menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Lalage. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Silence of the Girls, The - Pat Barker (2018) 2,0

Alternatieve titel: De Stilte van de Vrouwen, 30 mei 2021, 20:19 uur

Als het niet voor de boekenclub was, had ik dit al gauw aan de kant gelegd. Het is vreselijk langdradig. De laatste 100 bladzijden heb ik vluchtig gelezen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Wise Child - Monica Furlong (1987)

Alternatieve titel: Heksenkind, 27 mei 2021, 07:18 uur

Ik heb als tiener genoten van dit boek en het was heerlijk om het te herlezen. Het is prachtig om te lezen hoe Juniper omgaat met Leana: ze neemt haar serieus en laat haar fouten maken, ook al moet het voor haar ook moeilijk zijn om los te laten.

De andere delen van de serie zijn ook de moeite waard!

Heksenkind – Monica Furlong | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Kizur Toldot Ha-Enoshut - Yuval Noah Harari (2011) 3,5

Alternatieve titel: Sapiens: Een Kleine Geschiedenis van de Mensheid, 23 mei 2021, 08:44 uur

Het eerste deel vind ik razend interessant om te lezen. Het gaat over Neanderthalers en andere soorten mensen, over talloze diersoorten die uitgestorven zijn en over hoe onze verre voorouders leefden. Daarna gaat het over de uitvinding van de landbouw, het ontstaan van religies en geld en dan de wetenschappelijke revolutie.

Ik vraag me af hoe iemand over zoveel onderwerpen kan schrijven; zou hij veel collega-wetenschappers hebben laten meelezen? Wat me opvalt is dat Harari regelmatig netjes verschillende wetenschappelijke theorieën naast elkaar zet, maar ook erg stellig kan zijn over hoe dingen in elkaar zitten.

Tot slot waagt Harari een blik op de toekomst. Het blijft boeiend, maar inmiddels vliegt het betoog wel alle kanten op.

Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid – Yuval Noah Harari | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Kraaien in het Paradijs - Ellen de Bruin (2021) 5,0

14 mei 2021, 08:17 uur

Binnen amper drie dagen heb ik deze spannende toekomstroman uitgelezen en daarna nog een keer... Eerst wilde ik vooral weten hoe het afliep, daarna nog eens genieten van de mooie beschrijvingen en toffe details. Maar dan begin ik te twijfelen: zit het toch anders in elkaar dan ik dacht?

Kraaien in het paradijs – Ellen de Bruin | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Let op Mijn Woorden - Griet Op de Beeck (2019) 3,5

9 mei 2021, 08:52 uur

Meteen op de eerste bladzijde van Let op mijn woorden signaleer ik de eerste rake zinnen. Ook de thematiek is niet nieuw: het gaat weer over een disfunctioneel gezin. Iets voor de helft eindigt het eerste deel van het boek. In het tweede deel is Lise 27 jaar oud en heeft ze haar droom om arts te worden verwezenlijkt.

Hoe verder ik in het verhaal kom, hoe moeilijker ik kan stoppen met lezen. Lise raakt verstrikt in haar gedachtes en probeert haar gevoel weg te stoppen. Af en toe komt het in alle hevigheid naar boven.

Let op mijn woorden – Griet Op de Beeck | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Schitterend Vergeten Leven. De Eeuw van Frieda Belinfante, Een - Toni Boumans (2015) 4,0

4 mei 2021, 18:00 uur

Frieda Belinfante was de eerste vrouw ter wereld die de vaste dirigent werd van een professioneel orkest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ze in het verzet, terwijl ze zelf joods was. Haar leven blijkt spannend genoeg om me steeds te blijven boeien. Dit boek is een prachtige beschrijving van een geweldige vrouw, die voor veel mensen iets heeft betekend.

Een schitterend vergeten leven: de eeuw van Frieda Belinfante | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer