menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van DMF. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021

14 - Peter Clines (2014) 4,0

17 februari, 14:04 uur

Erg van genoten. Kort voor het einde wordt het allemaal wat minder en kreeg ik even het gevoel dat ik plots in een H.P. Lovecraft verhaal terecht was gekomen, maar dat mag de pret niet drukken. Het mysterie dat lange tijd de boventoon voert, wordt heel fijn gebracht. Dee plotomschrijving doet wellicht een dertien in een dozijn verhaal vermoeden, maar het tegendeel is waar. Peter Clines vermijdt grotendeels de gebaande paden en zorgt met inventieve twistst voor een spannend en meeslepend verhaal waar verschillende genres moeiteloos in elkaar overgaan.

* * * *

» details   » naar bericht  » reageer  

Dark Matter - Michelle Paver (2010) 4,0

Alternatieve titel: De Geest van Gruhuken, 14 februari, 21:42 uur

We hebben als mensheid leukere tijden gekend. Het is niet altijd even makkelijk: thuiswerken, sociale contacten beperken en na 21.00 uur zelfs je huis niet meer uitkomen. Alle spontaniteit is uit het leven gezogen. Hoe zwaar het ook is: bedenk dat het altijd erger kan. Dit verhaal laat zien dat het zelfs véél erger kan.

Jack Miller gaat in 1937 met een kleine groep richting Gruhuken, Spitsbergen. De expeditie is de redding van Jack: ondanks zijn Oxford opleiding slaagt hij er niet om om een baan te vinden en hij is de wanhoop nabij. Vol enthousiasme gaat hij op weg naar één van de meest afgelegen plaatsen op aarde, alwaar hij zijn ervaringen documenteert in zijn dagboek.
Wat begint als een spannend avontuur, stevent al snel af op rampspoed. Eenmaal op Gruhuken ziet Jack zijn mede-expeditieleden noodgedwongen verdwijnen en blijft hij alleen achter. Hoewel Jack koste wat het kost zijn expeditieleden wil overtuigen dat hij zich in zijn eentje op het koude en dorre Gruhuken kan redden, raakt hij er al snel van overtuigd dat er zich op Gruhuken meer afspeelt dan hij aanvankelijk dacht.
Wanneer de zon ondergaat om vervolgens maandenlang niet meer terug te keren, vecht Jack niet alleen tegen de kou, maar vooral tegen de isolatie en paranoia. Ondanks de geringe lengte van het boek, weet Paver een fantastische sfeer neer te zetten en heb je als lezer het idee dat je naast Jack in het diepe noorden zit, koud tot op het bot. Een goed pak sneeuw met bijbehorende temperaturen zoals we afgelopen weekend in Nederland hadden, helpt daarbij natuurlijk.

Hoewel de locaties en de personages fictief zijn, zijn er in het verleden natuurlijk veel van dit soort barre tochten gemaakt. Doe mij dan toch maar de huidige lockdown.

* * * *

» details   » naar bericht  » reageer