menu

Hier kun je zien welke berichten DMF als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Ghost Story - Peter Straub (1979)

Alternatieve titel: Het Kwaad

3,5
DMF
Dit boek stond al een tijdje op de planken, maar het lezen van dit verhaal kwam er nooit van. Het boek staat bekend als een klassieke horrorroman en het leek me prima om het leesjaar 2011 daarmee te openen. Het is een vermakelijk verhaal, maar een klassieker is het in mijn ogen niet.

Van Peter Straub las ik al eens 'De Talisman', die hij in samenwerking met Stephen King schreef. Dat boek stak plottechnisch geweldig in elkaar, maar was hier en daar wat aan de langdradige kant. Vrijwel hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden over dit boek: de plot is aardig, maar Straub had het ook in honderd pagina's minder kunnen vertellen naar mijn idee. Er zitten nogal wat passages in die veel korter beschreven konden worden of zelfs helemaal achterwege hadden kunnen blijven.
Het begint allemaal vrij mysterieus en dat sfeertje weet Straub lang vast te houden. Het verhaal concentreert zich om het "Chowder Genootschap", een groep mannen op leeftijd die elkaar spannende verhalen vertellen. Die spannende verhalen blijken echter kwade krachten op te roepen en vanaf daar begint het verhaal pas echt. Voordat het zover is, zijn er echter al een pagina of tweehonderd verstreken waarin niet bijzonder veel gebeurde. Gelukkig schrijft Straub alleraardigst en zijn de personages - met name de oudjes - prima te pruimen.
Het Chowder Genootschap is gevestigd in het dorpje Milburn. Zoals in veel verhalen wordt dat dorpje van buitenaf geteisterd door een kwaad waar het Chowder Genootschap de vinger op probeert te leggen. Dat lukt hen niet alleen; buitenstaanders zijn nodig om de geheimen te ontrafelen.

Tussendoor zijn er nog een aantal flashbacks te vinden en een verhaal van één van de Chowder-leden, Sears James. Zowel de flashbacks als het spannende verhaal van Sears waren absoluut de moeite waard en dienden het verhaal wél. Langzaam maar zeker ontrafelt Straub de geheimen van het heersende kwaad, maar eigenlijk blijft het allemaal wat oppervlakkig en nog vrij vaag, ondanks de vele pagina's die Straub gebruikt. Straub wisselt erg vaak van invalshoek: veel personages hebben een eigen verhaal waar veel aandacht naar uit gaat. Echt vloeiend is dit niet aan elkaar geschreven en dat maakt dit boek niet een boek die je zomaar even opzij legt.
Ik hoopte op een ontknoping waarbij wat meer duidelijk zou worden, maar dat zat er niet echt in. De personages maken opeens ook wel opvallend veel naïeve keuzes om de confrontatie maar aan te gaan, waardoor het allemaal wat geforceerd overkwam.

Desalniettemin is Het Kwaad wel een boek dat ik met veel plezier gelezen heb. Echt eng werd het nergens en het was hier en daar echt wat te langdradig, maar de personages steken heel aardig in elkaar en het mysterieuze sfeertje beviel me wel. Niet de huiveringwekkende klassieker waar ik op hoopte, maar prima leesvoer voor een paar koude dagen.

* * * ½

Girl with All the Gifts, The - M.R. Carey (2014)

Alternatieve titel: Het Meisje met Alle Gaven

3,5
DMF
Vermakelijk verhaal. Ik was heel erg benieuwd welke kant Carey zou gaan kiezen met dit verhaal aangezien er over dit onderwerp al genoeg geschreven is, maar hij weet zich prima van het beschikbare aanbod te onderscheiden. Leuk ook dat het verhaal vanuit verschillende perspectieven naar voren komt. Waar het perspectief van wetenschapper Caldwell koel en afstandelijk is, zijn de verhalen vanuit de kleine Melanie weer hartverwarmend. Jammer is wel dat de personages wat cliché zijn en weinig diepgang meekrijgen. Het leest wel lekker vlot, maar ook de grote finale blijft toch iets te veel in clichés hangen om een hogere beoordeling uit te delen.

* * * ½

Gone - Mo Hayder (2010)

Alternatieve titel: Diep

4,0
DMF
De beste uit 'The Walking Man' trilogie binnen de Caffery-reeks. De moordenaar maakt een ongrijpbare indruk, het verhaal heeft een heerlijk tempo en is lekker spannend. Jammer is wel dat Flea vervelend blijft door alles op eigen houtje te doen en de ruggengraatloze Nick vond ik ook wat ergerlijk. Wel leuk dat The Walking Man lekker mysterieus blijft, al voelt het daardoor niet als een afsluiting. De ingeving van Caffery op het eind is net wat te makkelijk, maar het zijn eigenlijk allemaal kleine puntjes. Ben er in no-time doorheen gevlogen en kijk weer uit naar het volgende deel.

* * * *

Grizzly - Frans Kotterer (2001)

3,5
DMF
Dit viel alleszins mee. Ik had vooraf een ontzettend fout B-verhaal verwacht. Stiekem is het dat ook wel een beetje, maar Frans Kotterer schrijft heel erg leuk en het (magere) verhaal weet eigenlijk de hele tijd te boeien.

Vooral de humor in dit boek viel me erg op. Het gebeurt hoogstzelden dat ik echt hardop kan lachen bij het lezen van een verhaal, maar Kotterer kreeg het hier een paar keer voor elkaar. Heerlijke gortdroge humor, dat kan ik altijd wel waarderen.
Centraal in dit verhaal staat de Nederlandse journalist Rick Dekker. Hij vertrekt vanuit Diemen naar Montana om een verhaal te schrijver over een machtig roofdier: de beer. Onderweg naar zijn bestemming begeeft zijn gehuurde auto het. William Brookman, een oude cowboy uit Montana, pikt Dekker op en geeft 'm zelfs onderdak. Tussen de twee ontstaat een band die Kotterer erg leuk tot leven laat komen.
Maar ondertussen teistert een moordenaar de kleine gemeenschap. Langzaam maar zeker onthult de plot rondom de moordenaar zich; dit gebeurt allemaal op een manier die inmiddels wel erg bekend is. Het verhaal is weinig bijzonder, nergens vernieuwend en vrij lineair, maar het is erg vermakelijk. De personages spraken me absoluut aan, al maken ze regelmatig wat naïeve beslissingen, maar daar prik ik met alle plezier doorheen. Het wat geforceerde liefdesplot vond ik alleen wel vrij onnodig.

Grizzly is nergens heel erg bijzonder, maar over het algemeen prima te pruimen en zeer vermakelijk. Er zit veel humor in, de personages steken nog alleraardigst in elkaar en het verhaal leest prima weg. De plot verloopt 250 pagina's lang zoals je verwacht, al is het einde nog best verrassend. Leuk voor de berenliefhebber!

* * * ½