menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Lalage. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020, maart 2020

Otto Montagne, Le - Paolo Cognetti (2016) 3,0

Alternatieve titel: De Acht Bergen, afgelopen zondag om 08:51 uur

De diepgang komt pas in de tweede helft van het boek. Eerst vertelt Paolo Cognetti over Pietro’s jeugd en de vriendschap met Bruno. De jongens gaan samen op ontdekkingstocht. Dat levert prachtige natuurbeschrijvingen op.

Als Pietro begin dertig is overlijdt zijn vader en gaat hij terug naar het bergdorp, waar zijn vader hem een huis heeft nagelaten. Samen met Bruno knapt hij dit op. Zoals de tegenstelling tussen vader en zoon verwijdering geeft, brengt het de jonge mannen juist bij elkaar.

'De acht bergen' is een mooi verhaal en ik begrijp dat het veel mensen aanspreekt, maar op mij heeft het geen grote indruk gemaakt.

De acht bergen – Paolo Cognetti | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Vallen Is als Vliegen - Manon Uphoff (2019)

afgelopen woensdag om 19:44 uur

Omdat zo veel mensen het goed vinden, ben ik een keer of drie in dit boek begonnen: onbevangen, met extra aandacht en juist wat vluchtiger, waarbij ik ook aan het tweede hoofdstuk begonnen ben. Maar het lukte niet.

» details   » naar bericht  » reageer  

Kamers, Antikamers - Niña Weijers (2019)

afgelopen woensdag om 19:42 uur

Een paar maanden geleden heb ik dit boek geprobeerd. Nina kan goed schrijven, maar haar stijl spreekt me niet genoeg aan om het gebrek aan plot van dit boek te compenseren. Ik houd niet van dat metagedoe, dat een schrijver over schrijven schrijft. Halverwege ben ik gestopt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bizar - Sjoerd Kuyper (2019) 2,5

22 maart, 11:24 uur

Sallie Mo vertrouwt veel filosofische gedachten aan haar schriften toe. Soms gaat dat wel erg ver en dan klinkt de stem van Sjoerd Kuyper zelf er te veel doorheen, maar ik vind het wel erg leuk hoe ze zaken als vrouwenemancipatie en de bankencrisis uitlegt.
Alles bij elkaar valt dit boek me tegen. Er zijn zeker mooie en verrassende stukjes bij, maar ik had er meer van verwacht.

Bizar – Sjoerd Kuyper | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Crimson Petal and the White, The - Michel Faber (2002) 4,0

Alternatieve titel: Lelieblank, Scharlaken Rood, 18 maart, 20:54 uur

Het duurt een tijdje voor ik in het verhaal zit, maar dan sleept het me ook helemaal mee en ik bevind me in het Londen van 1875, waar het verschil tussen arm en rijk groot is.

De vertaling door Harm Damsma en Niek Miedema is subliem, met woorden die passen bij die tijd.

Ondertussen ben ik ook begonnen in een gedichtenbundel van Michel Faber. Ik ben onder de indruk van de diverse boeken van deze schrijver.

Lelieblank, scharlaken rood – Michel Faber | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Tregua, La - Primo Levi (1963) 3,5

Alternatieve titel: Het Respijt, 14 maart, 08:28 uur

(reactie op ander bericht)


De mensen die Primo onderweg ontmoette beschrijft hij treffend. Hij moet een geweldig goed geheugen hebben gehad, want hij weet nog zoveel details, al legt hij zelf ook uit dat hij dingen die minder indruk maakten niet meer zo goed weet.

Dit boek is op een andere manier dan het eerste indrukwekkend en daarmee zeker ook een aanrader.

Het respijt – Primo Levi | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Fen - Daisy Johnson (2016) 3,5

Alternatieve titel: Veenland, 11 maart, 13:31 uur

Ik moet echt even wennen aan de schrijfstijl van Daisy Johnson. Sommige zinnen lees ik vijf keer en de eerste paar verhalen twee keer, maar dan is het indrukwekkend, compact, poëtisch, wow! Ik houd van surrealistische verhalen, dus dit is wel aan mij besteed. In het boek hangt een bijzondere sfeer, die de verbindende factor is tussen de diverse verhalen, samen met de locatie: een Engels veengebied.

Helaas is de vertaling niet vlekkeloos, maar uiteindelijk heb ik geen spijt dat ik daarvoor heb gekozen.

Veenland – Daisy Johnson | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Leon & Juliette - Annejet van der Zijl (2020) 3,5

8 maart, 09:46 uur

Annejet van der Zijl geeft duidelijk aan welke feiten ze heeft gevonden en waar ze niet zeker van is, waarbij ze dan uitlegt waarom ze denkt dat het zo zou kunnen zijn gegaan. Toch blijft het een leesbaar geheel, wat heel knap gedaan is. Soms mengt ze er toch wat mooie beeldspraak tussendoor, zoals wanneer ze de stad Charleston beschrijft als een vrouw met allerlei eigenschappen. Dit alles maakt het een geslaagd geschenk.

Het boekenweekgeschenk van 2020 | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Wat Je Moet Doen Als Je over een Nijlpaard Struikelt: Gedichten Waar Je Wat aan Hebt - Edward van de Vendel (2019) 3,5

6 maart, 19:53 uur

Het eerste wat opvalt aan zijn de mooie tekeningen van Martijn van der Linden. Hij heeft verschillende technieken gebruikt om de gedichten van Edward van de Vendel te illustreren.

Er zijn serieuze, maar ook veel grappige gedichten bij. Dit is een mooi, leuk boek voor kinderen, maar ook voor grote mensen.

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt – Edward van de Vendel | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Het Beste Wat We Hebben - Griet Op de Beeck (2017) 4,0

2 maart, 19:53 uur

Ik word meteen meegezogen in het verhaal en denk na over de verhoudingen tussen de personages. De gesprekken van Lucas met zijn vrouw verlopen zo moeizaam. Wat gebeurt daar nou eigenlijk precies? En hoe komt het dat ze eerder jarenlang samenleefden zonder problemen? Isabelle begrijpt er niets van en Lucas gaat langzaam een beetje inzien wat er met hem aan de hand is.

Het hele verhaal wordt verteld in de vloeiende Vlaamse zinnen van Griet, waardoor het pijnlijk maar ook mooi is om te lezen hoe Lucas over zijn leven nadenkt.

Ik wil nog steeds alles van deze schrijver lezen.

Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Vier Variaties voor Cello - Jan Brokken e.a. (2016) 3,0

22 februari, 16:27 uur

stem geplaatst

» details  

Otok Krah - Ina Vălčanova (2016) 2,5

Alternatieve titel: Asja en de Astrologie, 22 februari, 09:03 uur

Ik vind de verhaallijnen nogal vreemd. Toch is er iets dat me doet doorlezen. Dit boek werd één van de winnaars van de EU Literatuurprijs vanwege de kleine observaties, de beschrijvingen van de natuur en van de verhoudingen tussen mensen.

Leesreis om de wereld: Bulgarije | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Primero Estaba el Mar - Tomás González (1983) 2,0

Alternatieve titel: Eerst Was Er de Zee, 15 februari, 09:13 uur

Als één van de volgende dingen er niet was geweest, dan zou ik zijn gestopt met dit boek:
* kwartaalboek op boekmeter (maar als dat er niet was, dan was ik er ook niet in begonnen)
* dun boek
* de schrijver verklapt al vrij snel dat J. niet lang zal leven, wat me nieuwsgierig maakt. Maar het is wel een flauwe manier om dit voor elkaar te krijgen.

Elena en J. drinken veel alcohol (vooral J.) en komen arrogant over (vooral Elena). Ik mag ze niet. Een sympathieke hoofdpersoon is niet verplicht, maar in deze mensen kan ik me totaal niet inleven. Waarom gaan ze naar die finca als ze zo neerkijken op de mensen in de buurt en als ze zo graag gaan zuipen met vrienden? Elena doet niks, behalve een beetje naaien in twee betekenissen van het woord. Wat verwacht zij van het leven? Van luieren wordt toch niemand gelukkig. J. droomt van een goedlopende boerderij/winkel, maar al aan het begin van het boek is duidelijk dat dat niet gaat gebeuren. Toch leent hij steeds meer geld.

Het enige wat ik wel mooi vond waren de beschrijvingen van de zee.

» details   » naar bericht  » reageer  

Wilderness Tips - Margaret Atwood (1991) 4,0

Alternatieve titel: Wenken voor de Wildernis, 15 februari, 09:02 uur

Vrouwen spelen steeds de hoofdrol. Het gaat over hun liefdesleven, maar ook over hun carrière.

Dit boek verscheen voor het eerst in 1991. De sfeer van die tijd geeft me een nostalgisch gevoel: typmachines zijn nog maar net vervangen door computers en internet bestond nog niet.

Het Engels is niet altijd makkelijk, maar na de eerste bladzijden raak ik er wel aan gewend. Pas in de tweede helft van het boek ontdek ik hoe geraffineerd Margaret Atwood met taal omgaat, met mooie zinnen en metaforen.

Deze verhalen zijn steengoed.

Wilderness tips – Margaret Atwood | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Gulden Vlies van Thule, Het - Thea Beckman (1989) 4,0

11 februari, 19:04 uur

Na een heleboel spannende avonturen is het einde enigszins open, maar het voelt wel als een afgerond geheel. Deze serie uit de jaren tachtig is verrassend actueel, want de problemen van het Badense rijk lijken op de onze: ontbossing, woestijnvorming en klimaatverandering. Wat gaan we daaraan doen? Deze fantastische boeken zijn uit, maar ze leveren nog genoeg stof tot nadenken.

Het helse paradijs & Het Gulden Vlies van Thule – Thea Beckman | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Helse Paradijs, Het - Thea Beckman (1987) 4,0

11 februari, 19:03 uur

De mensen van Thule reageren totaal anders op de Badeners dan ze zouden verwachten. Het begint ermee dat de Badeners totaal worden genegeerd en daar raken ze al van in de war. De Thulenen werken niet met kanonnen en bevelen, maar met creatieve oplossingen, waarbij ze samenwerken met dieren en slim gebruik maken van de wisselende weersomstandigheden. Ik geniet weer enorm van hun vindingrijkheid.

Het helse paradijs & Het Gulden Vlies van Thule – Thea Beckman | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Autumn - Ali Smith (2016) 2,0

Alternatieve titel: Herfst, 8 februari, 09:35 uur

De hoofdstukken springen heen en weer in de tijd en in perspectief. Soms is er een stuk bij waarvan ik geen idee heb wat het met de rest te maken heeft. De stukken over kunst kunnen me niet boeien. De paar natuurbeschrijvingen vind ik wel mooi. En ik heb veel bewondering voor de knappe vertaling uit het Engels door Karina van Santen en Martine Vosmaer.

De laatste bladzijden lees ik vluchtig. Veel mensen vinden dit geweldig, maar mij spreekt het niet aan. Wat zie ik over het hoofd? Welke verbanden had ik moeten leggen maar zie ik niet? Is dit te moeilijk voor me of is het een kwestie van smaak?

Herfst – Ali Smith | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Trafikant, Der - Robert Seethaler (2012)

Alternatieve titel: De Weense Sigarenboer, 5 februari, 08:48 uur

Net als in 'Een heel leven' vertelt Robert Seethaler een klein verhaal over een gewone man, die beïnvloed wordt door de ontwikkelingen van zijn tijd. De gesprekken van Franz met Freud zijn prachtig beschreven.

De Weense sigarenboer – Robert Seethaler | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Humans, The - Matt Haig (2013) 4,5

Alternatieve titel: De Wezens, 1 februari, 08:47 uur

Dit verhaal gaat over wat het is om mens te zijn. De alien in het lichaam van de professor ontdekt dat mensen om elkaar kunnen geven en dat ze heus wel weten dat geld niet gelukkig maakt. Hij voelt zich voor het eerst geliefd en verbonden met anderen, wat hij geweldig vindt. Hij komt zelfs op het punt dat hij zich afvraagt of hij wel terug wil naar zijn oude leven, zonder pijn, angst en dood, maar ook zonder liefde, spanning en de schoonheid van muziek en poëzie.

Matt Haig schrijft spannend, onvoorspelbaar, grappig en ontroerend.

The humans – Matt Haig | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer