menu

Hier kun je zien welke berichten Lalage als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

I Am an Island - Tamsin Calidas (2020)

Alternatieve titel: Ik Ben een Eiland

4,0
Elk hoofdstuk heeft een eigen thema en spanningsboog. Er zijn veel prachtige natuurbeschrijvingen en ik moet weer heel wat Engelse vogelnamen opzoeken. Tamsin verbergt haar gevoelens niet en vertelt over haar ongewenste kinderloosheid en vele andere teleurstellingen.
Diepe dalen geven hogere toppen. De moeilijke jaren, zowel fysiek als geestelijk, hebben Tamsin veerkrachtig gemaakt. Ze deelt haar doorleefde wijsheden.

I am an island – Tamsin Calidas | Lalagè leest - lalageleest.nl

I Know Why the Caged Bird Sings - Maya Angelou (1969)

Alternatieve titel: Ik Weet Waarom Gekooide Vogels Zingen

3,5
Na 20 jaar herlezen. Mijn beleving van het boek wisselt. Soms vind ik het Engels lastig en boeit het verhaal me niet zo, maar er zijn ook heel wat hoofdstukken waarin ik niet kan stoppen met lezen. De bizarre en heftige maar ook mooie gebeurtenissen beschrijft ze op de observerende manier van een kind, afgewisseld met mooie beschouwende zinnen waarin ze het terugkijkend duidt. Het leven van Maya Angelou is iets wat geen romanschrijver ooit zou kunnen bedenken. De vervolgdelen staan al klaar op mijn e-reader.

I know why the caged bird sings – Maya Angelou | Lalagè leest - lalageleest.nl

I Never Promised You a Rose Garden - Hannah Green (1964)

Alternatieve titel: Ik Heb Je Nooit een Rozentuin Beloofd

5,0
Dit boek geeft een inkijkje in de psychiatrie van de jaren ’60, maar vooral in het leven van een schizofrenie-patiënt. Wat moeten die mensen vechten voor hun leven, dat voor anderen zo vanzelfsprekend is.

I never promised you a rose garden – Hannah Green | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

I, Robot - Isaac Asimov (1950)

Alternatieve titel: Ik, Robot

4,5
Ik vind het heel knap van Asimov dat hij dit heeft bedacht en de logica zo consequent toepast, maar ook dat hij kan bedenken wat voor onverwachte dingen er kunnen gebeuren in een wereld vol robots. Hij schrijft op zo’n manier dat ik elke keer word meegesleept in het verhaal.

Nederland leest: Ik, robot – Isaac Asimov | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Ich Bin Dann Mal Weg: Meine Reise auf dem Jakobsweg - Hape Kerkeling (2006)

Alternatieve titel: Ik Ben Er Even Niet: Mijn Spirituele Tocht naar Santiago de Compostela

4,0
Onderweg komt hij de gekste mensen en dieren tegen, waar hij met verve over vertelt. Hans-Peter is grappig, maar heeft ook een spirituele kant en die komt natuurlijk aan bod bij het maken van een pelgrimstocht.

Ik ben er even niet – Hape Kerkeling | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Identiteit - Paul Verhaeghe (2012)

3,5
'Identiteit' is een gestructureerd boek. Paul Verhaeghe herhaalt regelmatig belangrijke inzichten uit eerdere hoofdstukken. Hij geeft veel herkenbare voorbeelden uit allerlei werkgebieden, van fabrieken tot de zorg en het onderwijs. Vaak vind ik de observaties scherp.

Het is gemakkelijk om treurig te worden van dit alles. De balans is zoek tussen gelijkheid en verschil, tussen individu en gemeenschap. Pas op de laatste bladzijden heeft Paul Verhaeghe het over hoe we dit zouden kunnen veranderen door ons gedrag, maar concreet wordt het niet.

