menu

Hier kun je zien welke berichten Lalage als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Babel: De Twintig Reuzentalen van de Wereld - Gaston Dorren (2019)

Alternatieve titel: Babel: De 20 Reuzentalen van de Wereld

4,5
In elk hoofdstuk vertelt Gaston Dorren over de eigenschappen van de taal en over de historie, waarbij de focus soms meer op taalkunde en soms meer op geschiedenis ligt. Het is steeds weer een verrassing waar de schrijver mee komt.

Gaston Dorren heeft het gepresteerd om over twintig talen te schrijven, waarvan hij de meeste niet beheerst. Zijn liefde voor taal blijkt ook uit geinige woordspelingen, neologismen en bijna vergeten woorden, maar net niet zo veel dat het vervelend wordt.

Babel: de 20 reuzentalen van de wereld | Lalagè leest - lalageleest.nl

Bagatellen voor een Landschap - J. Bernlef (2001)

4,0
Ik waan mij even in de duinen. Het gaat over kleuren, geuren en diertjes. Op de achtergrond hoor ik de zee.

Bagatellen voor een landschap – J. Bernlef | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Bakhita - Véronique Olmi (2017)

4,0
Het levensverhaal van Bakhita begint in Soedan in de negentiende eeuw. De naam die haar ouders haar gaven, is ze vergeten. Want als ze een jaar of zeven is, wordt ze uit het dorp geroofd door slavenhandelaren. Dat is het begin van een jeugd die in het teken staat van mishandeling. Véronique Olmi beschrijft het op poëtische wijze. De zinnen hebben hun ritme behouden in de vertaling van Marianne Kaas.

Na haar dood wordt Bakhita al spoedig zalig verklaard en sinds 2000 is ze de eerste heilige uit Soedan. Er wordt tot haar gebeden voor slachtoffers van mensenhandel, zoals zij zelf ook was. Dit boek heeft veel indruk op mij gemaakt.

Bakhita – Véronique Olmi | Lalagè leest - lalageleest.nl

Bare en Mor - Roy Jacobsen (2020)

Alternatieve titel: De Kinderen van Barrøy

3,5
geplaatst:
In het vierde en laatste deel De kinderen van Barrøy keren diverse familieleden weer terug naar het eiland. En dan wonen er ineens wel acht kinderen in twee huizen. Er gebeurt van alles en nog wat. Sommige gebeurtenissen springen eruit, maar verder kabbelt het wat voort. Jaren verstrijken en de kinderen groeien op.

Vervolg van de Barrøy-serie – Roy Jacobsen | Lalagè leest - lalageleest.nl

Barndom: Erindringer - Tove Ditlevsen (1967)

Alternatieve titel: Kindertijd

4,0
Das Mag heeft dit jaar het driedelige autobiografische werk van de Deense Tove Ditlevsen uitgegeven in het Nederlands. Toen ze in 1976 overleed, was ze een bekend schrijver in Denemarken. In Kindertijd kijkt ze terug op de tijd dat ze haar eerste gedichten schreef in een arbeiderswijk van Kopenhagen.

Tove Ditlevsen schrijft erg mooi. Het is soms poëtisch maar altijd helder en beeldend. Lammie Post-Oostenbrink heeft het soepel vertaald.

Kindertijd – Tove Ditlevsen | Lalagè leest - lalageleest.nl

Barnen ifrån Frostmofjället - Laura Fitinghoff (1907)

Alternatieve titel: De Kinderen van de Grote Fjeld

Dit verhaal is gebaseerd op de hongersnood in Zweden van 1868. An Rutgers van der Loeff heeft de vertaling van haar moeder bewerkt en daarna is het nogmaals gemoderniseerd, zodat kinderen en volwassenen van nu het gemakkelijk kunnen lezen. Hier en daar wordt een woord toegelicht in een voetnoot.

De kinderen lijken heel anders dan kinderen van nu. Ze zijn heel ijverig en helpen meteen mee in het huishouden als ze ergens te gast zijn. Er is geen kattenkwaad te bekennen. Misschien is het de bedoeling dat dit verhaal als voorbeeld dient voor de kinderen die het lezen. Tijdens het lezen denk ik hier overigens niet zo over na. Het is een spannend verhaal en ik hoop zo dat die arme kinderen een veilig thuis krijgen en dat ze elkaar ooit nog terug zullen zien.

De kinderen van de Grote Fjeld – Laura Fitinghoff | Lalagè leest - lalageleest.nl

Barsten - Marlies Allewijn (2020)

4,0
Dit boek vertelt over Sari’s leven in de jaren 1967 tot en met 1970. Het blijft me continu boeien en ik lees het binnen een paar dagen. Wat een meeslepend verhaal over deze dappere jonge vrouw, die zo graag zichzelf wil zijn.

Barsten – Marlies Allewijn | Lalagè leest - lalageleest.nl

Bast - Lucas de Waard (2022)

4,0
Dit boek begint met Gwen die de man doodt, waardoor het meteen spannend wordt. Deze scène komt halverwege het boek terug. Eerst springt het verhaal terug in de tijd en wordt het leven van Gwen en Mads beschreven. Ze hebben filosofische gesprekken en stukje bij beetje kom je als lezer te weten hoe hun leven was en is.
Later gaan ze op reis. Dan wordt het verhaal nog meeslepender. Ik zal niet verklappen wat er gebeurt, want ik had het niet verwacht en het zet het hele boek in een ander daglicht. Voor Gwen is het ingrijpend. Voor de lezer levert het heel wat stof tot nadenken op. Lucas de Waard heeft dit heel knap uitgedacht.

Bast – Lucas de Waard | Lalagè leest - lalageleest.nl

Becoming - Michelle Obama (2018)

Alternatieve titel: Mijn Verhaal

4,0
Michelle vertelt over haar leven met veel details en in het begin ga ik tergend langzaam door de bladzijden. Discriminatie van vrouwen en niet-witten en de daarmee samenhangende kansongelijkheid vormen de rode draad in het boek. Hoe de liefde tussen Barack en Michelle opbloeit is zo leuk om te lezen. Ook al weet iedereen dat Barack Obama in 2008 president van de VS werd, toch weet Michelle een spannend verhaal te maken van de verkiezingen. Het blijft steeds boeiend om te lezen.

Becoming – Michelle Obama | Lalagè leest - lalageleest.nl

Beesten, De - Gijs Wilbrink (2022)

3,5
Gijs Wilbrink heeft er vast plezier in gehad om allerlei Achterhoekse details en typische aspecten van de jaren ’90 in dit verhaal te verwerken. Hierdoor krijgt het wat broodnodige lichtheid. De gekozen stijlen passen goed bij de inhoud. En toch lukt het me niet om er helemaal in op te gaan. Het is passend dat er uitgebreide beschrijvingen van de motorcrosssport in staan, maar dat kan mij niet boeien. Ik word wel steeds nieuwsgieriger naar hoe het afloopt. Ondertussen legt Isa de puzzelstukjes van haar familiegeschiedenis in elkaar. Dit zal geen lievelingsboek van mij worden, maar goed is het wel.

De beesten – Gijs Wilbrink | Lalagè leest - lalageleest.nl

Beneath the Lion's Gaze - Maaza Mengiste (2010)

Alternatieve titel: De Leeuw en de Keizer

3,5
Maaza Mengiste sleept me meteen het verhaal in. Ze verstaat de kunst om gruwelijkheden in prachtige zinnen te beschrijven. De familieleden reageren anders op de heftige gebeurtenissen in hun land. Ze hebben allemaal goede redenen om te doen wat ze doen, maar ze zijn het niet met elkaar eens. Dat levert conflicten op en toch blijven ze elkaar steunen.
Ik vind het vooral bijzonder om op deze manier een beeld te krijgen van en land en periode waar ik helemaal niks van wist.

Leesreis om de wereld: Ethiopië | Lalagè leest - lalageleest.nl

Bergje. Een Wandeling - Bregje Hofstede (2020)

3,5
Als je wandelt, zie je onderweg van alles. Bregje beschrijft dieren of sporen van dieren en het machtige landschap om zich heen. Maar het is niet alleen maar mooi. Wat ze als kind niet zag, is dat voor het toerisme ook natuur aangetast wordt, bijvoorbeeld bij het bouwen van skiliften. Bregje worstelt ook met haar eigen sombere buien, maar wandelen helpt.

Bergje – Bregje Hofstede | Lalagè leest - lalageleest.nl

Besluit van Dola Korstjens, Het - Elke Geurts (2008)

3,0
Ik vind de verhalen in dit debuut niet allemaal even sterk. (...) Elke Geurts geeft me het gevoel dat ik even mag meekijken bij de buren. Dat is interessant, maar niet altijd prettig. Toch heeft haar schrijfstijl iets aantrekkelijks en ik wil haar steeds maar lezen, net als haar blogstukjes.

Het besluit van Dola Korstjens – Elke Geurts | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Bespokojnaja Joenost - Konstantin Paustovskij (1954)

Alternatieve titel: Onrustige Jeugd

4,5
Paustovski weet wat zijn doel in het leven is: schrijven. Daarvoor wil hij alle aspecten van het leven meemaken, dus hij wil veel reizen en veel mensen ontmoeten.
Tussen de oorlogsverhalen door staan weer zeer mooie beschrijvingen van de natuur.

