menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Lalage. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Stories of Your Life and Others - Ted Chiang (2002) 3,5

Alternatieve titel: De Verhalen van Jouw Leven en Anderen, 28 juni 2020, 21:16 uur

Het eerste verhaal, De toren van Babel, vind ik fantastisch, zo beeldend. De verhalen daarna zijn meer wetenschappelijk van aard.

Ik koos voor de Nederlandse vertaling omdat die te leen is in de online bibliotheek, maar de vertaling door Arie Storm valt me tegen.

Het zijn alle acht originele, surrealistische verhalen, maar het eerste blijft mijn favoriet.

De verhalen van jouw leven en anderen – Ted Chiang | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Onderwaterverhalen - Ineke Riem (2020) 4,5

25 juni 2020, 18:11 uur

Schelpen, vissen, octopussen, walvissen, maar ook vogels, bloemen en bomen bevolken de verhalen van Ineke Riem. De hoofdpersonen zijn wel steeds mensen, van diverse leeftijden en in plaatsen over de hele wereld. Allemaal durven ze diep in hun ziel te kijken en als lezer kijk ik mee. Het is ontroerend om te lezen en ik krijg kippenvel van de prachtige zinnen.
De onderwaterwereld staat symbool voor je innerlijke wereld en je onderbewuste.
Het centrale thema van eenzaamheid en verbinding komt terug in de vorm. Het geheel is zeer doordacht.

Onderwaterverhalen – Ineke Riem | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Flin of de Verloren Liefde van een Eenhoorn - Henry Lloyd (2019) 3,0

22 juni 2020, 19:43 uur

Er zitten allerlei sprookjesachtige elementen in het verhaal, inclusief liefde, boosaardige mensen, een moraal en een happy end. Maar er blijven genoeg verrassingen over en het is ook een grappig verhaal, met de dwerg die allerlei gekke woorden gebruikt en de opmerkingen van de hoofdpersonen die ook sprookjes kennen. Ik heb me prima vermaakt met dit leuke verhaal.

Flin – Henry Lloyd | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Je Keek te Ver: Een Wandeling - Marjoleine de Vos (2020) 3,5

20 juni 2020, 19:52 uur

Elke dag wandelt Marjoleine de Vos vanuit haar woonplaats Zeerijp. Anders dan ik, de toerist, kent ze de omgeving. Ze ziet in het Groningse landschap sporen van mensen die er eeuwen geleden woonden. Je ziet dit alleen als je weet waar je naar moet kijken.

In 'Je keek te ver' filosofeert ze over wandelen en het leven. Ik vind het een fijn boekje.

Je keek te ver – Marjoleine de Vos | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Vstretsjnie Korabli: Povesti i Rasskazi - Konstantin Paustovskij (1928)

Alternatieve titel: Встречные корабли: повести и рассказы, 19 juni 2020, 20:29 uur

Konstantin Paustovski schreef de allermooiste zinnen die ik ooit gelezen heb, in zijn autobiografische boeken. Voor 'Wilde rozen en andere verhalen' heeft vertaler Wim Hartog vijf fictieve verhalen uitgekozen, waaronder deze, zoals Sol1 al opmerkt. Maar deze bundel krijgt geen eigen vermelding op Boekmeter.

Paustovski vertelt alles zeer beeldend en letterlijk in geuren en kleuren. Het is prachtig om te lezen over het weer en de mensen. Alle zintuigen komen aan bod en er zijn schitterende natuurbeschrijvingen. Deze bundel is erg geschikt als kennismaking met deze geweldige schrijver.

Wilde rozen en andere verhalen – Konstantin Paustovski | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Gather Together in My Name - Maya Angelou (1974) 3,0

Alternatieve titel: Dans om het Bestaan, 17 juni 2020, 17:41 uur

stem geplaatst

» details  

Ludwig Wittgenstein: The Duty of Genius - Ray Monk (1990) 4,5

Alternatieve titel: Ludwig Wittgenstein: Het Heilige Moeten, 14 juni 2020, 08:32 uur

Ronald Jonkers heeft het dikke boek uitstekend vertaald, met alle details. Dit helpt me om erdoor te komen, ook al vind ik het iets te gedetailleerd, met talloze citaten uit brieven. Maar ik blijf gefascineerd door het veelbewogen leven van deze bijzondere man. Wittgenstein verhuisde vaak: hij woonde in Oostenrijk, Engeland, Noorwegen, Schotland, Wales en Ierland. Hij zocht afgelegen plekken op om goed te kunnen werken. Maar hij vond nergens rust en bleef altijd tobben over of hij wel een goed mens was en of zijn leven wel zin had. Ondanks diverse vriendschappen voelde hij zich vaak onbegrepen en alleen. En toch zei hij op zijn sterfbed: vertel aan mijn vrienden dat ik een schitterend leven heb gehad.

Ludwig Wittgenstein: zijn leven en zijn filosofie | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Splendore - Margaret Mazzantini (2013)

Alternatieve titel: Schittering, 10 juni 2020, 14:13 uur

Alweer een Italiaans boek over jongeren dat me niet mee weet te slepen, net als Vissen voeren van Fabio Genovesi, dat ik wel uitlas maar het werd niet beter. Dit boek werd aangeraden door een paar boekbloggers en daarom stond het een paar jaar geleden al op mijn lijstje en verwachtte ik er veel van. Het taalgebruik is af en toe poëtisch, maar niet op een manier die mij aanspreekt. Het lukt me ook niet goed om me in de hoofdpersoon in te leven. Ik besluit om deze keer niet door te zetten en na 40 bladzijden leg ik het boek weg.

