menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Lalage. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Space Case - Stuart Gibbs (2014) 3,5

Alternatieve titel: De Maan-Zaak, 24 januari 2021, 16:28 uur

Het verhaal gaat traag in het begin. Toch is het meteen spannend, want wie heeft dr. Holtz vermoord? Of is hij gek geworden? Het is interessant om te lezen over het leven op de maanbasis. Ik vind het aardig realistisch overkomen.

Naarmate het verhaal vordert, ga ik steeds sneller lezen. Stuart Gibbs voert de spanning op en de ontknoping had ik écht niet aan zien komen.

De maan-zaak – Stuart Gibbs | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Herinneringen - Aletta H. Jacobs (1924) 3,5

Alternatieve titel: Herinneringen van Dr. Aletta H. Jacobs, 20 januari 2021, 09:40 uur

Het ouderwetse Nederlands komt elegant over en is nog prima te volgen. Het is geweldig om te lezen hoe Aletta het voor elkaar kreeg om als eerste meisje bij de jongens op de hbs in de klas te mogen zitten en te gaan studeren aan de universiteit. Als arts zet ze zich in voor diverse groepen vrouwen.

Maar het belangrijkste waar Aletta zich voor inzet is het algemeen kiesrecht voor vrouwen. Ik vind het wat opsommerig worden en het boeit me minder dan het eerste deel. Toch ben ik ontroerd als ik tegen het einde lees dat in 1919 vrouwen het actief kiesrecht krijgen en ze in 1922 voor het eerst hun stem mogen uitbrengen bij de landelijke verkiezingen.

Herinneringen – Aletta Jacobs | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Thinking in Systems - Donella Meadows (2008)

15 januari 2021, 19:38 uur

Terwijl dit op mijn stapel ligt, vraag ik me regelmatig af waarom ik zo’n saai boek heb gekocht. Maar steeds als ik erin lees, vind ik het razend interessant. Dat komt doordat Donella Meadows talloze voorbeelden gebruikt om haar uitleg te ondersteunen. Ze legt uit waardoor mensen zo de fout in kunnen gaan bij het nemen van maatregelen om gedrag te beïnvloeden, terwijl ze het heus goed bedoelen.

Dit is een mustread voor alle politici en iedereen die op Twitter een mening verkondigt over maatschappelijke problemen. Het voorziet in een manier om analytisch naar de wereld te kijken, in een poging om je oogkleppen af te werpen en een wijde blik te hebben op de wereld om je heen.

Thinking in systems – Donella Meadows | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Nome della Rosa, Il - Umberto Eco (1980) 1,5

Alternatieve titel: De Naam van de Roos, 13 januari 2021, 08:47 uur

Deze klassieker stond al tijden op mijn lijstje, omdat het over monniken in de Middeleeuwen gaat. Veel mensen vinden het een briljant boek, maar er zijn er ook veel die het vreselijk vinden. Ik heb het honderden bladzijden lang geprobeerd, maar het bleef langdradig met eindeloze theologische discussies en ellenlange beschrijvingen. Op tweederde van het boek ben ik gestopt en heb op Wikipedia opgezocht hoe het verder ging. Dit is ook echt een mannenboek: het draait om feiten en gebeurtenissen, maar er zit vrijwel geen emotie in.

(gelezen in 2019)

» details   » naar bericht  » reageer  

Zondagsleven - Judith Visser (2020) 4,5

8 januari 2021, 16:29 uur

Dit is het vervolg op Zondagskind, dat gaat over opgroeien met autisme. Ook dit verhaal is gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijver, maar dan nog wat losser. Nu ze de diagnose heeft, kan ze beter verklaren waarom ze vaak anders reageert dan anderen.

Judith Visser heeft een heel prettige schrijfstijl. Net als bij Zondagskind wil ik alleen maar verder lezen. De tweede helft van het dikke boek heb ik in één dag verslonden.

Zondagsleven – Judith Visser | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Nieuwe Rivier, De - Eva Meijer (2020) 2,5

7 januari 2021, 17:48 uur

stem geplaatst

» details  

Mercies, The - Kiran Millwood Hargrave (2020) 3,5

Alternatieve titel: De Vrouwen van Vardø, 4 januari 2021, 07:35 uur

Kiran Millwood Hargrave vertelt het meeslepend met hier en daar poëtische beschrijvingen. Via de ogen van Maren lees ik hoe de vrouwen steeds meer verdeeld raken. Er zijn vrome vrouwen die dwepen met de dominee en niet schromen om hun eilandgenoten te verraden, misschien ook uit angst voor hun eigen veiligheid. De sfeer wordt steeds grimmiger.

De mensen van uitgeverij Orlando werden misschien wel net zo meegesleept als ik, want hier en daar zijn wat typfoutjes blijven staan. Toch word ik maar eventjes afgeleid door mijn gedachten hierover, want ik wil zo graag weten hoe het verdergaat. Het blijft spannend tot het einde; dit boek heeft me kippenvel gegeven.

De vrouwen van Vardø – Kiran Millwood Hargrave | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer