi en meeslepend. Harm Damsma en Niek Miedema hebben een uitstekende vertaling gemaakt. Het blijft spannend, doordat je als lezer steeds meer details krijgt over wat er op de boerderij gebeurt, maar ook omdat het werk van Isserley en de mannen niet zonder risico is. Daar komt nog bij dat Isserley overweegt om weg te lopen en haar eigen leven te gaan leiden.

Onderhuids – Michel Faber | Lalagè leest - lalageleest.nl

Underground Railroad, The - Colson Whitehead (2016)

Alternatieve titel: De Ondergrondse Spoorweg

3,5
Het leven op de plantage is zwaar. Op een gegeven moment is er een man die ontsnapt en wordt gepakt door de vele ‘negervangers’ die in actie komen als bekend wordt dat iemand is weggelopen. Hij wordt een paar dagen lang gemarteld voor de ogen van de andere slaven. Het is gruwelijk om te lezen. Hier zag ik tegenop: het beeld blijft dagenlang in mijn hoofd hangen. Toch komen de emoties van Cora niet helemaal uit de verf. Colson Whitehead kiest duidelijk voor het principe van show, don’t tell en soms moet ik mezelf eraan herinneren hoe erg het is, ook al is Cora gewend aan dit leven.

The underground railroad – Colson Whitehead | Lalagè leest - lalageleest.nl

Undying: A Love Story - Michel Faber (2016)

Alternatieve titel: Tot Leven

4,0
De ziekte geeft veel intieme en ontroerende momenten, maar ook vroegere herinneringen komen aan bod. Harm Damsma en Niek Miedema hebben de gedichten elegant uit het Engels vertaald.

Tot leven – Michel Faber | Lalagè leest - lalageleest.nl

Unieke Memorieboek van Maria van Nesse (1588-1650): Nieuwe Perspectieven op Huishoudelijke Consumptie, Het - Judith Noorman en Robbert Jan van der Maal (2022)

3,5
Dit is een serieus wetenschappelijk werk, maar voor de geïnteresseerde leek is het ook prima te lezen. De meeste onderdelen van het boek heb ik met belangstelling gelezen. Alleen bij het hoofdstuk over Maria’s schilderijen wordt het te opsommerig en daar heb ik wat overgeslagen. Dat kan natuurlijk ook prima bij een boek als dit. Op één plek valt me op dat iets kort wordt omschreven en pas later goed uitgelegd, maar verder vind ik het goed te volgen.

Het unieke memorieboek van Maria van Nesse (1588-1650) | Lalagè leest - lalageleest.nl

Unlikely Hero of Room 13B, The - Teresa Toten (2013)

Alternatieve titel: De Onverwachte Held van Kamer 13B

3,5
Adams gedachten worden beheerst door de dwang, maar ook door zijn verliefdheid op Robin. Dat is zo schattig om te lezen

Pagina niet gevonden | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Unnecessary Woman, An - Rabih Alameddine (2014)

Alternatieve titel: Een Overbodige Vrouw

4,0
Rabih Alameddine is een Libanese Amerikaan. Hij beschrijft Aaliya heel realistisch, met veel humor. De liefde voor literatuur spat ervan af en het is zo knap hoe Alameddine al die citaten heeft verwerkt in het verhaal.

Tip: lees het Engels en vermijd de Nederlandse vertaling.

Leesreis om de wereld: Libanon | Lalagè leest - lalageleest.nl

PS ik snap niet dat hierboven staat dat het boek één dag bestrijkt, want het heden speelt zich echt over verschillende dagen af

Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots - Deborah Feldman (2012)

Alternatieve titel: Onorthodox: De Schokkende Breuk met Mijn Roots

4,0
De cultuur wordt beeldend beschreven. Devoiri voelt zich als jong meisje al beperkt. Zoals gebruikelijk wordt ze uitgehuwelijkt. Het stel krijgt een zoon. Als die bijna naar school zal gaan, besluit Devoiri te vertrekken.

De Netflix-serie volgt het boek niet. Het is spannender en ik vind het mooi gemaakt, maar het boek gaat veel dieper in op het leven als chassidisch-joods meisje. Dus ook als je de serie al hebt gezien, raad ik je aan om dit te lezen.

Onorthodox – Deborah Feldman | Lalagè leest - lalageleest.nl

Unterleuten - Juli Zeh (2016)

Alternatieve titel: Ons Soort Mensen

4,5
Er komen wel twaalf verschillende mensen aan het woord, waaronder tien dorpsbewoners. Toch is het vanaf het begin interessant om de mensen te leren kennen en te proberen om hun verhoudingen te begrijpen. Ik vind het ontzettend knap gedaan, want in zo’n dorp gaan allerlei verhalen rond en niemand weet alles, maar het past allemaal als puzzelstukjes in elkaar.

Het boek barst van de tegenstellingen, die in de gedachten van de diverse hoofdpersonen worden geduid. Juli Zeh beschrijft het allemaal beeldend en af en toe zijn er prachtige filosofische gedachten of natuurbeschrijvingen.

Ons soort mensen – Juli Zeh | Lalagè leest - lalageleest.nl

Up - Myrthe van der Meer (2015)

4,5
Myrthe beschrijft de gevoelens van Emma heel knap. Dat kan alleen iemand die het zelf heeft meegemaakt. Ik ervaar dit boek als iets zwaarder dan PAAZ, maar de droge humor maakt het ook erg leuk om dit boek te lezen.

Lees verder op mijn blog: UP – Myrthe van der Meer | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Uprooted - Naomi Novik (2015)

Alternatieve titel: Ontworteld

4,0
Het verhaal blijft steeds heel spannend en behoorlijk onvoorspelbaar (behalve dat de hoofdpersoon het allemaal wonderbaarlijk overleeft). Het is heerlijk om Uprooted te lezen en helemaal op te gaan in de wereld van Agnieszka.

Uprooted – Naomi Novik | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

RuudC Het is toch helemaal geen kort verhaal met 438 bladzijden... ik heb er best even over gedaan in het Engels!

Usynlige, De - Roy Jacobsen (2013)

Alternatieve titel: De Onzichtbaren

3,5
Roy Jacobsen beschrijft wat er gebeurt op het eiland in een droge stijl, die goed past bij de zwijgzame familie. Paula Stevens heeft het goed vertaald uit het Noors. De sfeer tussen de regels door is beklemmend en tegelijkertijd is goed te voelen dat dit Ingrids thuis is. Als ze het eiland erft, stemt dat haar hoopvol, ook al moeten ze nog steeds hard werken voor genoeg eten en warmte.

Dit boek is het eerste in een reeks van vier, waarvan het tweede deel 'Witte zee' inmiddels ook is vertaald.

De onzichtbaren – Roy Jacobsen | Lalagè leest - lalageleest.nl