menu

Hier kun je zien welke berichten gert_r als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Heldere Hemel - Tom Lanoye (2012)

3,0
Als je het boekenweekgeschenk pas eind mei gaat lezen is er natuurlijk al het nodige gras voor je voeten weggemaaid, dus citeer ik maar onder dankzegging uit andermans werk:
BobdH schreef:
Tja. Wat een geweldige opzet leek voor een interessante novelle blijkt te zijn gevangen in een wat ordinair aandoende soap (...) tussen een vrouw, haar man, zijn minnares en de onsympathieke zoon, waarbij de uitkomst op voorhand al vaststaat en je als lezer eigenlijk koud laat.
Tussen het moment dat de piloot aan zijn parachute op de aarde afstevent en de MiG op het huis stort komen diverse personages voorbij, die allen langer worden geïntroduceerd dan ze werkelijk verdienen, gezien ze van het toneel verdwenen zijn voor je dit goed en wel beseft en hun werkelijke relevantie voor het verhaal miniem lijkt. Ook de politieke overpeinzingen die met dit voorval zijn gemoeid worden op een zijspoor gezet om plaats te maken voor de innerlijke worstelingen van een betrokken militair en zijn relatie tot zijn vader.
(...).
Helemaal mee eens. In het begin denk je een 4-sterren-boekje in handen te hebben, maar er worden er uiteindelijk maar drie van verzilverd. Het gaat definitief mis in hoofdstuk 4, met z'n 24 bladzijden chicklit:
eRCee schreef:
(...) Juist de dialogen die hier nog worden geprezen vond ik ondermaats; met name de scene waarin Carla en Vera hun discussie hebben is belabberd en ongeloofwaardig. Ook de combinatie tussen het verhaal over een neerstortend vliegtuig en een ordinair overspel-drama werkt eigenlijk niet, de twee zaken blijven volledig los van elkaar staan. (...)
mjk87 schreef:
(...) Lanoye schrijft prettig, en het eerste hoofdstuk is prima, maar daarna verliest hij de greep. Een keur aan personages en locaties komt langs in amper 80 pagina's. De soapachtige taferelen zijn niet interessant, de stukken in het commandocentrum en op de persredactie lijken in het geheel niet thuis te horen in het verhaal (alsof hij niet kon kiezen wat te vertellen) en de afloop is voorspelbaar.
Geërgerd wel een klein beetje, maar inderdaad:
RealTom schreef:
(...) Toch heb ik me tijdens het lezen niet verveeld of geërgerd, en dat is ook wat waard

Trivia: Toch nog een beetje eigen inbreng, want op bladzijde 8 laat Lanoye Trabants op de Krim rondrijden. Oostblok + Auto = Trabant, heeft hij wellicht gedacht. De Sovjet-Unie behoorde echter niet tot de landen waar de Trabants naar toe geëxporteerd werden: Trabant Exportländer. Het waren geen slechte auto’s, maar ze zouden ook weinig kans hebben gehad op het Sovjet-wegdek.

Hoi, Leuk Dat Je Mijn Profiel Bekijkt! - Martin Brester (2009)

2,0
In het Verenigd Koninkrijk bestaat er de Bad Sex in Fiction Award, een jaarlijkse prijs voor de slechtste beschrijving van een seksscène in een roman. Hoi, Leuk Dat Je Mijn Profiel Bekijkt! zou deze prijs de eerstkomende 6 jaar moeiteloos in de wacht kunnen slepen. Of dat de bedoeling van de schrijver is geweest kan ik niet goed inschatten. We schijnen hier te maken te hebben met dicklit, het ondeugende broertje van ladlit (onderwerpen: vrouwen en voetbal). De schrijver gaf zelf nogal hoog op over het boek in interviews. Zo citeerde hij met instemming een mail die hij kreeg van L. H. Wiener:
Wat De Avonden is voor het profetisch beschreven verstikkende jarenvijftigmilieu, zou Hoi, leuk dat je mijn profiel bekijkt! kunnen zijn voor de huidige internetdatingwereld.
Ik snap best dat het boek een soort kindje van hem is, maar ik krijg de indruk dat hij het zicht op de realiteit hier uit het oog is verloren. Brester vindt zelf zijn boek ook heel erg geestig, iets wat ik ook al niet kan onderschrijven.
Er zijn maar twee momenten waarop het boek je echt bij de kladden grijpt: in de 7 bladzijden over de wedstrijd van D1 tegen E1 en in het hoofdstuk over wat de hoofdpersoon overkomt in de kleedkamer, waarbij de lezer dan ook eerst nog - het is net voetbal - fraai op het verkeerde been is gezet.
De schrijver werkt inmiddels aan zijn tweede roman:
Ik heb 8.000 woorden geschreven, waarvan 6.500 puur goud. Ik weet zeker dat ik op de drempel van een bestseller sta.

We gaan het meemaken...