menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Lalage. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

All That Is Solid Melts into Air - Darragh McKeon (2014) 3,5

Alternatieve titel: Alles Wat Vaststaat, Verdampt, 29 april 2021, 18:30 uur

Dit is een knap debuut, waarvoor de schrijver flink wat onderzoek heeft moeten doen. Hij heeft zich goed ingeleefd in de situatie van mensen daar en toen. Mijn teleurstelling komt doordat ik meer over Tsjernobyl verwachtte. De beeldende schrijfstijl, die ik aan het begin van het boek zo goed vond, werd me in het midden te gedetailleerd.

All that is solid melts into air – Darragh McKeon | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Water Vangen, Het - Lies Gallez (2021) 2,5

21 april 2021, 21:36 uur

De verhalen in het midden over een asielzoeker vind ik het beste, wat daarna komt ook, maar het begin en het einde is me iets te surrealistisch (hoewel ik daar over het algemeen geen bezwaar tegen heb).

» details   » naar bericht  » reageer  

Fiancés de l'Hiver, Les - Christelle Dabos (2013) 3,0

Alternatieve titel: De IJzige Verloofde, 13 april 2021, 21:21 uur

Christelle Dabos heeft een bijzondere wereld bedacht waarin je continu op het verkeerde been wordt gezet en je nooit weet of iemand de waarheid spreekt. Dat ligt mij totaal niet en ik vind het lastig om te onthouden wie wat heeft beweerd en of dat nou klopt of gelogen is.

Een grote ontknoping laat nog op zich wachten, want er volgen nog drie delen. Ik weet nog niet of ik die ga lezen, want ik werd niet zo meegesleept in dit verhaal als ik had gehoopt.

De ijzige verloofde – Christelle Dabos | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Pitom Dfika Ba-delet - Etgar Keret (2010) 4,0

Alternatieve titel: Verrassing, 9 april 2021, 07:34 uur

Bij het eerste verhaal moet ik al hardop lachen om een grap. De mensen komen in de vreemdste situaties terecht en ik vraag me dan af wat ik zou doen. Het is absurd en toch ga ik erin mee.

Eén van mijn favoriete verhalen uit deze bundel gaat over een verzekeringsagent die in coma raakt en dit als iets heel moois ervaart. Hier zie je aan dat het niet alleen oppervlakkige verhaaltjes zijn.

Verrassing – Etgar Keret | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Kintu - Jennifer Nansubuga Makumbi (2014) 3,5

7 april 2021, 12:18 uur

Kintu bestaat uit zes boeken. In het eerste boek wordt de oorsprong van de vloek over de familie verteld. Jennifer Makumbi heeft het zo beeldend beschreven en me echt meegenomen naar de tijd dat er diverse koninkrijken waren op de plek waar nu Oeganda ligt. In de vier boeken wordt gefocust op vier nakomelingen van Kintu die in onze tijd leven.

Mijn belangstelling zakt soms wel wat in als ik weer moet schakelen naar een nieuw persoon. In het zesde en laatste boek komt de grote familie bij elkaar. Het plan is om van de vloek af te komen met behulp van een medium. Hierdoor hopen sommige familieleden van hun geestelijke aandoeningen af te komen, maar anderen geloven er niet in en de fanatieke christen vindt het duivels. Ik vind dit deel het spannendste om te lezen.

Kintu – Jennifer Nansubuga Makumbi | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Ik Moet U Echt Iets Zeggen - Mensje van Keulen (2020) 2,0

6 april 2021, 09:00 uur

stem geplaatst

» details  

Ik Ga Leven - Lale Gül (2021) 3,0

5 april 2021, 08:37 uur

Hierbij eindelijk een echte leeservaring. Het eerste wat opvalt is de wonderlijke schrijfstijl. Lale gebruikt veel moeilijke woorden en breit regelmatig ellenlange zinnen, om even later grof taalgebruik te bezigen. Ik vraag me af of ik hier wel doorheen ga komen, maar het went wel en ik vind haar observaties interessant. Gelukkig schrijft ze niet continu zo ingewikkeld.

De feitelijke gebeurtenissen vormen een kapstok voor de gedachtenstroom van de hoofdpersoon, die regelmatig in herhaling vervalt. Büsra betoogt keer op keer waarom ze de regels van haar ouders zo onlogisch vindt en hoe beklemmend de Turkse cultuur is. De spagaat van Büsra blijft: kiest ze voor haar familie of voor de vrijheid? Ondanks de bizarre schrijfstijl heeft Lale Gül me steeds weten te boeien.

Ik ga leven – Lale Gül | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Verstoorde Leven. Dagboek van Etty Hillesum, 1941-1943, Het - Etty Hillesum (1981)

1 april 2021, 07:21 uur

Dit is een selectie uit Etty's dagboeken plus een paar brieven. Die waren niet voor publicatie bedoeld. Er zit veel herhaling in en ook verwijzigingen naar situaties of mensen die verder niet worden uitgelegd.

Het gezemel over haar liefde voor S. vind ik niet zo interessant. Wel heeft ze af en toe diepe inzichten die interessant genoeg zijn om door te lezen. Etty is joods en krijgt te maken met steeds striktere regels. Om haar heen merkt ze veel haat tegen de Duitsers, maar zij weigert zich daardoor mee te laten nemen.

Het verstoorde leven – Etty Hillesum | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer