menu

Hier kun je zien welke berichten Lalage als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Aan Doodgaan Dachten We Niet - Gerda Blees (2017)

4,0
Het zijn sterke verhalen, letterlijk en figuurlijk, maar niet onrealistisch. Gerda Blees neemt me mee in de gedachten van elke hoofdpersoon. Het lukt haar om me binnen die paar bladzijden helemaal te laten meeleven.

Aan doodgaan dachten we niet – Gerda Blees | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Acciaio - Silvia Avallone (2010)

Alternatieve titel: Staal

4,0
Met haar beeldende schrijfstijl weet ze me meteen mee te slepen: ik zie de flatgebouwen aan de kust zo voor me, met spelende kinderen en flanerende pubers op het strand. Even verderop is de staalfabriek waar hun vaders werken. Het enorme terrein met ‘bunkers, bulldozers, schoorstenen, afvoerpijpen, doodlopende rails en transportbanden’ wordt op een poëtische manier beschreven, waarbij de hitte van het gesmolten staal haast voelbaar is.

Staal – Silvia Avallone | Lalagè leest - lalageleest.nl

Achte Leben (für Brilka), Das - Nino Haratischwili (2014)

Alternatieve titel: Het Achtste Leven (voor Brilka)

2,0
Ik ben afgehaakt na een kwart van dit boek. De schrijfstijl viel me tegen: te overdreven, ze probeert literair te doen maar dat lukt niet in mijn ogen. Ik had geen zin om daar nog 900 bladzijden van te lezen.

Achtendertig Nachten - Janne IJmker (2006)

3,5
In het begin kost het me moeite om in het verhaal te komen. Wel is duidelijk dat Janne IJmker zich zeer goed heeft verdiept in dit stukje geschiedenis en daardoor een realistisch beeld kan schetsen van hoe het toen was. Dit boek is een echte aanrader voor wie van historische romans houdt.

Leesreis door de provincies: Drenthe | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Achtste Zuster, De - Elle Eggels (2015)

3,5
geplaatst:
Na zeventien jaar kwam er een vervolg op het populaire 'Het huis van de zeven zusters'. Emma is altijd op haar geboortegrond gebleven, maar reist nu in het spoor van haar zoon naar Spanje en Mexico. Ze overdenkt haar leven en kiest haar eigen pad. Ik vind het weer een fijn boek met mooie zinnen en diepe gedachtes.

De achtste zuster – Elle Eggels | Lalagè leest - lalageleest.nl

Ademhalen onder de Maan - Ingmar Heytze (2012)

4,0
Ik vind het prachtig als een dichter het alledaagse in mooie woorden weet te vatten, maar ook zwaardere thema's komen aan bod.

Ademhalen onder de maan – Ingmar Heytze | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Advocaat van Holland, De - Nicolaas Matsier (2019)

2,5
Door mijn gebrek aan historische en politieke voorkennis kan ik lang niet alles goed volgen, omdat veel dingen niet worden uitgelegd. Ik begrijp bijvoorbeeld nog steeds niet waarom Oldenbarnevelt en prins Maurits gebrouilleerd zijn. Het boek leest vlot en daarom ben ik er toch doorheen gekomen, maar ik denk dat dit meer in de smaak zal vallen bij wie al wat weet over politiek in de zeventiende eeuw.

De advocaat van Holland – Nicolaas Matsier | Lalagè leest - lalageleest.nl

After You - Jojo Moyes (2015)

Alternatieve titel: Me before You #2

2,5
Louisa’s gedachten zijn niet heel samenhangend: soms piekert ze ergens heel lang over en dan vergeet ze iets belangrijks juist totaal. Daardoor kan ik me niet zo goed inleven. Bovendien zijn de belangrijkste gebeurtenissen behoorlijk vergezocht. De humor van Jojo Moyes zorgt ervoor dat het toch leuk is om dit boek te lezen.