» details   » naar bericht  » reageer  

Zangbreker, De - Carolina Trujillo (2014)

10 juni 2020, 14:12 uur

Dit boek wilde ik graag lezen omdat het zich in Uruguay afspeelt en dus een aanvulling zou zijn voor mijn leesreis om de wereld. Het gaat over een soort engelen, die erg lijken op mensen, maar dan onzichtbaar. In het begin maakt dit me nieuwsgierig, maar al snel merk ik dat de uitwerking erg summier is en dat het niet helpt om me steeds af te vragen wat het doel van die engelen nou precies is en hoe ze ongemerkt in een auto mee kunnen rijden. In plaats van dat er meer vaart in het verhaal komt, lijkt het juist steeds langzamer te gaan. Ik ben al over de helft als het me echt niet meer lukt om verder te komen: mijn gedachten dwalen steeds af. Ik heb de laatste bladzijden nog doorgekeken, maar het einde is niet te volgen als je de tussenliggende pagina's hebt overgeslagen. En het boeit me ook niet meer. Dit boek gaat terug naar de bieb, al zal ik niet snel nog een boek uit Uruguay tegenkomen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Russisch Blauw - Rascha Peper (1995) 2,5

10 juni 2020, 14:11 uur

Rascha Peper hoort bij mijn lievelingsschrijvers. Na tien van haar boeken hikte ik nog altijd een beetje aan tegen dit boek, vanwege het thema: het gaat over een historicus die in de ban raakt van de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs. Mijn voorgevoel klopte. Dit verhaal is het niet voor mij. Als het van een andere schrijver was geweest, dan zou ik er in zijn gestrand. In dit geval bleef ik doorlezen, in de hoop dat het me toch zou pakken. Dat deed het helaas niet.

» details   » naar bericht  » reageer  

Konbini Ningen - Sayaka Murata (2016) 2,0

Alternatieve titel: Buurtsupermens, 10 juni 2020, 14:08 uur

Dit leek me een geinig boek, maar het is vooral raar. Ik verdenk de hoofdpersoon ervan dat ze autisme heeft, maar zelf weet ze dat niet. Iedereen om haar heen vindt dat ze maar eens aan de man moet en ook verbazen ze zich erover dat ze altijd bij haar bijbaan in de supermarkt is blijven hangen, met een salaris waarvan ze amper rond kan komen. Het is meer schrijnend dan grappig. Het is een dun boek en daardoor heb ik het wel uitgelezen, ook omdat ik nieuwsgierig was naar hoe het zou aflopen. Maar ik had hier toch iets anders van verwacht.

» details   » naar bericht  » reageer  

Wit en het Purper, Het - Willemijn van Dijk (2019) 2,0

10 juni 2020, 14:06 uur

Het duizelt me van de namen en de stamboom helpt wel enigszins, maar het blijft verwarrend. Er worden veel Latijnse termen gebruikt, maar een woordenlijst is nergens te vinden. Vaak wordt de betekenis van een woord uit de context wel duidelijk en ik heb vroeger op school jarenlang Latijn geleerd, maar dit is te veel. Ook vind ik dat het verhaal te feitelijk is, met veel politiek gedoe. Ergens ben ik wel benieuwd hoe het verdergaat met de hoofdpersoon, maar dit gaat te moeizaam, dus ik laat het voor wat het is.

» details   » naar bericht  » reageer  

Zin van het Leven: Gesprekken over de Essentie van Ons Bestaan, De - Fokke Obbema (2019) 3,5

6 juni 2020, 08:14 uur

Na een korte inleiding over het leven van de geïnterviewde volgt steevast de vraag: ‘Wat is de zin van het leven?’ Weinigen hebben daar een pasklaar antwoord op, behalve de bioloog die zegt: ‘het doorgeven van je genenpakket’. Anderen, zoals schrijver A.L. Snijders, menen dat het absoluut geen zin heeft. Daar is hij blij mee, want dan kan het alle kanten op en je kunt doen wat je zelf het liefst doet. De meesten zoeken het in verbinding met anderen.

Allemaal hebben ze nagedacht over wat ze drijft. Dat levert gevarieerde verhalen op, maar toch is het zaak om te doseren. Anders wordt het op één of andere manier toch te veel van hetzelfde. Bij sommigen vind ik het interview juist te kort, omdat ik wel wat meer diepgang zou willen.

De zin van het leven – Fokke Obbema | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Aswoensdag - Hanneke Hendrix (2018)

2 juni 2020, 07:17 uur

Het lukt Marit niet zo goed om op te ruimen en haar moeder loopt steeds weg. Telefoontjes met haar man lopen op ruzie uit. En ook haar werkgever vraagt zich af wat ze nou eigenlijk van plan is. Dit alles houdt de spanning erin. Het einde vind ik iets te toevallig, maar wel passend. Aswoensdag is een mooie psychologische roman over moeders en dochters, weglopen en terugkomen, en de invloed van je jeugd op de rest van je leven.

Aswoensdag – Hanneke Hendrix | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer