menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Lalage. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Van bij Ons - Margot Senden e.a. (2020)

28 december 2020, 12:39 uur

Dit is een mooie verzameling van volksverhalen uit de twaalf Nederlandse provincies. Elk verhaal is naverteld door een auteur die afkomstig is uit de betreffende provincie. Er zijn veel ervaren schrijvers van kinderboeken bij, waardoor dit boek ook geschikt is voor jongere lezers. De schrijfstijlen passen goed bij elkaar. Alleen de laatste twee verhalen vind ik een stuk minder geslaagd.

Van bij ons | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Zondagsleven - Judith Visser (2020) 4,5

27 december 2020, 18:06 uur

Dit is het vervolg op Zondagskind, dat gaat over opgroeien met autisme. Ook dit verhaal is gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijver, maar dan nog wat losser. Nu ze de diagnose heeft, kan ze beter verklaren waarom ze vaak anders reageert dan anderen.

Judith Visser heeft een heel prettige schrijfstijl. Net als bij Zondagskind wil ik alleen maar verder lezen. De tweede helft van het dikke boek heb ik in één dag verslonden.

Zondagsleven – Judith Visser | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Brood, Zout, Wijn - Vonne van der Meer (2017) 2,5

26 december 2020, 22:04 uur

stem geplaatst

» details  

Helium - Bart Moeyaert (2019) 3,5

25 december 2020, 21:05 uur

stem geplaatst

» details  

Mercies, The - Kiran Millwood Hargrave (2020) 3,5

Alternatieve titel: De Vrouwen van Vardø, 24 december 2020, 20:18 uur

Kiran Millwood Hargrave vertelt het meeslepend met hier en daar poëtische beschrijvingen. Via de ogen van Maren lees ik hoe de vrouwen steeds meer verdeeld raken. Er zijn vrome vrouwen die dwepen met de dominee en niet schromen om hun eilandgenoten te verraden, misschien ook uit angst voor hun eigen veiligheid. De sfeer wordt steeds grimmiger.

De mensen van uitgeverij Orlando werden misschien wel net zo meegesleept als ik, want hier en daar zijn wat typfoutjes blijven staan. Toch word ik maar eventjes afgeleid door mijn gedachten hierover, want ik wil zo graag weten hoe het verdergaat. Het blijft spannend tot het einde; dit boek heeft me kippenvel gegeven.

De vrouwen van Vardø – Kiran Millwood Hargrave | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Catedral del Mar, La - Ildefonso Falcones (2006) 3,0

Alternatieve titel: De Kathedraal van de Zee, 23 december 2020, 08:18 uur

Ildefonso Falcones beschrijft Barcelona heel levendig zoals het er toen uitzag. Het verhaal is verweven met gebeurtenissen uit de historie van de stad aan de zee. Hier en daar is de uitleg daarover best wel droog en lastig. Toch blijft de spanning er steeds in, leest de vertaling van Marleen Eijgenraam prettig en uiteindelijk vind ik dat het verhaal goed in elkaar zit.

De kathedraal van de zee – Ildefonso Falcones | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Birk - Jaap Robben (2014) 4,5

21 december 2020, 07:28 uur

Alles wordt bijna zonder emotie beschreven, met een vlotte pen. Daardoor ontstaat een heel aparte sfeer: aan de ene kant is het allemaal heel gewoon, maar door de vreemde kleine gebeurtenissen voelt het ongemakkelijk.

De link hierboven is kapot, dit is de juiste:
Birk - Jaap Robben | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Zomervacht - Jaap Robben (2018) 3,5

20 december 2020, 13:12 uur

Het is vooral knap hoe de personages worden neergezet, hoe Brians vader praat en doet, je ziet het zo voor je. De broeierige zomerhitte past bij het ongemak van Brian met de situatie en tegelijk is dit voor hem normaal, want hij weet niet anders.
De verwachte climax komt niet echt. Birk heeft meer indruk op me achtergelaten dan dit verhaal zal doen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Regieaanwijzingen voor de Liefde - Franca Treur (2019) 4,0

19 december 2020, 10:31 uur

Elk hoofdstuk is kort en compact en daardoor geschikt als feuilleton, maar het is ook prettig om er een aantal achter elkaar te lezen. Franca Treur heeft een herkenbare stijl met rake zinnen en toch maakt ze telkens weer iets verrassends anders. De tekeningen van Olivia Ettema trekken steeds mijn aandacht.

Regieaanwijzingen voor de liefde – Franca Treur | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Vader van Grace, De - Carolijn Visser (2020) 4,0

11 december 2020, 19:26 uur

Een groot deel van dit boek is gebaseerd op de brieven die de vader van Grace, Adel, schreef aan moeder Nel tijdens hun verlovingstijd. Carolijn Visser heeft veel heeft gereisd en verstaat de kunst om verhalen van gewone mensen meeslepend te vertellen.

De vader van Grace – Carolijn Visser | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

We Doen Wat We Kunnen - Lykele Muus (2019) 3,0

7 december 2020, 18:01 uur

In de eerste bladzijden weet Lykele Muus me al mee te slepen in het verhaal. Het knappe van het boek is dat de spanning er steeds in blijft, terwijl de ouders eindeloos geduld moeten hebben.

Op een gegeven moment moet er een grote beslissing worden genomen, maar er wordt haast niet gewikt en gewogen. Daar ligt volgens mij een gemiste kans.

We doen wat we kunnen – Lykele Muus | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Immortalists, The - Chloe Benjamin (2018) 2,5

Alternatieve titel: De Onsterfelijken, 5 december 2020, 14:53 uur

Ik had hier meer van verwacht. Na het deel over Simon zakte mijn interesse nog verder, ik leefde gewoonweg niet mee met de personages. Ik heb alleen doorgelezen omdat het voor de boekenclub is. Het laatste deel over Varya, die onderzoek doet met aapjes, vond ik nog wel aardig.

» details   » naar bericht  » reageer  

Restaurant at the End of the Universe, The - Douglas Adams (1980) 3,5

Alternatieve titel: Het Restaurant aan het Eind van het Heelal, 3 december 2020, 20:25 uur

stem geplaatst

» details  

Hitchhiker's Guide to the Galaxy, The - Douglas Adams (1979) 3,5

Alternatieve titel: Het Transgalactisch Liftershandboek, 3 december 2020, 07:25 uur

Na het begin van het verhaal op aarde gaat Douglas Adams helemaal los met beschrijvingen van diverse planeten en allerlei buitenaardse wezens. Het verhaal is soms amper te volgen en het vliegt alle kanten op, zowel in plaats als tijd. Het is doorspekt met veel humor, vaak van een nerd-achtige soort. Er zijn talloze kleine grapjes, zoals iets wat gebeurt ‘for the nth time’.

Soms vraag ik me af of ik niet beter de vertaling had kunnen lezen, als ik iets niet helemaal kan volgen, maar ik denk dat de taalgrapjes lastig te vertalen zijn en dat het toch veel leuker is om dit in het Engels te lezen. Het is ook niet nodig om alles te snappen, want er blijven genoeg vondsten over waar ik keihard om zit te lachen.

Helaas zijn er ook stukken die ik echt niet boeiend vind. Maar telkens weer stuit ik op iets grappigs of een treffende scène. Inmiddels ben ik in het derde boek aanbeland en ik ben wel van plan om af en toe weer een stuk te lezen, want ik ben nieuwsgierig naar het verhaal van de dolfijnen dat in het vierde boek aan de orde komt.

Ik ben inmiddels in het derde boek en ben wel van plan om af en toe weer een stuk te lezen.

The ultimate hitchhiker’s guide to the galaxy – Douglas Adams | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer