menu

Hier kun je zien welke berichten liv2 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

A27 - Stefan Popa (2015)

4,0
3 tragische figuren, elk op hun eigen manier ongelukkig en ontevreden in het leven staand, zitten in hun wagens in de file op de A27 richting Utrecht. Elk van hen komt afwisselend aan het woord:

*Henri, een seksverslaafde, rijke zakenman op leeftijd is in gedachten en daden enkel bezig met zaken doen en de volgende scharrel.

*Malines, deel van een ééneiige tweeling, is nog maar eens op weg om op te draven voor haar minder verantwoordelijke zus.

*Sjors, vader van 4, en homo met een joekel van een onzekerheidsgevoel rijdt naar een belangrijke vergadering.

Alle drie zijn ze woedend op alles en iedereen, maar vooral op zichzelf en de file.

Stefan Popa schrijft vlot en heel erg grappig zonder hilarisch te zijn. Onderkoelde humor die ervoor zorgt dat dit een heel erg aangenaam boek is. Onder de humor daarentegen schuilen rake observaties en heel erg pijnlijke vaststellingen. Luchtig boek? ja maar wel met een ernstige onderlaag. Heel erg mooi gedaan.

Abdoel en Akil - Yolanda Entius (2017)

4,0
3 meiden, op de rand van de volwassenheid, trekken naar Zuid-Frankrijk. Daar ontdekken ze puur geluk en vrijheid. Ze schudden hun jeugd van hen af. Door het landschap, de krekels, de zon en hun overmoedig vertrouwen in de toekomst bevinden ze zich in het paradijs op aarde. Daar aan de oevers van de Ouvèze zijn ze ongenaakbaar, roekeloos ook. Maar hoe goed kennen ze elkaar? Wanneer 1 van hen zich in de armen stort van de vrijbuiter André en met hem verder trekt om seizoensarbeid te gaan doen blijven Doris en Nola nog even om hen achteraf te vervoegen.
En dan gaat het mis.....

We volgen vooral Nola in haar volwassen leven. Een leven dat getekend is en blijft door één enkel moment.

Dit boek is vrij ingrijpend voor de lezer omdat Entius met bedrieglijk gemak de gevolgen van misbruik schetst.
Schuld en schaamte maar vooral de verwoestende impact worden 'dartel' beschreven maw vanuit het standpunt van iemand die probeert te verdringen maar daar toch niet geheel in slaagt.

Het moet niet gezegd dat dit geen vrolijk boek is door de inhoud maar het moet vooral gezegd dat dit boek als een mokerslag bij me is binnengekomen.
Yolanda Entius is en blijft een uitzonderlijk schrijfster. Ze pakt me elke keer bij de lurven verdorie.

Albrecht en Wij - Lodewijk van Oord (2014)

4,0
Een verfrissend en origineel boek!

Plaats van handeling: de dierentuin, of met een veel mooier woord, de diergaarde. De tegenwereld, een negatief van het gewone, een oase te midden van de chaos.
De ambitieuse directeur van de Amsterdamse dierentuin, Edo Morell, is een man met een plan. Voor hem geen diertjes kijken meer, maar een totale beleving creëren, met als drogreden dat het dier centraal staat. Niet het dier maar de klant staat centraal, uiteraard.

De laatste mannelijke rhino op aarde, Albrecht, moet zowel voor de beleving als voor geld in het laadje zorgen. Samen met de Zuid-Afrikaanse Sariah, een neushoornspecialiste en activiste probeert hij een kweekprogramma op poten te zetten. De bedoeling is onderliggend goedbedoeld maar andere factoren beginnen meer en meer een grote rol te spelen. Lodewijk van Oord slaagt erin op zeer amusante en boeiende wijze een aantal zienswijzen naar voor te brengen die betrekking hebben op de relatie mens/dier. Heel erg leerzaam vond ik dat.

Het wervelende einde, de werkelijk megalomane Rhino Expierence, een tot in het detail geënceneerde happening is zelfs geloofwaardig.
En als laatste, de zeer mooie beschrijvingen van de dieren in de tuin maken dit boek echt af.
Zeer fijn boek!

All That Is Solid Melts into Air - Darragh McKeon (2014)

Alternatieve titel: Alles Wat Vaststaat, Verdampt

4,0
Ongelooflijk sterk debuut, verbazingwekkend goed !

Darragh McKeon, een Ier, raakte in zijn jeugd gefascineerd door de ramp in de centrale van Tsernobyl omdat hij in zijn geboortedorp in aanraking kwam met slachtoffers van deze ramp. Hij heeft er zich zeer in verdiept en dat voel je.

De schrijver focust op 4 hoofdpersonages, de ene al nauwer betrokken bij de ramp zelf dan de andere.

Chirurg Grigori en de 13 jarige Artjam zijn de personages waardoor de lezer zicht krijgt op de streek aldaar (voor en na de ramp) en op de catastrofale gevolgen van de straling. Twee geweldig mooie uitgewerkte karakters trouwens. McKeon besteedt ook uitgebreid aandacht aan de manier waarop de autoriteiten hebben gereageerd. Gewoonweg absurd, amateuristisch en wraakroepend. Je gelooft niet wat je leest eigenlijk. Veel te late en klungelige evacuaties, mensonterende opvangkampen aan de rand van het gebied, de bewoners zelf die zonder enkele vorm van bescherming hun eigen dorpen en alle natuur incluis begroeven me de spade. Er was geen enkel rampscenario voorhanden, op een paar A4 tjes na in de reactor zelf, (omdat dit niet van toepassing was vanwege onmogelijk). Stralingsmeters voor 1 op 500 inwoners, weigering tot het verdelen van de jodiumvoorraad omdat deze diende, jawel, voor het geval er een kernaanval zou plaatsvinden, doodzwijgen van de stralingswolk boven Minsk....Enfin, tenenkrullende toestanden die door de schrijver fantastisch worden beschreven.

Via twee andere personages (te Moskou) nl. het wonderkind Jevgeni en zijn tante Maria, een ex-dissidente, wordt vooral het leven in de uiteenvallende Unie beschreven en wordt er benadrukt dat de draagwijdte van de ramp daar gewoonweg onbekend was. Alles werd door propaganda voor het eigen volk verzwegen. Ook heel erg boeiend trouwens.

Een boek dat geen seconde verveelt, boeiende personages, mooie verhaallijnen en een eye-opener in één.

Een schrijver om in de gaten te houden en een aanrader!

All the Birds, Singing - Evie Wyld (2013)

Alternatieve titel: Overal Vogelzang

4,5
Heel erg goed boek!

Met een fantastische benadering.

Je komt als lezer op blz 1 in een leven terecht. Een jonge vrouw die op een Brits eiland een boerderij met schapen runt. Van daaruit vertrekken 2 verhaallijnen. De eerste vooruit (verteld in de verleden tijd). De tweede achteruit (verteld in de tegenwoordige tijd). Vanaf bladzijde 1 weet je dat ze op de vlucht is en dat haar rug vol staat met littekens. Wat is er gebeurd?

Haar levensloop wordt verteld in een zachte taal, de goorste details worden bekeken met een fluwelen sluier. Heel schokkend om te lezen omdat je als lezer niet weet waarom alles zo vergoelijkt wordt. En die reden, die je pas op het einde van het boek te weten komt, vond ik één van de sterkste gegevens die ik ooit las.

Spannend boek, beklijvend boek en waanzinnig goed geschreven.

Aanrader!!!!

Alle Vrouwen van de Wereld - Mark Verver (2004)

3,0
Volledig eens met de bovenstaande commentaren maar ik vond vooral de manier waarop de auteur het mechanisme van een verslaving (gelijk welke verslaving) blootlegt heel boeiend. De eerste 'trigger' ( maw het eerste glas, het eerste pornografisch beeld, het eerste kansspel...) blijkt meestal de aanzet tot een niet te stoppen rollercoaster die vaak (zoals hier) eindigt in de totale vernietiging van de persoon in kwestie. Ondanks dit zware gegeven heb ik toch vaak erg moeten lachen met bepaalde 'inzichten' over seks. Hij slaat toch wel soms de nagel op de kop...

Alleen Maar Nette Mensen - Robert Vuijsje (2008)

3,5
Een boek dat vlot leest maar na een tijdje toch wel erg begint te vervelen door de eindeloze herhalingen. Soms slaagt Vuijsje er wel in om op wel erg pijnlijke wijze de multi-culturele samenleving bloot te leggen maar toch blijf je op je honger zitten. Ik heb eigenlijk niets gelezen dat ik nog niet wist (buiten een aantal uitdrukkingen) en daarom voor mij niet echt een boeiend boek. Het verwondert mij toch wel een beetje dat dit boek de 'gouden uil' heeft gewonnen.

Allerlaatste Caracara ter Wereld, De - Peter Verhelst (2012)

3,5
Een magisch sprookje of poëzie in romanvorm, zo kan ik dit boekje misschien het best omschrijven.
Peter Verhelst vertelt zijn verhaal in beelden, soms op werkelijk prachtige manier.

Over de Caracara (een tropische wind)...'die in rusttoestand het geschubde lijf heeft van een dennenappel, maar die een seconde later met een rode kop, gemene klauwen en snavel genadelozer dan de duivel tekeer kan gaan. Caracara: het geluid van een door vlees en botten knippende schaar.'

Over de ochtend:... ‘voor de bloemkelken hangen kolibries als trillende metaaldeeltjes', ‘fregatvogels zetten zich één voor één van de boomkruinen af en zeilen boven de suikerrietvelden weg', de orchideeën hangen als matte juwelen in de met mossen bedekte bomen, de gemberbloemen met hun bloemblaadjes als rood kaarsvet'.....

Een boekje dat zich als een film voor je ogen ontvouwt, ik vond het mooi.

Allestafel, De - Thomas Heerma van Voss (2009)

3,5
De complexe hoofdpersoon zit gevangen in een verwrongen wereldbeeld. Volgens hem verloedert de wereld en is hij het die moet ingrijpen en in één moeite door zijn vriendin Yvonne van de ondergang redden. Zijn sleutelwoorden hiervoor zijn: zelfbeheersing, controle, neutraliteit, principes en regels, strikte regels die zijn houvast zijn, 'het vlot'...
Omdat het verhaal verteld wordt vanuit het standpunt van de hoofdpersoon zit je als lezer dus mee in zijn roller-coaster, een angstaanjagende rit....
Mooi en intens geschreven en een zeer sterk debuut van een toch wel zeer jonge schrijver.
Stemt hoopvol voor de toekomst...

Amica Geniale, L' - Elena Ferrante (2011)

Alternatieve titel: De Geniale Vriendin

4,5
Prachtig sociaal portret en coming of age verhaal in één.

Napels, jaren 50, immer badend in een stinkende bedorven hitte. In de stoffige armoedige wijken leven de gezinnen in kleine flats dicht op elkaar. Geweld is er schering en inslag. Het bestaan uitzichtloos en de mogelijkheid om deze wijken te ontgroeien zo goed als onbestaande.
Binnen deze samenleving heerst vooral competitie. Bij de jongens is het hoogste doel vooruit komen en zich opwerken naar de top van de hiërarchie maw de rijkste onder de armen worden om zo toch aanzien te verkrijgen. De meisjes hebben hetzelfde streven, voor hen is het belangrijk om de beste partij te huwen om zo ook hun aanzien te vergroten.

Binnen deze setting ontvouwt Elene Ferrante een prachtig coming of age verhaal van 2 meisjes. Minutieus, geduldig en met veel oog voor detail laat zij Lila en Elena tot leven komen. Dit deel (van 4) verhaalt hun jeugd en puberteit.
De geniale, uiterst intelligente Lila heeft een zeer sterk karakter, is een doorzetter maar is vooral speciaal waardoor ze een onverklaarbare aantrekkingskracht heeft. De matig intelligente Elena is eerder het doorsnee meisje (dat vindt ze toch van zichzelf) en is van het volgzame type.

De wisselwerking tussen deze twee vriendinnen wordt prachtig beschreven. Enerzijds de onontkoombare aantrekkingskracht tussen hen, anderzijds de competitie en jaloezie. Beiden proberen echter op hun eigen manier er alles aan te doen om te ontvluchten uit hun weinig benijdenswaardige situatie.

Prachtig boek, met vaart geschreven in een schitterende taal. Zowel de omgeving als de personages komen echt tot leven omdat de schrijfster haar tijd neemt en heel veel oog voor detail heeft. Heel boeiend boek en eigenlijk een echte page-turner. (in het begin wel even wennen aan de veelheid aan personages maar het boek voorziet een handig overzicht van de verschillende families)


Het vervolg:

Storia del Nuovo Cognome - Elena Ferrante (2012)

komt er in augustus aan. Ik kan niet wachten......

Anna Karenina - Lev Tolstoj (1877)

Alternatieve titel: Анна Каренина

5,0
Hele fijne leeservaring ! Een wondermooi boek.

Dit is een erg gelaagd boek en dat is in vorige recensies al uitgebreid aan bod gekomen, daarom wil ik het hier vooral hebben over de schrijfstijl van Tolstoj:

Om de verhaallijnen moet je dit boek niet lezen, die doen me wat aan de voorloper van een soap denken, romantiek ten top. Zinderende liefdesperikelen eigenlijk.

Maar oh, oh, oh wat is dit boek mooi en diepgaand geschreven. Net of Tolstoj in plaats van een camera om iets vast te leggen, gewoon pen en papier gebruikt. Je 'ziet' echt de taferelen voor je, zoals een film vind ik. Vermits er in die tijd nog geen film bestond begrijp ik die manier van schrijven wel.

Alles wordt in detail beschreven. De damesjaponnen bijvoorbeeld worden zo minutieus geschreven dat je ze voor je ziet. De stoffen, de afwerking, waar er een kanten strookje voorkomt, nopjes, strikjes, enfin alles. Zelfs tot de juwelen toe. Een medaillon rond de nek bijvoorbeeld, daarvan beschrijft hij dat die gedragen wordt aan een zwarte fluwelen band, zelfs wordt beschreven hoe die in de nek gestrikt is, een halve bladzijde wordt hieraan besteed... Je ziet die vrouwen voor je tot in het kleinste detail. Ook de houding, de blik in de ogen, een blos op het gezicht, een haarlokje dat uit een opgestoken kapsel in de nek valt ..... Gewoonweg alles. Prachtig om te lezen.

Eén van de mooiste stukken vond ik de paardenrace die beschreven wordt vanuit het oogpunt van de ruiter. Zowel het visuele als het auditieve aspect komen aan bod. Het zweten van het paard, de spierspanning ervan, maar ook het hoefgekletter, het snuiven van de achtervolgende paarden, de onder de ruiter voorbij zoevende grond. Gewoonweg alles wordt met zoveel geduld uit de doeken gedaan dat je jezelf zelf ruiter waant. Ik heb dit nog nooit, in geen enkel ander boek, op deze manier gelezen.

Ander voorbeeld zijn de jachttaferelen, beschreven vanuit het oogpunt van de jager. Het terrein, de geluiden van opstijgende houtsnippen, bewegingen in het landschap, geuren, de geluiden die laarzen in de modder maken, ongelooflijk beschreven allemaal. Dit is gewoonweg uniek.

Naast de beschrijvingen komt in dit boek heel veel aan bod via gevoerde gesprekken. Heel het sociale leven van de gegoede klasse, hoe men dacht over arbeid, religie, de positie van de vrouw en nog heel veel meer wordt uit de doeken gedaan. En het is dit dat het boek niet allen mooi maar ook zeer boeiend maakt.


Dit was echt een unieke leeservaring voor me.

Apples - Richard Milward (2007)

Alternatieve titel: Appels

3,5
Afwisselend komen (de neurotische) Adam en (de losgeslagen) Eve aan het woord, die niet in het paradijs leven maar in een achterstandswijk. In deze jungle zijn ze beiden op zoek zijn naar hun eigen identiteit.
Dit boek wordt wel eens 'de less than zero' van de my space generatie genoemd en daar kan ik me wel in vinden. Toch wel een sterke debuutroman en de moeite om deze schrijver verder in het oog te houden.

Art of Fielding, The - Chad Harbach (2011)

Alternatieve titel: De Kunst van het Veldspel

3,0
Ik las ergens over dit boek: 'zonder kennis van het honkbalspel is dit een matig tot goed boek , met kennis een fantastisch boek'. Wel, ik geloof dit. Zoals Nooiert zeer treffend stelt wordt het gegeven 'topsport' en de opofferingen die hiermee gepaard gaan goed weergegeven. Ook de smalle lijn lukken/falen en de psychologische impact van éénmalig falen kunnen voor een topsporter nefast zijn. Allemaal goed weergegeven. Tot hier het goede nieuws jammer genoeg.
Al de rest, de ongeloofwaardige verhaallijnen ( soap inderdaad) , gekunstelde personages, gebrekkige weergave van 'verhoudingen', om dan nog niet te spreken over het 'tenenkrommend' (ik gebruik dit woord niet graag, maar nu wel), einde deden voor mij de deur dicht. Ik begrijp langs geen kanten waarom dit boek zo'n overweldigende recencies heeft gekregen. Nogmaals, het topsportgegeven, zeer goed. Maar al de rest: beschamend slecht, of beter gezegd: geen peper.

Así Empieza lo Malo - Javier Marías (2014)

Alternatieve titel: Zo Begint het Slechte

5,0
Overdonderende kennismaking met de schrijver Javier Marías. Een weergaloos stylist en een schrijver met een zeer groot en empatisch doorzicht in het menselijk handelen.

Juan de Vere , 23 jarige geëduceerde protegee van Eduardo Muriel, treedt bij deze filmregisseur in dienst als manusje van alles. Door zijn aanwezigheid in dit gezin kan hij enerzijds de rare geplogenheden aldaar observeren en anderzijds zijn hunkerende goedkeuring van de heer des huizes verdienen door als zijn spion te fungeren. Het is deze Juan die op latere leeftijd dit verhaal, aan ons , lezers, vertelt. Langzaam maar zeker ontdekt hij wat er aan de basis ligt van het ongelukkige huwelijk tussen Eduardo en diens vrouw Beatriz en doet hij ontboezemingen over zijn eigen gedrag.

Javier Marías ontvouwt haarscherp zijn personages. Hun uiterlijke kenmerken, hun gedragingen, hun gedachtenwereld worden zodanig sterk beschreven dat ze echt onder je huid gaan zitten. Net zoals een schilder met enkele rake penseelstreken een portret tot leven kan toveren, zo tovert Marías met woorden. Maar dat niet alleen. Dingen die je als mens instinctief aanvoelt worden door Marías onder woorden gebracht. Maw de schrijver 'doorziet' de mens. Meermaals heb ik gedacht: Goh, dit is zo juist, hier had ik nog nooit bij stilgestaan, hoe sterk kan je iets verwoorden dat bijna niet in woorden te vatten is. Wel Marías doet dit met het grootste gemak in een wondermooie taal. De soms zeer lange zinnen zijn helemaal niet storend of geforceerd. Dit boek leest zelfs zeer vlot en de taal is echt een waar genot om te lezen.

Ook de politieke gedeeltes zijn boeiend. Marías doet een boekje open over het Franco regime. Het groot aantal Spanjaarden dat toen relaties met dit regime onderhield, zich hierdoor verrijkten maar na de oorlog toch buiten schot bleven en ook zij die van twee walletjes aten worden zwaar op de korrel genomen. Ook bekenden zoals 'die Catalaanse schilder' (Dali) kwamen met alles weg en zuiverden hun naam. Zij worden niet letterlijk bij naam genoemd maar het is wel overduidelijk. Je voelt dat Marías nog niet klaar is met dit stukje Spaanse geschiedenis. Je voelt de onderhuidse woede en schaamte bij de schrijver.

Maar het allermooiste bleef voor mij toch het werkelijk verbluffende inzicht in het menselijk denken en handelen en de manier waarop dit onder woorden wordt gebracht. Uitermate goed boek.

Augustus - John Williams (1972)

4,5
Net zoals ik bij Butcher's Crossing aanhaalde dat het boek de lezer een bizonjacht doet mee-beleven kan van dit boek iets gelijkaardigs gezegd worden. Augustus is véél meer dan zomaar een historische roman. Het is weer 'een beleving'. Door de gekozen vorm, nl. de epistolaire, slaagt John Williams erin de lezer onder te dompelen, hem het Rome van Keizer Augustus te doen voelen. Fenomenaal hoe hij die tijd en de personages tot leven wekt. Het is de eerste maal dat ik een boek in deze vorm lees en had aanvankelijk mijn bedenkingen hierover. Hoe fout kon ik zijn! Het gebruik van gefingeerde brieven, dagboekaantekeningen, reisverslagen, notulen enz... werkt beter dan een doorlopende prozatekst. Naast de enorm boeiend geschiedenisles zal dit boek me vooral bijblijven omdat de auteur erin is geslaagd me volledig mee te nemen naar die tijd. Ik heb onwaarschijnlijk genoten van dit boek.

ps: Voor mensen die geen of weinig voorkennis hebben van dit stukje geschiedenis, want dat verwacht JW toch wel een beetje van zijn lezers, is het wel raadzaam om vanaf het begin de noodzakelijke notities te maken om vlot te kunnen blijven volgen. Soms zijn de onderlinge familiebanden niet zo eenvoudig. Maar dat, en het regelmatig raadplegen van enkele wiki-pagina's, maakten het voor mij extra boeiend.