menu

Hier kun je zien welke berichten Lalage als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Aan Doodgaan Dachten We Niet - Gerda Blees (2017)

4,0
Het zijn sterke verhalen, letterlijk en figuurlijk, maar niet onrealistisch. Gerda Blees neemt me mee in de gedachten van elke hoofdpersoon. Het lukt haar om me binnen die paar bladzijden helemaal te laten meeleven.

Aan doodgaan dachten we niet – Gerda Blees | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Abundance of Katherines, An - John Green (2006)

Alternatieve titel: 19 Keer Katherine

2,0
Na 80 bladzijden gestopt. De humor ligt me niet en de hoofdpersonen boeien me niet. Jammer, want 'The fault in our stars' vond ik heerlijk.

Acciaio - Silvia Avallone (2010)

Alternatieve titel: Staal

4,0
Met haar beeldende schrijfstijl weet ze me meteen mee te slepen: ik zie de flatgebouwen aan de kust zo voor me, met spelende kinderen en flanerende pubers op het strand. Even verderop is de staalfabriek waar hun vaders werken. Het enorme terrein met ‘bunkers, bulldozers, schoorstenen, afvoerpijpen, doodlopende rails en transportbanden’ wordt op een poëtische manier beschreven, waarbij de hitte van het gesmolten staal haast voelbaar is.

Staal – Silvia Avallone | Lalagè leest - lalageleest.nl

Achte Leben (für Brilka), Das - Nino Haratischwili (2014)

Alternatieve titel: Het Achtste Leven (voor Brilka)

2,0
Ik ben afgehaakt na een kwart van dit boek. De schrijfstijl viel me tegen: te overdreven, ze probeert literair te doen maar dat lukt niet in mijn ogen. Ik had geen zin om daar nog 900 bladzijden van te lezen.

Achtendertig Nachten - Janne IJmker (2006)

3,5
In het begin kost het me moeite om in het verhaal te komen. Wel is duidelijk dat Janne IJmker zich zeer goed heeft verdiept in dit stukje geschiedenis en daardoor een realistisch beeld kan schetsen van hoe het toen was. Dit boek is een echte aanrader voor wie van historische romans houdt.

Leesreis door de provincies: Drenthe | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Achtste Zuster, De - Elle Eggels (2015)

3,5
Na zeventien jaar kwam er een vervolg op het populaire 'Het huis van de zeven zusters'. Emma is altijd op haar geboortegrond gebleven, maar reist nu in het spoor van haar zoon naar Spanje en Mexico. Ze overdenkt haar leven en kiest haar eigen pad. Ik vind het weer een fijn boek met mooie zinnen en diepe gedachtes.

De achtste zuster – Elle Eggels | Lalagè leest - lalageleest.nl

Ademhalen onder de Maan - Ingmar Heytze (2012)

4,0
Ik vind het prachtig als een dichter het alledaagse in mooie woorden weet te vatten, maar ook zwaardere thema's komen aan bod.

Ademhalen onder de maan – Ingmar Heytze | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Advocaat van Holland, De - Nicolaas Matsier (2019)

2,5
Door mijn gebrek aan historische en politieke voorkennis kan ik lang niet alles goed volgen, omdat veel dingen niet worden uitgelegd. Ik begrijp bijvoorbeeld nog steeds niet waarom Oldenbarnevelt en prins Maurits gebrouilleerd zijn. Het boek leest vlot en daarom ben ik er toch doorheen gekomen, maar ik denk dat dit meer in de smaak zal vallen bij wie al wat weet over politiek in de zeventiende eeuw.

De advocaat van Holland – Nicolaas Matsier | Lalagè leest - lalageleest.nl

After You - Jojo Moyes (2015)

Alternatieve titel: Me before You #2

2,5
Louisa’s gedachten zijn niet heel samenhangend: soms piekert ze ergens heel lang over en dan vergeet ze iets belangrijks juist totaal. Daardoor kan ik me niet zo goed inleven. Bovendien zijn de belangrijkste gebeurtenissen behoorlijk vergezocht. De humor van Jojo Moyes zorgt ervoor dat het toch leuk is om dit boek te lezen.

After you – Jojo Moyes | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Age of Vice - Deepti Kapoor (2023)

Alternatieve titel: Tijd van Zonde

4,0
Deepti Kapoor speelt met vorm. De hoofdstukken over Ajay in de gevangenis staan in een ander lettertype, zodat de tijdssprongen meteen duidelijk zijn. Ze wisselt vertellende tekst af met dialogen. En soms staan er maar een paar regels op een bladzijde, wat nadruk legt op deze zinnen. De spanning blijft er steeds in, ook als ze zijstraatjes neemt. Uiteindelijk is alles nauw met elkaar verweven. Ik vind het knap gecomponeerd. Het is geweldig goed vertaald uit het Engels door Marlies Weyergang en Arwin van der Zwan.

Tijd van zonde – Deepti Kapoor | Lalagè leest - lalageleest.nl

Alaska - Anna Woltz (2016)

4,0
Mooi verhaal, in één ruk uitgelezen!

Alfabet van die Voëls - S.J. Naudé (2011)

Alternatieve titel: Het Vogelalfabet

3,5
Er wordt veel gereisd en de personages, die wel allemaal zijn opgegroeid in Zuid-Afrika, wonen vaak in andere werelddelen. Binnen een verhaal wordt vaak heen en weer gesprongen tussen het heden en herinneringen. Er vallen heel wat parallellen te trekken en het verleden heeft duidelijk invloed op het gedrag en de ervaringen van de personen in het nu.
Dit boek spreekt me vooral aan vanwege de schrijfstijl van S.J. Naudé. Het is een aanrader voor de literatuurliefhebber die graag verder kijkt dan haar eigen straat.

Leesreis om de wereld: Zuid-Afrika | Lalagè leest - lalageleest.nl

Alias Grace - Margaret Atwood (1996)

3,5
Dit boek begint met fragmenten uit verschillende bronnen, waardoor het wat moeite kost om erin te komen. Er zijn gedichten, stukjes uit kranten en brieven. Het verhaal krijgt vaart als dokter Simon Jordan geïnteresseerd raakt in Grace en zij haar levensverhaal aan de arts vertelt. Doordat je als lezer al weet hoe het verhaal zal eindigen, blijft het spannend. Zullen Grace en de dokter de waarheid achterhalen? Naar mijn smaak is het boek net iets te dik, maar de schrijfstijl van Margaret Atwood is altijd voortreffelijk.

Alias Grace – Margaret Atwood | Lalagè leest - lalageleest.nl

All That Is Solid Melts into Air - Darragh McKeon (2014)

Alternatieve titel: Alles Wat Vaststaat, Verdampt

3,5
Dit is een knap debuut, waarvoor de schrijver flink wat onderzoek heeft moeten doen. Hij heeft zich goed ingeleefd in de situatie van mensen daar en toen. Mijn teleurstelling komt doordat ik meer over Tsjernobyl verwachtte. De beeldende schrijfstijl, die ik aan het begin van het boek zo goed vond, werd me in het midden te gedetailleerd.

All that is solid melts into air – Darragh McKeon | Lalagè leest - lalageleest.nl

All the Birds, Singing - Evie Wyld (2013)

Alternatieve titel: Overal Vogelzang

4,0
De beschreven details maken dat ik me heel goed kan inleven: ik voel de angst en de beklemmende sfeer. Jake is geen heel sympathieke hoofdpersoon, maar wel iemand waar ik nieuwsgierig naar ben.

Wie of wat de schapen vermoordt blijft een raadsel, maar het is in elk geval een symbool voor wat Jake al die tijd heeft achtervolgd.

All the birds, singing – Evie Wyld | Lalagè leest - lalageleest.nl

Allah in Europa: Het Reisverslag van een Ongelovige - Jan Leyers (2018)

3,5
Het is goed te merken dat Jan Leyers zich als ongelovige moeilijk kan inleven. Hij blijft een observerende journalist. De interviews van christen Mounir Samuel in God is groot gaan veel dieper.

Dit boek is te dik naar mijn smaak; ik had liever minder interviews gelezen waarin wat meer diepgang zat. Maar het is boeiend om te lezen hoe verschillend Europeanen omgaan met de religie van met name immigranten en welk effect dat heeft.

Allah in Europa – Jan Leyers | Lalagè leest - lalageleest.nl

Allemaal Willen We de Hemel - Els Beerten (2008)

4,0
In het begin vind ik het nogal ingewikkeld: vier perspectieven plus veel tijdssprongen, heen en weer.
Net als bij andere boeken van Els Beerten speelt muziek een grote rol. In de dorpsfanfare leren Jef, Renée en Remi trompet spelen. Vriend Ward kan fantastisch saxofoon spelen. Als hij zich aansluit bij de Vlaamse tak van de nazi’s en naar het oostfront met Rusland vertrekt, neemt hij zijn instrument mee.
Els Beerten beschrijft in korte, mooie zinnen hoe de jongeren zich staande houden tijdens die verschrikkelijke oorlog.

Allemaal willen we de hemel – Els Beerten | Lalagè leest - lalageleest.nl

Alles Hiervoor - André Platteel (2014)

3,5
De eerste alinea is zo mooi, dat ik besluit dit boek langzaam te lezen….

Alles hiervoor – André Platteel | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Alles onder Controle: Leven in de Kieren van de Chinese Dictatuur - Eva Rammeloo (2023)

4,0
Net als in haar vorige boek staat het leven van gewone mensen in China centraal. De kapstok hiervoor is de allesbepalende politiek van president Xi Jinping. Het is bekend dat China censuur toepast op alle media. En toch vind ik het schokkend om te lezen wat dit in de praktijk betekent.
Eva Rammeloo heeft weer een toegankelijk boek geschreven over een fascinerend, maar ook bedroevend land.

Alles onder controle: leven in de kieren van de Chinese dictatuur | Lalagè leest - lalageleest.nl

Alles Wat Er Was - Hanna Bervoets (2013)

4,5
Alles wat er was – Hanna Bervoets | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

“Dit boek lees je binnen een dag uit,” zei mijn collega en ze kreeg gelijk. Dit boek neemt je mee naar ‘de nieuwe situatie’ en als je wordt geroepen voor het eten ben je haast verbaasd dat de wereld niet is veranderd. Het is een echte pageturner.

Het boek gaat over een filmploeg die in een school is voor opnames over een slim jongetje, met zijn moeder en zijn meester. Tijdens de opnames klinkt een keiharde knal. Ze zetten de televisie aan om te kijken wat er aan de hand is. Er wordt geadviseerd om deuren en ramen te sluiten en te wachten op nadere instructies. Die komen echter niet… Merel besluit een dagboek bij te houden in de schoolagenda die ze vindt in één van de lokalen. Je leest dagboekfragmenten van niet opeenvolgende dagen, maar toch zit er een goede opbouw in het verhaal. Het gaat over het verdelen van het eten dat ze hebben gevonden in de school en over de spelletjes die ze met elkaar spelen. Soms gaat er iemand naar buiten om niet meer terug te keren. Het interessantste is natuurlijk hoe mensen met elkaar omgaan als ze proberen te overleven. Elk mens reageert anders, de ene wordt sneller gek dan de ander en hoe maak je het onderscheid tussen droom en echt, tussen waarheid en leugen? De betekenis van de titel wordt pas aan het einde duidelijk. Het einde is sterk, al wordt niet alles duidelijk.

Het verhaal je aan het denken: Laat ik nog maar wat meer voedsel in huis halen voor het geval dat… maar wat als ik toevallig net op kantoor zit of buiten ben? Hoe zou ik reageren in zo’n situatie? En zou ik dan eigenlijk wel willen overleven, wat zou mij hoop geven? Zo diep gaat Hanna Bervoets niet, misschien dat sommige mensen het daarom niet diepgaand genoeg vinden. Ik vind dat niet alles expliciet gemaakt hoeft te worden om deze vragen op te roepen.

Eerder las ik al ‘Lieve Céline’ en ‘Of hoe waarom’ van deze schrijfster, ook al erg goede verhalen. Ik hoop dat Hanna Bervoets nog veel romans zal schrijven en ik ben benieuwd naar de ontwikkeling van haar stijl. In ieder geval zal ik dit boek niet snel vergeten.

Als Ik de Liefde Niet Heb - Eva van Esch (2014)

3,5
Het eerste verhaal in deze bundel maakt meteen indruk. Een jonge vrouw moet haar geliefde begraven. Bij de uitvaart zijn twee onbekende dames aanwezig die zij meteen classificeert als minnaressen van haar overleden man. De gevoelens van de vrouw worden niet expliciet gemaakt, maar komen toch vlijmscherp binnen. Ik voel de pijn met haar mee en zie de taferelen zo voor me. Ook bij het tweede verhaal zie ik het helemaal voor me gebeuren. Deze keer gaat het over schoonzussen, waarbij de concurrentie en het venijn er vanaf spatten.

lees verder: Als ik de liefde niet heb – Eva van Esch | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Altes Land - Dörte Hansen (2015)

Alternatieve titel: Het Oude Land

3,0
Het begin vond ik erg lastig vanwege de vele verschillende personages en perspectieven. De laatste hoofdstukken vond ik het mooiste, vooral de scène in de kerk met Pasen. In het dorpskoor zingen brommende boeren en sopranen die de hoogste noten net niet halen.

Altijd Vrolijk - Anke Kranendonk (2015)

4,0
De thema’s van religie en zwemmen zijn mooi beschreven, met gevoel voor detail maar niet te uitgebreid. Tijdens de week dat ik bezig was in dit boek dacht ik vaak: ‘Hoe zou het verder gaan met Aaf?’ en ik pakte het boek weer op. Dat is voor mij een teken dat het echt een goed boek is.

lees verder op mijn blog: Altijd vrolijk – Anke Kranendonk | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Amalia - Claudia de Breij (2021)

3,5
Wat een discussie, terwijl niemand het boek heeft gelezen!
Ik vind het een leuk portret van onze kroonprinses, die heel goed weet in wat voor positie ze zich bevindt, met alle voor- en nadelen die daarbij horen. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze intelligente vrouw zich met hart en ziel zal inzetten voor ons land.

Natuurlijk twijfel ik ook weleens of zo'n systeem nog wel van deze tijd is en of het niet te duur is. Mijn vader heeft me ooit uitgelegd dat een gekozen president die elke paar jaar wisselt veel duurder is. Bovendien heeft Amalia de keus om van de troon af te zien als ze het echt niet ziet zitten.

Ons koningshuis werkt verbindend en dat hebben we hard nodig. Hopelijk kunnen we dit jaar weer gewoon Koningsdag vieren. Of je nou Oranjegezind bent of niet, gezellig is het altijd.

Americanah - Chimamanda Ngozi Adichie (2013)

Alternatieve titel: Amerikanah

4,0
Dit dikke boek blijft me steeds boeien. Het is een erg goede roman, met knap vervlochten verhaallijnen, boordevol eye-openers voor wie wit is en waarschijnlijk herkenbare situaties voor mensen met een kleurtje.

Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Ames Grises, Les - Philippe Claudel (2003)

Alternatieve titel: Grijze Zielen

2,5
De ik-persoon blijft lang op afstand. Door de structuur is het verhaal in het begin lastig te volgen. Er komen veel verschillende personages ten tonele en ik leef met niemand mee, waardoor ik er maar moeizaam doorheen kom. Het is wel mooi geschreven. Het beste vind ik scène waarin de ik-persoon vertelt over de bevalling van zijn vrouw, waarna zij komt te overlijden. Maar daarna ben ik vluchtiger gaan lezen om het einde te kunnen halen.

Amor en los Tiempos del Cólera, El - Gabriel García Márquez (1985)

Alternatieve titel: Liefde in Tijden van Cholera

3,5
De tijd waarin deze geschiedenissen zich afspelen is een interessante. Er zijn allerlei technologische ontwikkelingen die mooi worden verwerkt in het boek. Zo maken Fermina en haar man één van de eerste luchtballonvaarten.
(...)
Gabriel García Márquez is een rasverteller en Mariolein Sabarte Belacortu heeft het zeer vloeiend vertaald, waardoor het me is gelukt om vlot door het boek heen te komen.

Liefde in tijden van cholera – Gabriel García Márquez | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Anguille sous Roche - Ali Zamir (2016)

Alternatieve titel: Aal onder Water

3,0
Dit is geen uitzonderlijk verhaal, maar de schrijfstijl en de locatie maken het tot een aparte leeservaring.

Leesreis om de wereld: Comoren | Lalagè leest - lalageleest.nl

Anna - Niccolò Ammaniti (2015)

4,0
Wat mij opvalt is dat het woordgebruik wel heel volwassen is, met prachtige metaforen. (...) Het verhaal is steeds spannend genoeg om te willen doorlezen. Het duurt dan ook niet lang voordat ik het uit heb. Anna is een heel sterk verhaal en ik begrijp nu eindelijk waarom Ammaniti zo populair is.

Anna – Niccolò Ammaniti | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Anna Boom - Judith Koelemeijer (2008)

3,5
In 1944 komt Anna terecht in het rotshospitaal, waar ze een bevriende arts assisteert. Ik herinner me ineens weer dat wij tijdens een vakantie een bezoek hebben gebracht aan dat enorme grottenstelsel onder Boedapest, wat nu als museum is ingericht. Het is indrukwekkend om te lezen wat Anna daar heeft meegemaakt, met zo veel gewonden en zo weinig medicijnen en verbandmiddelen. Ze moet zelfs helpen bij amputaties die zonder verdoving worden uitgevoerd, zij die eerder van een klein wondje al bijna flauwviel.

Anna past zich aan als een kameleon. Dat heeft ze in haar jeugd geleerd en in de oorlog komt dat van pas.

Anna Boom – Judith Koelemeijer | Lalagè leest - lalageleest.nl