Onrustige jeugd – Konstantin Paustovski | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Between Shades of Gray - Ruta Sepetys (2011)

Alternatieve titel: Schaduwliefde

3,0
Ruta Sepetys schrijft in korte zinnen, maar Michèle Bernard gebruikt in haar vertaling uit het Engels soms uitdrukkingen die jongeren misschien niet kennen. Het leest verder wel makkelijk en ik vraag me af of het hierdoor komt dat het verhaal niet zo tot me doordringt. Het blijft wat afstandelijk.

Schaduwliefde – Ruta Sepetys | Lalagè leest - lalageleest.nl

Bevoorrecht Bewustzijn - Esther Gerritsen (2000)

4,0
Sociaal ongemak komt steeds terug, net als je té bewust zijn van keuzes die je kunt maken en de angst om verkeerd te kiezen of vast te roesten in gewoontes die erin geslopen zijn. Soms levert dit ruzies om niks op, maar vaker boosheid en verdriet over het eigen onvermogen. Dat zal iedereen wel herkennen. Deze verhalen helpen om jezelf beter te begrijpen, maar vooral laten ze zien dat je gedachten vaak niet gek zijn, maar gewoon heel menselijk.

Bevoorrecht bewustzijn – Esther Gerritsen | Lalagè leest - lalageleest.nl

Bijvangst, De - Wanda Bommer (2014)

4,0
Het verhaal wordt steeds absurder, maar nergens ongeloofwaardig. Afwisselend zijn Merel, Titus en Merels moeder aan het woord. De politie wordt wel ingeschakeld, maar die speelt slechts een bijrol. Eigenlijk is dit boek een detective, maar dan verteld vanuit de slachtoffers en de dader, waardoor je met allemaal meeleeft en de afloop totaal niet voorspelbaar is.

lees verder op mijn blog: De bijvangst – Wanda Bommer | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Bilangan Fu - Ayu Utami (2008)

Alternatieve titel: Het Getal Fu

2,5
Parang Jati vertelt veel volksverhalen aan Yuda. Die vindt dat bijgeloof maar niets, maar hij is ook wel vatbaar voor de argumentatie van Jati die uitlegt dat je volksgeloof niet door een moderne bril moet bekijken. Door de vele verhalen over geesten en symboliek wordt de rode draad over de twee vrienden enorm vertraagd.

Dit heeft alle ingrediënten die ik in een leesreis-boek zou willen zien, maar het had allemaal wel wat compacter gemogen.

Leesreis om de wereld: Indonesië | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Birk - Jaap Robben (2014)

4,5
Alles wordt bijna zonder emotie beschreven, met een vlotte pen. Daardoor ontstaat een heel aparte sfeer: aan de ene kant is het allemaal heel gewoon, maar door de vreemde kleine gebeurtenissen voelt het ongemakkelijk.

De link hierboven is kapot, dit is de juiste:
Birk - Jaap Robben | Lalagè leest - lalageleest.nl

Bizar - Sjoerd Kuyper (2019)

2,5
Sallie Mo vertrouwt veel filosofische gedachten aan haar schriften toe. Soms gaat dat wel erg ver en dan klinkt de stem van Sjoerd Kuyper zelf er te veel doorheen, maar ik vind het wel erg leuk hoe ze zaken als vrouwenemancipatie en de bankencrisis uitlegt.
Alles bij elkaar valt dit boek me tegen. Er zijn zeker mooie en verrassende stukjes bij, maar ik had er meer van verwacht.

Bizar – Sjoerd Kuyper | Lalagè leest - lalageleest.nl

Blauwe Maanvis, De - A.N. Ryst (2016)

3,5
Sprookjes hebben vaak een moraal en dat is bij sommige van deze verhalen ook het geval. (...) A.N. Ryst vertelt het op een prachtige manier, met hier en daar een bijzondere woordkeus.

De blauwe maanvis – A.N. Ryst | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Blokkin á Heimsenda - Arndís Þórarinsdóttir en Hulda Sigrún Bjarnadóttir (2020)

Alternatieve titel: De Flat aan het Einde van de Wereld

3,5
Doordat de personages allemaal hun nukken hebben, worden ze levensecht. Het wordt extra spannend als er spullen worden gestolen en veel mensen het nieuwe gezin hiervan verdenken. Uiteraard gaat Björk stiekem op onderzoek uit en leert ze de andere eilandbewoners steeds beter kennen. Het is heerlijk om te lezen over dit avontuur op deze afgelegen plek.

De flat aan het einde van de wereld | Lalagè leest - lalageleest.nl

Book of Silence, A - Sara Maitland (2008)

Alternatieve titel: Stilte als Antwoord

4,5
Sara Maitland beschrijft haar eigen ervaringen en mengt die perfect met wat ze leest over andere stiltezoekers van alle tijden: woestijnvaders, heiligen, solozeilers. Ze schrijft ontzettend boeiend. Ik heb het hele boek geïnteresseerd zitten lezen; nergens wordt het saai.

A book of silence – Sara Maitland | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Book of Strange New Things, The - Michel Faber (2014)

Alternatieve titel: Het Boek van Wonderlijke Nieuwe Dingen

5,0
Uit duizenden sollicitanten is dominee Peter Leigh uitgekozen voor een speciale missie naar de planeet Oasis. Lees verder op mijn blog: The book of strange new things – Michel Faber | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Ik vind 'The book of strange new things' een geniaal boek, dat me helemaal in z’n greep had. Naast de prachtige beschrijvingen van de Oasans staat de band van Peter en Bea centraal. Door hun brieven te lezen, krijg je een beeld van hoe dit zich ontwikkelt: ze maken ruzie en houden van elkaar. Tot het einde toe blijft het erg spannend. Kortom, ik heb ontzettend genoten van dit boek. Michel Faber heeft een fan erbij!

Boven de Straat Hangt een Witte Lucht: Dagboek van Anna Meesink - Anne Büdgen (2016)

3,5
Aan het begin voel ik dezelfde gêne als de hoofdpersoon, omdat ik zoveel herken: het christelijke wereldje van de jaren negentig, bekende bijbelteksten en veel van mijn eigen gedachten als tiener. Oja, zo was het inderdaad… Het voelt een beetje ongemakkelijk, maar ik wil toch door. Het leest ook wel lekker weg, zo’n dagboek met korte stukjes.

Boven de straat hangt een witte lucht – Anne Büdgen | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Brief History of Time, A - Stephen Hawking (1988)

Alternatieve titel: Het Heelal

4,0
Het leuke is dat Stephen Hawking die droge natuurwetten meteen toepast op hoe ons heelal in elkaar steekt. Het spreekt me erg aan hoe hij erover schrijft, met enthousiasme en humor.

Het heelal – Stephen Hawking | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Brief voor de Koning, De - Tonke Dragt (1962)

4,0
Het verhaal doet me denken aan Lord of the Rings, maar dit is een kinderboek en dat maakt het allemaal wat milder. Het taalgebruik doet wat ouderwets aan, maar dat past juist goed bij de Middeleeuwse sfeer. Het is niet zo origineel, maar Tonke Dragt is een rasverteller met een mooie vertelstijl en het verhaal zit goed in elkaar.

De brief voor de koning – Tonke Dragt | Lalagè leest - lalageleest.nl

Brief Wondrous Life of Oscar Wao, The - Junot Díaz (2007)

Alternatieve titel: Het Korte Wonderbaarlijke Leven van Oscar Wao

3,5
Het boek lees ontzettend vlot: als ik het eenmaal oppak, kan ik haast niet meer stoppen. Het lezen van een familieverhaal is de ideale manier om iets te leren over de geschiedenis van een land. Dit is dus weer een geslaagde leesreis geworden.

Leesreis om de wereld: Dominicaanse Republiek | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Brons: Over Glimmende Schatten in Mistige Moerassen - Linda Dielemans (2019)

4,5
Archeoloog Linda Dielemans vertelt in toegankelijke taal over de bronstijd, aan de hand van voorwerpen die mensen hebben achtergelaten bij overledenen, in moerassen en in rivieren. De mix tussen fictie en non-fictie zorgt voor een prettige afwisseling.

Als ik in de jury van de Woutertje Pieterseprijs had gezeten, dan had ik er vast voor gepleit om dit boek te laten winnen.

Brons – Linda Dielemans | Lalagè leest - lalageleest.nl

Brosok na Joeg - Konstantin Paustovskij (1960)

Alternatieve titel: De Sprong naar het Zuiden

4,5
"Voor mij was toentertijd alles vreemd in Abchasië, de bergen, de rivieren, de plantengroei, de mensen. De reusachtige bergtoppen waarvan ik de namen nog niet kende, tekenden zich het scherpst af tijdens de zonsondergang. In het licht van de ondergaande zon gloeiden hun ijzige tanden als kolen. (…)
Deze eerste, enigszins onheilspellende indruk van de bergen veranderde pas in de lente toen ik diep in Abchasië doordrong en de bergen in hun volle schoonheid met hun beukenbossen, schuimende rivieren en wildwoekerende begroeiing aanschouwde.
Ik kende niemand in Soechoem en zwierf vaak in mijn eentje in de omgeving van de stad rond. Ik durfde niet ver weg te gaan."

De sprong naar het zuiden – Konstantin Paustovski | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com