menu

Hier kun je zien welke berichten DMF als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Last Town, The - Blake Crouch (2014)

Alternatieve titel: Verlaten

3,5
DMF
Waardige afsluiter van de trilogie. In dit derde deel focust Crouch zich weer op een ander deel van het verhaal en doet dat opnieuw niet onverdienstelijk. Het tempo blijft onverminderd hoog, waardoor de karakters uiteindelijk weinig diepgang hebben gekregen tijdens de drie boeken. Dat blijf ik wel jammer vinden, want ik miste een beetje binding met de hoofdpersoon. Gelukkig worden er wel leuke morele kwesties aan de kaak gesteld en uitgewerkt. Het blijft ook allemaal spannend, al vind ik het mysterieuze sfeertje uit deel één onovertroffen. Al met al zeker een aanrader, deze trilogie.

Leaping, The - Tom Fletcher (2010)

3,0
DMF
Er zijn van die boeken die je in de boekenwinkel ziet staan en waarbij je direct het idee hebt dat die mee gaat naar de kassa. Dit was er zo een.

Er zit dan wel eens een miskoop tussen, maar The Leaping was zeker de moeite waard. Het begint allemaal in Manchester, waar auteur Tom Fletcher de lezer kennis laat maken met de hoofdpersonen. Uit het ik-perspectief van Jack en Francis worden de levens geschetst van vijf mensen die zijn afgestudeerd en samen ergens in Manchester leven. Met hun werk op een callcenter, wat potjes Mario Kart en avondjes stappen komen zij hun dagen wel door.
Fletcher neemt uitgebreid de tijd om de personages voor te stellen. Niet voor niets, want de personages steken aardig in elkaar. Na de komst van een zesde personage, de free-spirited Jennifer, gaat het verhaal ook wat aan vaart en spanning winnen: Jack en Jennifer verhuizen naar Fell House; een groot huis dat al jarenlang leeg staat in The Lake District. Vanaf dat moment gaat het suspense gehalte omhoog; met een paar heerlijk suggestieve gebeurtenissen geeft Fletcher kleine voorproefjes weg van wat hen te wachten staat. Vanaf het moment dat Jack's oude vrienden een surpriseparty organiseren en iedereen laveloos rondloopt in Fell House, barst het verhaal echt los.
De vrolijke, ironische sfeer verdwijnt met rasse schreden van de pagina's en maakt plaats voor een duister sprookje. De creaties die Fletcher de wereld in heeft geholpen zijn een leuke variant op de folklore, al vond ik het allemaal wel erg vergezocht en het pakte me niet helemaal in, maar het stak leuk in elkaar. Een paar vrij heftige scènes maken dit boek tot een heel aardig horrorverhaal.

The Leaping moet even op gang komen, maar eenmaal op stoom is het een heel aardig verhaal. Wanneer je het leuk vindt om uitgebreid kennis te maken met een aantal personages (om vervolgens het verhaal helemaal om te zien draaien), dan is dit boek een aanrader. Verwacht geen aaneenschakeling van spannende en/of gruwelijke pagina's, maar een goed opgebouwd en weloverwogen verhaal met een donker sprookje erin.

* * * ½

Little Girls - Ronald Malfi (2015)

4,5
DMF
Zo goed. Ik denk dat er nog duizenden boeken zijn met een vergelijkbare plotomschrijving en het is moeilijk om je als auteur van het bestaande aanbod te onderscheiden, maar Ronald Malfi slaagt er met verve in.

Het sterkste punt van Little Girls vind ik dat je het op twee manieren kunt lezen: enerzijds kun je het verhaal interpreteren als een verhaal waarin hoofdpersoon Laurie doordraait en niet meer weet wat echt is of niet. Anderzijds kun je het ook lezen als een verhaal waarin er echt iets niet pluis is in het huis. Voor beide opvattingen is wat te zeggen en dat maakt dat je als lezer heerlijk mee wordt gesleurd in het verhaal.

Wat ook helpt is dat Malfi met Laurie, Ted en dochter Susan drie personages neerzet die zo uit het dagelijks leven geplukt zouden kunnen zijn. Hun dialogen, de twijfels en de angsten worden zeer overtuigend neergezet. En dan is er ook nog buurmeisje Abigail, waarvan je niet weet of ze ietwat apart is of regelrecht creepy.
Het zijn allemaal ingrediënten die leiden tot een smaakvolle mix waar ik geen genoeg van kon krijgen. Het verhaal is een echte slow-burner en kruipt juist daardoor zo sterk onder de huid. De plot is sterk, weet te verrassen en het einde is fantastisch. Heerlijk die ruimte voor eigen interpretatie!

* * * * ½

Lost Girl - Adam Nevill (2015)

3,0
DMF
Weer eens wat anders van Adam Nevill. Zijn voorgaande boeken zijn meer gericht op het onverklaarbare en bovennatuurlijke, terwijl Lost Girl wat dichter bij de realiteit blijft. De realiteit is niet in het nu, maar in het jaar 2053. De klimaatveranderingen hebben voor immense problemen gezorgd in de hele wereld en de beslommeringen die Nevill schetst, zouden heel goed bewaarheid kunnen worden in de toekomst. De mondiale problemen zorgen voor anarchie; bendes en sektes schieten uit de grond en nemen de macht over. Ondertussen moet een door verdriet geteisterde man, die we gek genoeg alleen leren kennen als 'the father' en verder geen naam krijgt, op zoek naar zijn verdwenen dochter. Met nauwelijks aanwijzingen en gevaar op iedere hoek moet de vader alles op alles zetten om überhaupt maar in de buurt van zijn dochter te komen, laat staan haar heelhuids mee naar huis te nemen. Het is een aardig verhaal waarbij Nevill eens niet te gedetailleerd ingaat op irrelevante zaken, waar hij in Last Days en House of Small Shadows een handje van had, zonder ergens echt hoogstaand te worden.