Identiteit – Paul Verhaeghe | Lalagè leest - lalageleest.nl

Iedereen Kan Schilderen - Emma Curvers (2014)

3,5
Emma Curvers heeft zich laten inspireren door haar eigen jeugd, maar de rechter oordeelde dat het voldoende afwijkt van de werkelijkheid. Ik vermoed en hoop dan ook dat ze de boel zwaar heeft overdreven. Dat maakt het een erg goed verhaal, dat ik geboeid heb zitten lezen.

Iedereen kan schilderen – Emma Curvers | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

IJsdragers, De - Anna Enquist (2002)

4,0
Ik had niet veel verwacht van De ijsdragers, maar het sleept me mee. Anna Enquist schetst beelden, maar vult lang niet alles in en laat me zelf conclusies trekken.

De ijsdragers – Anna Enquist | Lalagè leest - lalageleest.nl

IJzerkop - Jean-Claude van Rijckeghem (2019)

Jean-Claude van Rijckeghem bouwt het rustig op en het duurt wel honderd bladzijden voordat het meisje het leger in gaat. Als keizer Napoleon een enorm leger laat samenstellen om tegen de Oostenrijkers te vechten, verzint ze een manier om de plaats van een jongen in te nemen. En dan komt er eindelijk vaart in het verhaal. Tijdens de veldslag bij Wenen is het zelfs zo spannend dat ik haast over de zinnen buitel, zo graag wil ik weten hoe het verdergaat. Alleen als de soldaten even uithijgen van het marcheren en vechten, bij een beeldende beschrijving van het landschap, merk ik op hoe mooi het boek is geschreven.

IJzerkop – Jean-Claude van Rijckeghem | Lalagè leest - lalageleest.nl

Ik Ben Er Niet - Lize Spit (2020)

4,0
In de hoofdstukken die de afgelopen maanden beschrijven, ziet Leo haar vriend veranderen. Ik plak al gauw het etiket ‘manisch’. Doordat het verhaal begint als Simon al zo doet, vind ik het lastig om me in te leven in de liefde van Leo. Zij denkt af en toe terug aan hoe het vroeger was, maar als lezer zie je vooral dat die jongen nu gek wordt en hulp nodig heeft. De eenzaamheid en onmacht van Leo zijn hartverscheurend.

Lize Spit gebruikt regelmatig metaforen, die ik soms raak vind en soms flauw. Ze heeft weer dezelfde truc gebruikt om de spanning op te bouwen, maar het werkt goed. Het verhaal zit goed in elkaar en de vele details geven een mooi uitgewerkt beeld.

Ik ben er niet – Lize Spit | Lalagè leest - lalageleest.nl

Ik Ga Leven - Lale Gül (2021)

3,0
Hierbij eindelijk een echte leeservaring. Het eerste wat opvalt is de wonderlijke schrijfstijl. Lale gebruikt veel moeilijke woorden en breit regelmatig ellenlange zinnen, om even later grof taalgebruik te bezigen. Ik vraag me af of ik hier wel doorheen ga komen, maar het went wel en ik vind haar observaties interessant. Gelukkig schrijft ze niet continu zo ingewikkeld.

De feitelijke gebeurtenissen vormen een kapstok voor de gedachtenstroom van de hoofdpersoon, die regelmatig in herhaling vervalt. Büsra betoogt keer op keer waarom ze de regels van haar ouders zo onlogisch vindt en hoe beklemmend de Turkse cultuur is. De spagaat van Büsra blijft: kiest ze voor haar familie of voor de vrijheid? Ondanks de bizarre schrijfstijl heeft Lale Gül me steeds weten te boeien.

Ik ga leven – Lale Gül | Lalagè leest - lalageleest.nl

Ik Ken een Berg Die op Me Wacht - Sholeh Rezazadeh (2023)

4,5
Sholeh Rezazadeh laat haar heldere, poëtische stijl weer stralen in haar tweede roman. Het is heerlijk om te lezen over de kleuren en geuren. Maar dit verhaal speelt zich af in onze tijd van verstedelijking en klimaatverandering. Hoe lang zullen de nomaden nog op deze manier kunnen blijven leven?

Ik ken een berg die op me wacht – Sholeh Rezazadeh | Lalagè leest - lalageleest.nl

Ik Nog Wel van Jou - Elke Geurts (2017)

4,0
Deze roman heeft namelijk hetzelfde thema en speelt zich af in dezelfde periode als Elkes blogserie. Ik dacht daarom dat ik er zo in zou glijden, maar het kost me wat moeite om erin te komen.

Ik leef weer erg mee met Elke. Achteraf probeert ze de situatie te duiden, wat in de blogstukjes nog niet gebeurde. Dat geeft dit boek meer diepgang en daarmee wordt het nog hartverscheurender.

Sinds kort ligt het vervolg op dit boek in de boekhandel. Op mijn e-reader staat 'Wie is die vrouw?' klaar.

Ik nog wel van jou – Elke Geurts | Lalagè leest - lalageleest.nl

Ik Verbind U Door - Vonne van der Meer (2004)

3,0
Vonne van der Meer schrijft altijd in gemakkelijke taal en ik lees het zo uit. Daardoor lijkt dit boek op het eerste gezicht een tussendoortje. Toch heeft het me aan het denken gezet over het effect van kleine handelingen.

Ik verbind u door – Vonne van der Meer | Lalagè leest - lalageleest.nl

Ik, Moeder - Yasmine Allas e.a. (2019)

3,5
De verhalen zijn divers, maar allemaal hebben ze iets dat me aanspreekt of meesleept.
Ik aarzelde of het wat voor mij zou zijn, zonder ervaring als moeder, maar ik ben blij dat ik me daar niet door heb laten tegenhouden.

Ik, moeder | Lalagè leest - lalageleest.nl

Immense World, An - Ed Yong (2022)

Alternatieve titel: Een Immense Wereld

5,0
Het is knap hoe Ed Yong zijn tekst zo helder en beperkt heeft weten te houden. Elk voorbeeld is functioneel. Hij beschrijft wat we weten en welke raadsels er nog zijn. Hij legt uit hoe de verschillende zintuigen werken en wat het effect ervan is op het leven van dieren. De Nederlandse vertaling van Menno Grootveld is opvallend goed en leest prettig.

Een immense wereld – Ed Yong | Lalagè leest - lalageleest.nl

Immortalists, The - Chloe Benjamin (2018)

Alternatieve titel: De Onsterfelijken

2,5
Ik had hier meer van verwacht. Na het deel over Simon zakte mijn interesse nog verder, ik leefde gewoonweg niet mee met de personages. Ik heb alleen doorgelezen omdat het voor de boekenclub is. Het laatste deel over Varya, die onderzoek doet met aapjes, vond ik nog wel aardig.

In the Shadow of the Banyan - Vaddey Ratner (2012)

Alternatieve titel: In de Schaduw van de Banyan

Het is een verschrikkelijke geschiedenis, maar zo ontzettend goed beschreven.

Leesreis om de wereld: Cambodja | Lalagè leest - lalageleest.nl

Intimiteit - Paul Verhaeghe (2018)

3,5
Psychiater Paul Verhaeghe schrijft boeiende boeken waarin hij het gedrag en ervaringen van mensen duidt aan de hand van maatschappelijke ontwikkelingen. In Intimiteit richt hij zich op de verhouding van mensen tot hun lichaam.

In de eerste helft van het boek blijf ik maar zinnen markeren op mijn e-reader, zo treffend vind ik wat hier beschreven wordt. Op een gegeven moment valt de schrijver in herhaling. Alles bij elkaar bevat Intimiteit genoeg boeiende observaties en duidingen om het aan te raden.

Intimiteit – Paul Verhaeghe | Lalagè leest - lalageleest.nl

Ivanov - Hanna Bervoets (2016)

4,0
Naast het vertellen van het verhaal duidt Hanna Bervoets menselijk gedrag; ze legt uit waarom we doen zoals we doen. Ethische overwegingen komen daarbij ook om de hoek kijken. Misschien houd ik daarom wel zo van haar boeken.

Ivanov – Hanna Bervoets | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com