menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Lalage. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Leesclub, De - Renate Dorrestein (2010) 4,0

26 september 2020, 08:58 uur

Renate Dorrestein heeft de geschreven en ongeschreven literaire regels aan haar laars gelapt in dit boek. Het wordt één groot drama, dat met veel droge humor wordt verteld. Ik heb er ontzettend om gelachen. De boeken van Renate Dorrestein blijven voor mij het ultieme vakantieleesvoer.

Het plot is nogal karig en bijzaken krijgen de aandacht. Het geheel is ook nog voorzien van een hele serie eindnoten, waarin Renate Dorrestein een halve reisgids over Schotland heeft gepropt, vol weetjes en mooie plekjes.

Toch is er een serieuze ondertoon, want waarom kijkt men eigenlijk neer op vrouwen in of na de menopauze? Volgens de schrijver houdt deze groep de hele literaire wereld overeind, want 85% van de lezers is vrouwelijk en boven de vijftig.

De leesclub – Renate Dorrestein | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

D (A Tale of Two Worlds): A Modern-day Dickensian Fable - Michel Faber (2020) 3,5

Alternatieve titel: D. Een Geschiedenis van Twee Werelden, 26 september 2020, 08:31 uur

Op een dag praten Dhikilo’s ouders bij het ontbijt geen normaal Engels meer, maar ze spreken de letter d niet meer uit. Op straat ziet Dhikilo dat de d ook is verdwenen op de straatnaambordjes.

Daarna neemt het verhaal een paar verrassende wendingen. Het is al een beetje surrealistisch met het verdwijnen van een letter, maar het tweede deel van het boek is een spannend fantasieverhaal. Het is geweldig bedacht en zo leuk om te lezen.

D – Michel Faber | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Phineas' Feest - Sophie Tak (2020) 3,0

23 september 2020, 18:01 uur

Dit verhaal is lichtjes gebaseerd op het liedje 'Wespen op de appeltaart' van Spinvis. Het boek heeft vijf delen, voor elk gezinslid eentje: vader, dochter, zoon, andere dochter en moeder. Jaren geleden zijn zowel de vader als de zoon vertrokken. De jongste dochter heeft inmiddels een heleboel kinderen en geeft een kraamfeest. Zal het gezin hier herenigd worden?

Het leest vlot en de spanning blijft er goed in. Het is ook interessant om vanuit de verschillende perspectieven te lezen wat er vroeger is gebeurd en hoe het gaat als familieleden elkaar na jaren weer zien. Mensen kunnen dezelfde gebeurtenissen heel anders beleven en zich anders herinneren hoe het zat. Ik houd niet zo van onbetrouwbare vertellers, maar vind het hier wel passend. Het mondt allemaal uit in de climax tijdens het feest, waarna ik vertwijfeld achterblijf. Wat is hier nu gebeurd?

Het is een goed debuut, maar er blijft toch iets afstandelijks. Ik kan niet helemaal doordringen tot deze mensen. Het is familie, maar eigenlijk begrijpen ze niks van elkaar, ook al zijn bepaalde trekjes terug te zien in de verschillende hoofdstukken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Weg naar Zee, De - Elke Geurts (2013) 3,5

18 september 2020, 19:31 uur

Elke Geurts heeft een prettige, vlotte schrijfstijl. Ik lees 'De weg naar zee' zo uit, ook omdat het spannend is. Tessa loopt daar maar in die verzengende hitte en er liggen ook nog duinbranden op de loer. Het einde doet net als bij eerdere zinnen in het boek mijn mond openvallen. Zou een moeder echt zo kunnen denken en handelen? Ik denk het wel, ook al is het taboe om dit hardop te delen.

De weg naar zee – Elke Geurts | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Raadselvader: Kind in de Koude Oorlog - Jolande Withuis (2018) 3,5

15 september 2020, 17:34 uur

Het boek leest als een trein. De schrijver veronderstelt enige voorkennis en soms schrijft ze daardoor wat compact, maar het is over het algemeen goed te volgen. Ze probeert te verklaren waarom haar vader was zoals hij was, met haar kennis als socioloog plus historisch onderzoek. Daarvoor interviewde ze mensen en ploos ze BVD-dossiers uit. Dat heeft een boeiend portret opgeleverd van vader en dochter.

Raadselvader – Jolande Withuis | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Alfabet van die Voëls - S.J. Naudé (2011) 3,5

Alternatieve titel: Het Vogelalfabet, 9 september 2020, 11:09 uur

Er wordt veel gereisd en de personages, die wel allemaal zijn opgegroeid in Zuid-Afrika, wonen vaak in andere werelddelen. Binnen een verhaal wordt vaak heen en weer gesprongen tussen het heden en herinneringen. Er vallen heel wat parallellen te trekken en het verleden heeft duidelijk invloed op het gedrag en de ervaringen van de personen in het nu.
Dit boek spreekt me vooral aan vanwege de schrijfstijl van S.J. Naudé. Het is een aanrader voor de literatuurliefhebber die graag verder kijkt dan haar eigen straat.

Leesreis om de wereld: Zuid-Afrika | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Bakhita - Véronique Olmi (2017) 4,0

8 september 2020, 17:01 uur

Het levensverhaal van Bakhita begint in Soedan in de negentiende eeuw. De naam die haar ouders haar gaven, is ze vergeten. Want als ze een jaar of zeven is, wordt ze uit het dorp geroofd door slavenhandelaren. Dat is het begin van een jeugd die in het teken staat van mishandeling. Véronique Olmi beschrijft het op poëtische wijze. De zinnen hebben hun ritme behouden in de vertaling van Marianne Kaas.

Na haar dood wordt Bakhita al spoedig zalig verklaard en sinds 2000 is ze de eerste heilige uit Soedan. Er wordt tot haar gebeden voor slachtoffers van mensenhandel, zoals zij zelf ook was. Dit boek heeft veel indruk op mij gemaakt.

Bakhita – Véronique Olmi | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Liebe im Ernstfall, Die - Daniela Krien (2019) 2,5

Alternatieve titel: Liefde als Het erop Aankomt, 7 september 2020, 18:48 uur

Ik had hier meer van verwacht, vooral meer over de DDR en de val van de muur. Dat speelde maar een bijrol. Het gaat vooral over de levens van vijf verwante vrouwen. Het is goed geschreven, maar het doet me niks. Ik hou ook niet zo van verhalen over vreemdgaan en scheiden.

» details   » naar bericht  » reageer  

Recht van de Snelste: Hoe Ons Verkeer Steeds Asocialer Werd, Het - Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet (2020) 4,0

4 september 2020, 19:43 uur

Door dit boek ga je anders kijken naar de openbare ruimte en hoe we ons daarin bewegen. Het gaat over het fileprobleem, verkeersongevallen en over de inrichting van onze straten. Thalia Verkade vertelt ook over haar persoonlijke ervaringen en haar gesprekken met fietsprofessor Marco te Brömmelstoet. Ik vind het razend interessant en een mustread voor elke verkeersdeelnemer.

Het recht van de snelste – Thalia Verkade | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer