menu

Hier kun je zien welke berichten gert_r als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Scherven - Youp van 't Hek (1998)

3,5
Na lezing van Scherven verbaasde ik me een beetje over de lage waardering van de auteur op BoMe.
Het is de tekst van een voorstelling die meer dan 200 keer is gespeeld, en elk woord staat dan inmiddels natuurlijk wel op de juiste plaats.
Behalve het gebruikelijke gefoeter over de burgerman heeft Van ‘t Hek nog wel wat meer te melden: over de ambachtsman die het moet afleggen tegen de manager en over de ongelijke verdeling van de welvaart in de wereld.
Er valt ook veel te lachen.
De moeite van het lezen waard!

Schrijver in New York - Abdelkader Benali (2013)

3,0
Het boekje moet het hebben van de belevenissen van de verteller in New York; zo maken we bijvoorbeeld kennis met “de in New York woonachtige schrijver”, in wie wij natuurlijk die heer Arnon G. herkennen. Ik kan me zelfs niet aan de indruk onttrekken dat de verhaallijn van de te ontlopen depressieve vrouw in Amsterdam er met de haren is bijgesleept om aan de benodigde 60 pagina’s te komen. Aan deze geschiedenis is beduidend minder aandacht besteed; al gelijk op de eerste bladzijde wordt vermeld dat Oscar Braun het pseudoniem Pasolini de Rossini gebruikt, want “dat allitereert zo lekker”. Dat allitereert helemaal niet, maar rijmen doet het wel …Beste Benali, Rasta Rostelli, of, in Herman Finkers’ versie, Tosti Tortellini, dat allitereert ...

Sliver - Ira Levin (1991)

3,0
Een boek dat niet echt zal leiden tot spontane samentrekking van de bilspieren, wat volgens mij bij thrillers toch wel de bedoeling is.
Ik vond het tenminste maar op één moment een klein beetje spannend.
Het is wel goed geschreven, en het is ook knap is dat Levin al 20 jaar geleden, lang voordat het bestond, de fascinatie voor reality-tv, het gluren bij de buren, voorzag.

Stikvallei - Frank Westerman (2008)

3,5
Zelf ben ik nooit in die contreien geweest, maar ik kan me voorstellen dat dit een behoorlijk adequate weergave van de nasleep van deze ramp is.
Beschreven wordt hoe diverse machten en krachten op- en tegen elkaar inwerken: blank en zwart, katholicisme en natuurgodsdienst, en de wetenschappelijke expedities uit diverse landen die ieder voor zich voor de overwinning gaan: het vinden van de juiste toedracht van de ramp.
En dan zijn er nog de president van het land en zijn adviseur, en de koning van het gebied, die slechts 93 onderdanen overhoudt, waarvan er, dat dan weer wel, 13 met hem getrouwd zijn….