menu

Hier kun je zien welke berichten gert_r als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Alleen de Knor Wordt Niet Gebruikt - Yvonne Kroonenberg (2009)

Alternatieve titel: Biografie van een Varken

3,5
Na jarenlang aan de biografie van de Nederlandse man gewerkt te hebben, waarbij ze wat mij betreft de wisselbeker voor de meest pakkende titels inmiddels wel mag houden, heeft Yvonne Kroonenberg zich nu op het Nederlandse varken gestort. Je vraagt je dan gelijk af of dat een heel grote stap was, maar flauwe grappen daarover laat ik hier achterwege.

Op voorhand is een boek als dit, en ook Dieren eten van Foer, natuurlijk een beetje sneu: het is een preek voor eigen parochie.
Het wordt voornamelijk gelezen door mensen die hun gelijk nog weer eens bevestigd willen zien.

Zelf had ik ook het idee dat de hele varkenshouderij één grote schweinerei was, maar na lezing van dit boek heb ik toch een iets reëler beeld.
Tijdens zijn korte leven bevindt een vleesvarken zich in een stal, op een vrachtwagen of in een slachterij. Over die laatste instelling zegt een pr-meneer:
We maken hier varkens dood. Dat is wat we hier doen.

En veel leuker kunnen ze het natuurlijk ook niet maken.
Toch lijken de slachterijen, samen met het bonafide gedeelte van de transporteurs, het deel van de sector te zijn dat z’n zaakjes het beste op orde heeft; de meeste misstanden trof Kroonenberg in de stallen aan.
Zij hoopt dat mensen na lezing van haar boek
eerbied zullen voelen voor het leven dat aan hun maaltijd voorafging en dat ze beseffen dat ze invloed hebben op de omstandigheden waarin een varken leeft en sterft.

Het lijken mij overwegingen die elk weldenkend mens zou moeten onderschrijven.

Alles of Nooit - Youp van 't Hek (1992)

3,5
Alles of Nooit is, net als bijvoorbeeld Scherven, de volledige tekst van een avondvullend theater- programma en dat betekent dat het allemaal net wat meer doordacht en uitgebalanceerd is dan de vele bundelingen van NRC-columns van deze cabaretier/schrijver.
Overigens is Van 't Hek in Scherven wel iets beter op dreef.

April in Paris - Michael Wallner (2006)

Alternatieve titel: April in Parijs

3,5
Van een collega met iets meer talent voor opruimen ontving ik een stapeltje boeken, waaronder deze. Ik zou het boek zelf nooit gekocht of zelfs maar uit de bibliotheek gehaald hebben, maar dat blijkt achteraf toch onterecht.
Wallner schreef namelijk een zeer onderhoudend boek, dat je wel uit móet lezen.
Er ging af en toe wel een lampje branden boven het etiketje met de tekst onwaarschijnlijk, maar dat lampje brandde bij de film Zwartboek, die over dezelfde oorlog gaat, nog veel vaker.
Recensent Gerd Boeren geeft het boek nog een halve ster meer.

Are You Experienced? - William Sutcliffe (1997)

Alternatieve titel: Ben Je Ervaren?

4,0
Het woord pageturner tref je regelmatig aan op de achterkant van een boek dat deze aanduiding helemaal niet verdient; de Nederlandse uitgever van Are You Expierenced gebruikt het woord echter ten onrechte niet.
We hebben hier namelijk te maken met een multifunctioneel boek: tijdens het lezen heb je geen ventilator meer nodig.
Het boek is ook zeer geloofwaardig: je gaat echt geloven dat hoofdpersoon Dave dit allemaal precies zo heeft meegemaakt.
Alleen op het laatst laat de schrijver op dit gebied wat steekjes vallen: de episode met de schaars geklede Zweedse dames in het luxehotel is wel heel erg Benny Hill, en de massale veldslag die in de Engelse pub ontstaat ging er bij mij ook niet in.
Ook de vertaler, Peter Abelsen, verdient een compliment: hoe vaak gebeurt het in het lectuur-segment niet dat je een vertaling uit het Engels voor je kiezen krijgt waarin de specifieke constructies van die taal nog feilloos te herkennen zijn? Dit verschijnsel zul je in Are You Expierenced niet tegenkomen.