menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Lalage. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021

Fiancés de l'Hiver, Les - Christelle Dabos (2013) 3,0

Alternatieve titel: De IJzige Verloofde, 13 april, 21:21 uur

stem geplaatst

» details  

Pitom Dfika Ba-delet - Etgar Keret (2010) 4,0

Alternatieve titel: Verrassing, 9 april, 07:34 uur

Bij het eerste verhaal moet ik al hardop lachen om een grap. De mensen komen in de vreemdste situaties terecht en ik vraag me dan af wat ik zou doen. Het is absurd en toch ga ik erin mee.

Eén van mijn favoriete verhalen uit deze bundel gaat over een verzekeringsagent die in coma raakt en dit als iets heel moois ervaart. Hier zie je aan dat het niet alleen oppervlakkige verhaaltjes zijn.

Verrassing – Etgar Keret | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Kintu - Jennifer Nansubuga Makumbi (2014) 3,5

7 april, 12:18 uur

Kintu bestaat uit zes boeken. In het eerste boek wordt de oorsprong van de vloek over de familie verteld. Jennifer Makumbi heeft het zo beeldend beschreven en me echt meegenomen naar de tijd dat er diverse koninkrijken waren op de plek waar nu Oeganda ligt. In de vier boeken wordt gefocust op vier nakomelingen van Kintu die in onze tijd leven.

Mijn belangstelling zakt soms wel wat in als ik weer moet schakelen naar een nieuw persoon. In het zesde en laatste boek komt de grote familie bij elkaar. Het plan is om van de vloek af te komen met behulp van een medium. Hierdoor hopen sommige familieleden van hun geestelijke aandoeningen af te komen, maar anderen geloven er niet in en de fanatieke christen vindt het duivels. Ik vind dit deel het spannendste om te lezen.

Kintu – Jennifer Nansubuga Makumbi | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Ik Moet U Echt Iets Zeggen - Mensje van Keulen (2020) 2,0

6 april, 09:00 uur

stem geplaatst

» details  

Ik Ga Leven - Lale Gül (2021) 3,0

5 april, 08:37 uur

Hierbij eindelijk een echte leeservaring. Het eerste wat opvalt is de wonderlijke schrijfstijl. Lale gebruikt veel moeilijke woorden en breit regelmatig ellenlange zinnen, om even later grof taalgebruik te bezigen. Ik vraag me af of ik hier wel doorheen ga komen, maar het went wel en ik vind haar observaties interessant. Gelukkig schrijft ze niet continu zo ingewikkeld.

De feitelijke gebeurtenissen vormen een kapstok voor de gedachtenstroom van de hoofdpersoon, die regelmatig in herhaling vervalt. Büsra betoogt keer op keer waarom ze de regels van haar ouders zo onlogisch vindt en hoe beklemmend de Turkse cultuur is. De spagaat van Büsra blijft: kiest ze voor haar familie of voor de vrijheid? Ondanks de bizarre schrijfstijl heeft Lale Gül me steeds weten te boeien.

Ik ga leven – Lale Gül | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Verstoorde Leven. Dagboek van Etty Hillesum, 1941-1943, Het - Etty Hillesum (1981)

1 april, 07:21 uur

Dit is een selectie uit Etty's dagboeken plus een paar brieven. Die waren niet voor publicatie bedoeld. Er zit veel herhaling in en ook verwijzigingen naar situaties of mensen die verder niet worden uitgelegd.

Het gezemel over haar liefde voor S. vind ik niet zo interessant. Wel heeft ze af en toe diepe inzichten die interessant genoeg zijn om door te lezen. Etty is joods en krijgt te maken met steeds striktere regels. Om haar heen merkt ze veel haat tegen de Duitsers, maar zij weigert zich daardoor mee te laten nemen.

Het verstoorde leven – Etty Hillesum | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Válka s Mloky - Karel Čapek (1936) 4,0

Alternatieve titel: Oorlog met de Salamanders, 28 maart, 09:25 uur

Karel Čapek gebruikt allerlei perspectieven, stijlen en vormen om het verhaal van de salamanders te vertellen. Het is zo creatief gedaan en zorgt ervoor dat ik steeds geboeid blijf.
Naast het doorlopende verhaal over de ontwikkelingen van de salamanders en hun verhouding met mensen, wordt uitgelegd hoe salamanders zich voortplanten en welke andere eigenschappen ze hebben. Het is grappig, maar ook zeer doordacht en goed uitgewerkt. Irma Pieper heeft een zeer goede nieuwe Nederlandse vertaling gemaakt.

Oorlog met de salamanders – Karel Čapek | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Dummie de Mummie en de Gouden Scarabee - Tosca Menten (2009) 3,0

24 maart, 08:36 uur

Ik snap dat kinderen Dummie de mummie leuk vinden, want het leest makkelijk en er zit veel actie in het verhaal. Maar ik kan niet overal met de hoofdpersonen meelachen en er zit weinig diepgang in.

Dummie de mummie – Tosca Menten | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Beginnen over het Einde. Over Euthanasie bij Dementie - Henk Blanken (2019) 3,5

20 maart, 20:55 uur

stem geplaatst

» details  

Trafikant, Der - Robert Seethaler (2012) 3,5

Alternatieve titel: De Weense Sigarenboer, 16 maart, 07:18 uur

Net als in 'Een heel leven' vertelt Robert Seethaler een klein verhaal over een gewone man, die beïnvloed wordt door de ontwikkelingen van zijn tijd. De gesprekken van Franz met Freud zijn prachtig beschreven.

De Weense sigarenboer – Robert Seethaler | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Colombe - Christine Van den Hove (2019) 4,0

12 maart, 17:04 uur

Christine Van den Hove debuteert met deze mooie roman, maar haar schrijfstijl is al goed ontwikkeld. De zinnen zijn kort en er zijn geen uitgebreide omschrijvingen, wat goed past bij de zwijgzame personages. Toch zie ik het dorp en het gehucht waar de herder woont zo voor me. Met weinig woorden worden de emoties voelbaar. Ik vind het zo gebalanceerd en prachtig om te lezen.

Colombe – Christine Van den Hove | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Lucina, La - Antonio Moresco (2013) 2,5

Alternatieve titel: Het Lichtje in de Verte, 9 maart, 21:41 uur

Dit is niet aan mij besteed. Ten eerste ligt de schrijfstijl me niet zo. Er zijn soms erg lange zinnen met veel komma's, die je drie keer moet lezen om te begrijpen wat er staat. Dat kan ook aan de vertaling liggen. Ten tweede vind ik de inhoud niet bevredigend. Voor mijn gevoel blijven er veel open eindjes liggen. Misschien is het allemaal symbolisch en begrijp ik het eenvoudigweg niet.

» details   » naar bericht  » reageer  

Zeeglas - Els Florijn (2018) 4,0

8 maart, 07:10 uur

Deze novelle is een mooi tussendoortje. Els Florijn heeft een prettige, heldere schrijfstijl. Het verhaal van Julies grootmoeder is indrukwekkend.

De relatie tussen Julies moeder en oma is verstoord. En ook Julie zelf heeft het contact met haar moeder verbroken. Het wordt allemaal inlevend beschreven in dit dunne boek.

Zeeglas – Els Florijn | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Unterleuten - Juli Zeh (2016) 4,5

Alternatieve titel: Ons Soort Mensen, 7 maart, 14:42 uur

Er komen wel twaalf verschillende mensen aan het woord, waaronder tien dorpsbewoners. Toch is het vanaf het begin interessant om de mensen te leren kennen en te proberen om hun verhoudingen te begrijpen. Ik vind het ontzettend knap gedaan, want in zo’n dorp gaan allerlei verhalen rond en niemand weet alles, maar het past allemaal als puzzelstukjes in elkaar.

Het boek barst van de tegenstellingen, die in de gedachten van de diverse hoofdpersonen worden geduid. Juli Zeh beschrijft het allemaal beeldend en af en toe zijn er prachtige filosofische gedachten of natuurbeschrijvingen.

Ons soort mensen – Juli Zeh | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Gift: Erindringer - Tove Ditlevsen (1971) 4,0

Alternatieve titel: Afhankelijkheid, 4 maart, 17:30 uur

Weer een adembenemend boek, maar nu met een ander thema: Toves mannen en haar verslaving aan pijnstillers. Ik heb het in twee dagen uitgelezen (en nee, ik heb geen vakantie). Ze beschrijft het allemaal glashelder.

» details   » naar bericht  » reageer  

Was Uns Erinnern Lässt - Kati Naumann (2019)

Alternatieve titel: Heimweeland, 1 maart, 20:33 uur

De schrijfstijl van Kati Naumann is niet heel bijzonder, maar ze weet de spanning erin te houden. Dit boek is vooral interessant door de beschrijving van het leven in het afgesloten grensgebied. De mensen waren continu op hun hoede, want alles wat je zei kon tegen je gebruikt worden en je kon niemand vertrouwen behalve je eigen familie.

Heimweeland – Kati Naumann | Lalagè leest - lalageleest.nl

» details   » naar bericht  » reageer