After you – Jojo Moyes | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Alfabet van die Voëls - S.J. Naudé (2011)

Alternatieve titel: Het Vogelalfabet

3,5
Er wordt veel gereisd en de personages, die wel allemaal zijn opgegroeid in Zuid-Afrika, wonen vaak in andere werelddelen. Binnen een verhaal wordt vaak heen en weer gesprongen tussen het heden en herinneringen. Er vallen heel wat parallellen te trekken en het verleden heeft duidelijk invloed op het gedrag en de ervaringen van de personen in het nu.
Dit boek spreekt me vooral aan vanwege de schrijfstijl van S.J. Naudé. Het is een aanrader voor de literatuurliefhebber die graag verder kijkt dan haar eigen straat.

Leesreis om de wereld: Zuid-Afrika | Lalagè leest - lalageleest.nl

All That Is Solid Melts into Air - Darragh McKeon (2014)

Alternatieve titel: Alles Wat Vaststaat, Verdampt

3,5
geplaatst:
Dit is een knap debuut, waarvoor de schrijver flink wat onderzoek heeft moeten doen. Hij heeft zich goed ingeleefd in de situatie van mensen daar en toen. Mijn teleurstelling komt doordat ik meer over Tsjernobyl verwachtte. De beeldende schrijfstijl, die ik aan het begin van het boek zo goed vond, werd me in het midden te gedetailleerd.

All that is solid melts into air – Darragh McKeon | Lalagè leest - lalageleest.nl

All the Birds, Singing - Evie Wyld (2013)

Alternatieve titel: Overal Vogelzang

4,0
De beschreven details maken dat ik me heel goed kan inleven: ik voel de angst en de beklemmende sfeer. Jake is geen heel sympathieke hoofdpersoon, maar wel iemand waar ik nieuwsgierig naar ben.

Wie of wat de schapen vermoordt blijft een raadsel, maar het is in elk geval een symbool voor wat Jake al die tijd heeft achtervolgd.

All the birds, singing – Evie Wyld | Lalagè leest - lalageleest.nl

Allah in Europa: Het Reisverslag van een Ongelovige - Jan Leyers (2018)

3,5
Het is goed te merken dat Jan Leyers zich als ongelovige moeilijk kan inleven. Hij blijft een observerende journalist. De interviews van christen Mounir Samuel in God is groot gaan veel dieper.

Dit boek is te dik naar mijn smaak; ik had liever minder interviews gelezen waarin wat meer diepgang zat. Maar het is boeiend om te lezen hoe verschillend Europeanen omgaan met de religie van met name immigranten en welk effect dat heeft.

Allah in Europa – Jan Leyers | Lalagè leest - lalageleest.nl

Alles Hiervoor - André Platteel (2014)

3,5
De eerste alinea is zo mooi, dat ik besluit dit boek langzaam te lezen….

Alles hiervoor – André Platteel | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Alles Wat Er Was - Hanna Bervoets (2013)

4,5
Alles wat er was – Hanna Bervoets | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

“Dit boek lees je binnen een dag uit,” zei mijn collega en ze kreeg gelijk. Dit boek neemt je mee naar ‘de nieuwe situatie’ en als je wordt geroepen voor het eten ben je haast verbaasd dat de wereld niet is veranderd. Het is een echte pageturner.

Het boek gaat over een filmploeg die in een school is voor opnames over een slim jongetje, met zijn moeder en zijn meester. Tijdens de opnames klinkt een keiharde knal. Ze zetten de televisie aan om te kijken wat er aan de hand is. Er wordt geadviseerd om deuren en ramen te sluiten en te wachten op nadere instructies. Die komen echter niet… Merel besluit een dagboek bij te houden in de schoolagenda die ze vindt in één van de lokalen. Je leest dagboekfragmenten van niet opeenvolgende dagen, maar toch zit er een goede opbouw in het verhaal. Het gaat over het verdelen van het eten dat ze hebben gevonden in de school en over de spelletjes die ze met elkaar spelen. Soms gaat er iemand naar buiten om niet meer terug te keren. Het interessantste is natuurlijk hoe mensen met elkaar omgaan als ze proberen te overleven. Elk mens reageert anders, de ene wordt sneller gek dan de ander en hoe maak je het onderscheid tussen droom en echt, tussen waarheid en leugen? De betekenis van de titel wordt pas aan het einde duidelijk. Het einde is sterk, al wordt niet alles duidelijk.

Het verhaal je aan het denken: Laat ik nog maar wat meer voedsel in huis halen voor het geval dat… maar wat als ik toevallig net op kantoor zit of buiten ben? Hoe zou ik reageren in zo’n situatie? En zou ik dan eigenlijk wel willen overleven, wat zou mij hoop geven? Zo diep gaat Hanna Bervoets niet, misschien dat sommige mensen het daarom niet diepgaand genoeg vinden. Ik vind dat niet alles expliciet gemaakt hoeft te worden om deze vragen op te roepen.

Eerder las ik al ‘Lieve Céline’ en ‘Of hoe waarom’ van deze schrijfster, ook al erg goede verhalen. Ik hoop dat Hanna Bervoets nog veel romans zal schrijven en ik ben benieuwd naar de ontwikkeling van haar stijl. In ieder geval zal ik dit boek niet snel vergeten.

Als Ik de Liefde Niet Heb - Eva van Esch (2014)

3,5
Het eerste verhaal in deze bundel maakt meteen indruk. Een jonge vrouw moet haar geliefde begraven. Bij de uitvaart zijn twee onbekende dames aanwezig die zij meteen classificeert als minnaressen van haar overleden man. De gevoelens van de vrouw worden niet expliciet gemaakt, maar komen toch vlijmscherp binnen. Ik voel de pijn met haar mee en zie de taferelen zo voor me. Ook bij het tweede verhaal zie ik het helemaal voor me gebeuren. Deze keer gaat het over schoonzussen, waarbij de concurrentie en het venijn er vanaf spatten.

lees verder: Als ik de liefde niet heb – Eva van Esch | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Altijd Vrolijk - Anke Kranendonk (2015)

4,0
De thema’s van religie en zwemmen zijn mooi beschreven, met gevoel voor detail maar niet te uitgebreid. Tijdens de week dat ik bezig was in dit boek dacht ik vaak: ‘Hoe zou het verder gaan met Aaf?’ en ik pakte het boek weer op. Dat is voor mij een teken dat het echt een goed boek is.

lees verder op mijn blog: Altijd vrolijk – Anke Kranendonk | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Americanah - Chimamanda Ngozi Adichie (2013)

Alternatieve titel: Amerikanah

4,0
Dit dikke boek blijft me steeds boeien. Het is een erg goede roman, met knap vervlochten verhaallijnen, boordevol eye-openers voor wie wit is en waarschijnlijk herkenbare situaties voor mensen met een kleurtje.

Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Amor en los Tiempos del Cólera, El - Gabriel García Márquez (1985)

Alternatieve titel: Liefde in Tijden van Cholera

3,5
De tijd waarin deze geschiedenissen zich afspelen is een interessante. Er zijn allerlei technologische ontwikkelingen die mooi worden verwerkt in het boek. Zo maken Fermina en haar man één van de eerste luchtballonvaarten.
(...)
Gabriel García Márquez is een rasverteller en Mariolein Sabarte Belacortu heeft het zeer vloeiend vertaald, waardoor het me is gelukt om vlot door het boek heen te komen.

Liefde in tijden van cholera – Gabriel García Márquez | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Anguille sous Roche - Ali Zamir (2016)

Alternatieve titel: Aal onder Water

3,0
Dit is geen uitzonderlijk verhaal, maar de schrijfstijl en de locatie maken het tot een aparte leeservaring.

Leesreis om de wereld: Comoren | Lalagè leest - lalageleest.nl

Anna - Niccolò Ammaniti (2015)

4,0
Wat mij opvalt is dat het woordgebruik wel heel volwassen is, met prachtige metaforen. (...) Het verhaal is steeds spannend genoeg om te willen doorlezen. Het duurt dan ook niet lang voordat ik het uit heb. Anna is een heel sterk verhaal en ik begrijp nu eindelijk waarom Ammaniti zo populair is.

Anna – Niccolò Ammaniti | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Anna Boom - Judith Koelemeijer (2008)

3,5
In 1944 komt Anna terecht in het rotshospitaal, waar ze een bevriende arts assisteert. Ik herinner me ineens weer dat wij tijdens een vakantie een bezoek hebben gebracht aan dat enorme grottenstelsel onder Boedapest, wat nu als museum is ingericht. Het is indrukwekkend om te lezen wat Anna daar heeft meegemaakt, met zo veel gewonden en zo weinig medicijnen en verbandmiddelen. Ze moet zelfs helpen bij amputaties die zonder verdoving worden uitgevoerd, zij die eerder van een klein wondje al bijna flauwviel.

Anna past zich aan als een kameleon. Dat heeft ze in haar jeugd geleerd en in de oorlog komt dat van pas.

Anna Boom – Judith Koelemeijer | Lalagè leest - lalageleest.nl

Anna Karenina - Lev Tolstoj (1877)

Alternatieve titel: Анна Каренина

4,0
Wat een bijzondere leeservaring geeft deze Russische klassieker vol liefde, ruzie en filosofie, in de sprankelende vertaling van Hans Boland. Mijn blogserie kan je terugvinden via wij lezen Anna | Lalagè leest - lalageleest.nl

Archipel du Chien, L' - Philippe Claudel (2018)

Alternatieve titel: Archipel van de Hond

3,5
Claudel schept een beklemmende sfeer op dat kleine eiland door details te geven die relevant zijn, maar nooit wordt het te wollig. Af en toe wordt er gefilosofeerd, maar het blijft goed te volgen in de heldere vertaling van Manik Sarkar. Op de eerste bladzijde wordt al duidelijk dat dit verhaal niet op zich staat. Dit komt overal in de wereld voor, ook al woon je niet op een eiland.

De archipel van de hond – Philippe Claudel | Lalagè leest - lalageleest.nl

Así Empieza lo Malo - Javier Marías (2014)

Alternatieve titel: Zo Begint het Slechte

2,0
Ik scan hele stukken, op zoek naar actie tussen de eindeloze gedachtenstroom van Juan. Na 410 bladzijden geef ik het op.

Zo begint het slechte – Javier Marías | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Aswoensdag - Hanneke Hendrix (2018)

Het lukt Marit niet zo goed om op te ruimen en haar moeder loopt steeds weg. Telefoontjes met haar man lopen op ruzie uit. En ook haar werkgever vraagt zich af wat ze nou eigenlijk van plan is. Dit alles houdt de spanning erin. Het einde vind ik iets te toevallig, maar wel passend. Aswoensdag is een mooie psychologische roman over moeders en dochters, weglopen en terugkomen, en de invloed van je jeugd op de rest van je leven.

Aswoensdag – Hanneke Hendrix | Lalagè leest - lalageleest.nl

Autumn - Ali Smith (2016)

Alternatieve titel: Herfst

2,0
De hoofdstukken springen heen en weer in de tijd en in perspectief. Soms is er een stuk bij waarvan ik geen idee heb wat het met de rest te maken heeft. De stukken over kunst kunnen me niet boeien. De paar natuurbeschrijvingen vind ik wel mooi. En ik heb veel bewondering voor de knappe vertaling uit het Engels door Karina van Santen en Martine Vosmaer.

De laatste bladzijden lees ik vluchtig. Veel mensen vinden dit geweldig, maar mij spreekt het niet aan. Wat zie ik over het hoofd? Welke verbanden had ik moeten leggen maar zie ik niet? Is dit te moeilijk voor me of is het een kwestie van smaak?

Herfst – Ali Smith | Lalagè leest - lalageleest.nl

Avond Is Ongemak, De - Marieke Lucas Rijneveld (2018)

3,5
Er wordt erg weinig gepraat. Des te rijker is de gedachtenwereld en de fantasie van Jas. De intiemste gedachten worden met de lezer gedeeld, met veel poep en seksueel getinte zaken. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel en toch wil ik verder lezen.
Er zijn veel kleine, knappe observaties en de metaforen zijn erg raak.

De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com