menu

Hier kun je zien welke berichten liv2 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

I Love Dick - Chris Kraus (1997)

"'I Love Dick' is niet enkel piemel, niet enkel feministisch verstand, niet enkel politiek inzicht, niet enkel goed getimede komedie. Het is dat allemaal samen in een genereuze, complexe mix die het abstracte denken en het concrete leven in elkaar laat haken. Het is een genereus boek omdat er met veel mededogen wraak wordt genomen op het patriarchaat." Sarah Posman bespreekt 'I Love Dick' van Chris Kraus



Chris Kraus (vert. Evi Hoste & Anniek Kool) | I Love Dickwie is er bang van chris kraus | detail | home | deReactor

I Saw a Man - Owen Sheers (2015)

Alternatieve titel: Ik Zag een Man

4,0
Dit boek leest, ondanks de zware onderwerpen: rouw, schuld en boete, als een spannende thriller.

Op een legerbasis in de woestijn nabij Las Vegas wordt door de ex-gevechtspiloot Daniel op het knopje geduwd en wordt zo een 'fire and forget' drone aanval in Pakistan veroorzaakt. Een fout waarbij ook een ploeg journalisten omkomt. (Alhoewel de uitwerking van dit personage een beetje buiten het boek staat vond ik het toch boeiend om te lezen wat zo'n aanval inhoudt maar vooral hoe belastend ze zijn voor de uitvoerders ervan)
Deze daad zet een kettingreactie op gang.
Een rouwende man, Michael, verlaat hierdoor zijn huis en leven en vestigt zich in Londen waar hij in sneltreinvaart vriendschap sluit met het gezin Nelson, zijn buren. Wanneer ook daar het noodlot toeslaat focust de schrijver op schuld. Hoe ontstaat schuld? hoe draag je schuld? maar vooral wat is schuld? Verzacht gedeelde schuld? Immers: want als hij niet.... dan zou ik niet enz., is er een verschil tussen rechtstreekse schuld en onrechtstreekse? Wat loutert een schuldige?
Ook mooie beschouwingen over rouwverwerking zijn ingebed in een verhaal dat nooit saai wordt. Goed uitgewerkte karakters zorgen ervoor dat je als lezer wil blijven voortlezen.

Boeiend boek dat geen minuut verveelt. Heel vlot en toegankelijk boek ook ondanks de onderwerpen. Dat op zich is een hele prestatie!

In the Light of What We Know - Zia Haider Rahman (2014)

Alternatieve titel: In het Licht van Wat Wij Weten

Bassievrucht schreef:
. Het is lastig om er onbevangen in te stappen als iemand op de landelijke televisie iets zegt (of suggereert) in de trant van: beter dan Jonathan Franzen (en geen van de vier anderen aan tafel zich over zo'n uitspraak lijkt te verbazen) .


Dat hebben ze dus hier gehaald: 'Dit is het boek dat Jonathan Franzens Freedom had moeten zijn, maar niet was - een briljante ontrafeling van de wereld na 9/11, een episch verhaal, politiek, persoonlijk en intens ontroerend.' - The Observer


Zo zie je maar hoe 'doordacht' de uitspraken van dat panel zijn in DWDD. Een beetje quotes na-apen en de kous is af....

In the Rogue Blood - James Carlos Blake (1997)

Alternatieve titel: Schurkenbloed

4,5
1845, Edward en John Little, zonen van een schurk en een geschifte (hoer) moeder moeten door 'omstandigheden' (die hen beiden hun ganse leven zullen achtervolgen) hun ouderlijk huis in de moeraslanden van Florida verlaten en vluchten weg richting Mexico om een nieuw leven te beginnen. In het eerste deel van dit boek wordt op onnavolgbare wijze hun lange trip beschreven.
Als nadien hun wegen scheiden volgt het boek 2 verhaallijnen die zich afspelen tegen de achtergrond van de Mexicaans-Amerikaanse oorlog.(een stukje geschiedenis dat me niet echt bekend was) De manier van oorlogvoeren in die tijd wordt geweldig beschreven.

De Struggle for survival en de daaruit voortvloeiende wreedheden volgen zich in razendsnel tempo op. Geen romantische noot te bespeuren maar een ultra realistische, bloederige voortdenderende rollercoaster. Prachtige omschrijvingen van het landschap, de dieren en de manier waarop de mens hierin overleeft wisselen af met de meest bloederige wreedheden die men zich kan voorstellen. De schrijfstijl is kort, snel maar mooi.... ik heb nog nooit mooie beschrijvingen gelezen van darmen die het lichaam verlaten na een steekwonde of van het scalperen van een hoofd, hier dus wel. Wreedheden op een poëtische manier beschreven, je ziet het, je ruikt het, je hoort de geluiden. Heel bizar eigenlijk.

Niet alleen het verhaal van de twee broers maakt dit boek zo goed maar ook het feit dat je soms het gevoel hebt 'een film te lezen'. Plak er in gedachten muziek van Morricone en een regie van Tarantino bij en je krijgt een hardcore western om duimen en vingers bij af te likken.

Ik vond dit een zeer goed boek en een aanrader !

Maar u bent wel gewaarschuwd, niet voor mensen die al wit wegdraaien bij het zien van een druppel bloed.

Intemperie - Jesús Carrasco (2013)

Alternatieve titel: De Vlucht

3,5
Zeer beeldend verslag van een vlucht/overlevingstocht van een kind en een oude man. Zeer donker, wreed en onheilspellend maar voor mij, ondanks de schitterende taal, een te traag voortkabbelend en te voorspelbaar verhaal.