menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Lalage. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Pier en Oceaan 2 - Oek de Jong (2012) 3,5

25 februari 2021, 07:21 uur

De eerste helft van het boek, over Dina en de kleine Abel, spreekt me meer aan dan het tweede deel waarin Abel een dwarse tiener is. Hij haalt wel glansrijk zijn gymnasiumdiploma, maar over school wordt niks geschreven. De nadruk ligt op hoe hij omgaat met zijn familie, vrienden en vriendinnen. In het begin ben ik nog erg onder de indruk van de mooie schrijfstijl. Later erger ik me enigszins aan Abel. Natuurlijk doe je als tiener gekke dingen, maar de uitgebreide omschrijvingen van zijn rare acties ben ik na een tijdje wel zat.

Pier en oceaan – Oek de Jong | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Pier en Oceaan 1 - Oek de Jong (2012) 4,0

25 februari 2021, 07:16 uur

Aan het begin van dit dikke, autobiografische boek weet Oek de Jong de sfeer van toen meteen op te roepen, met het gerinkel van melkflessen in de straat. Maar ook het beklemmende gevoel is er direct, want Dina is zwanger geraakt terwijl ze nog niet is getrouwd met Lieuwe.

Voordat het perspectief naar Abel verschuift, gaat het nog over Dina’s geheime liefde Elena. Hun gevoelens zijn sterk, maar Dina wil kinderen en kiest toch voor haar verloofde. Dat geworstel met emoties komt later in alle hevigheid terug in Abels tienertijd.

Pier en oceaan – Oek de Jong | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Colombe - Christine Van den Hove (2019) 4,0

24 februari 2021, 08:08 uur

Christine Van den Hove debuteert met deze mooie roman, maar haar schrijfstijl is al goed ontwikkeld. De zinnen zijn kort en er zijn geen uitgebreide omschrijvingen, wat goed past bij de zwijgzame personages. Toch zie ik het dorp en het gehucht waar de herder woont zo voor me. Met weinig woorden worden de emoties voelbaar. Ik vind het zo gebalanceerd en prachtig om te lezen.

Colombe – Christine Van den Hove | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Ontdekking van Urk, De - Matthias M.R. Declercq (2020) 4,5

21 februari 2021, 08:25 uur

Matthias observeert en oordeelt niet. Naast het kerkbezoek gaat hij ook naar de illegale bars op het industrieterrein. Hij durft het zelfs aan om een week mee te gaan vissen. Als buitenstaander ziet hij dingen waar anderen misschien overheen kijken. Het boek leest als een trein en toch is het genuanceerd.

De ontdekking van Urk – Matthias Declercq | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Between Shades of Gray - Ruta Sepetys (2011) 3,0

Alternatieve titel: Schaduwliefde, 17 februari 2021, 08:45 uur

Ruta Sepetys schrijft in korte zinnen, maar Michèle Bernard gebruikt in haar vertaling uit het Engels soms uitdrukkingen die jongeren misschien niet kennen. Het leest verder wel makkelijk en ik vraag me af of het hierdoor komt dat het verhaal niet zo tot me doordringt. Het blijft wat afstandelijk.

Schaduwliefde – Ruta Sepetys | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Becoming - Michelle Obama (2018) 4,0

Alternatieve titel: Mijn Verhaal, 13 februari 2021, 09:13 uur

Michelle vertelt over haar leven met veel details en in het begin ga ik tergend langzaam door de bladzijden. Discriminatie van vrouwen en niet-witten en de daarmee samenhangende kansongelijkheid vormen de rode draad in het boek. Hoe de liefde tussen Barack en Michelle opbloeit is zo leuk om te lezen. Ook al weet iedereen dat Barack Obama in 2008 president van de VS werd, toch weet Michelle een spannend verhaal te maken van de verkiezingen. Het blijft steeds boeiend om te lezen.

Becoming – Michelle Obama | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Man met Goede Schoenen, Een - Rob van Essen (2020) 4,0

9 februari 2021, 16:57 uur

Ik houd erg van verhalen die realistisch beginnen en op een gegeven moment iets surrealistisch krijgen, vaak zonder dat je precies kunt aanwijzen waar het vreemd begint te worden. Het is prachtig hoe Rob van Essen filosofische gedachten verwerkt in mooie zinnen en er toch licht verteerbare, grappige verhalen van maakt.

Een man met goede schoenen – Rob van Essen | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Wolfskwint: De Geschiedenis van een Gestoord Gezin - Bibi Dumon Tak (2013) 3,5

5 februari 2021, 18:05 uur

Ik heb wel eerder schokkende verhalen gelezen over de psychiatrie in de jaren zestig, maar het was nog nooit zo concreet. Artsen hebben genoteerd hoe ze de moeder van Steffie zagen en welke pillen ze haar voorschreven. Ook werden haar elektroschokken toegediend.

Bibi Dumon Tak laat het verhaal van Steffie goed uit de verf komen in deze romanvorm. Het pianostemmen levert mooie metaforen.

Wolfskwint – Bibi Dumon Tak | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

How to Stop Time - Matt Haig (2017) 3,5

Alternatieve titel: Het Eeuwige Leven, 1 februari 2021, 07:42 uur

Het ligt voor de hand dat Tom wel verliefd wordt en ik kan al gauw raden op wie, maar het duurt lang voordat daar echt iets mee gebeurt. Dat vind ik een beetje flauw. Er gebeuren ook dingen die ik niet had voorzien, maar die zijn of vergezocht of toch niet zo verrassend. Af en toe is er wel een mooie uitspraak of gedachte. Misschien lagen mijn verwachtingen te hoog na The Humans, dat me echt raakte, en dat gebeurde bij dit boek niet. Maar het verhaal leest lekker en door de afwisseling tussen toen en nu blijft de vaart erin.

How to stop time – Matt Haig | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer