menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van DMF. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021, juni 2021

Retreat, The - Mark Edwards (2018) 4,0

12 mei 2020, 16:59 uur

Vier jaar geleden las ik voor het eerst een boek van Mark Edwards. Follow You Home was destijds een aardige kennismaking, maar nergens echt hoogstaand. Een nieuw boek van deze auteur aanschaffen stond dan ook niet erg hoog op het lijstje, maar toen ik in de budgetbak The Retreat tegenkwam, was dat een mooi buitenkansje.

Het boek verdient ook meer dan de budgetgbak. Het heeft alles wat ik zoek in een mysterieus verhaal: een klein stadje met een macabere geschiedenis, een afgelegen landhuis waar zich bijzondere zaken afspelen en een niet-opgeloste zaak die mogelijk verband houdt met een lokale legende. Vul dat aan met een fijn verteltempo waarin plottwists en verdieping van de hoofdpersonen voldoende aandacht krijgen en je hebt een lekker verhaal te pakken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Boy's Life - Robert R. McCammon (1991) 4,0

Alternatieve titel: De Macht van het Meer, 8 mei 2020, 17:30 uur

stem geplaatst

» details  

Swan Song - Robert R. McCammon (1987) 4,0

8 mei 2020, 17:26 uur

Zo'n pandemie maak je niet elk jaar mee. Ik kreeg spontaan zin om Stephen King's The Stand te gaan herlezen, maar bedacht me dat Swan Song ook al jaren in de kast staat te verstoffen. Als er ooit een moment is om aan Swan Song te beginnen, is het nu. En zo geschiedde.

Gelukkig maar, want Robert McCammon maakt er wat moois van. Met name Swan, Josh en Sister zijn memorabele personages en de ontberingen die ze doormaken zijn bijna niet voor te stellen. Hetzelfde geldt voor Roland en Macklin, maar hun storyline vind ik beduidend minder interessant.
Hoe dan ook, als je ook maar iets hebt met een post-apocalyptische setting en een schrijver die de tijd neemt om zijn personages - en de wereld waarin ze vertoeven - neer te zetten, dan is Swan Song een verplicht nummer. Hoewel de vergelijking met The Stand niet te missen is, zet McCammon echt iets unieks neer en weet hij er wel een bevredigend eind aan te breien.

* * * *

» details   » naar bericht  » reageer  

If It Bleeds - Stephen King (2020) 4,0

Alternatieve titel: Als Het Bloedt, 5 mei 2020, 10:53 uur

Altijd weer iets om naar uit te kijken, een nieuwe King. Zeker als het ook nog eens een verhalenbundel is. Wederom weet hij de hoge verwachtingen weer waar te maken. Vier verhalen van hoog niveau, waarbij ik niet een uitgesproken favoriet heb.

De bundel trapt af met Mr. Harrigan's Phone. In dit verhaal weet King weer binnen no-time een bijzondere relatie tussen twee personen neer te zetten: in dit geval tussen Craig en Mr. Harrigan. Het is een pakkend coming-of-age verhaal met een duister tintje. King's mening over de moderne technologie zit er weinig subtiel in verwerkt en had wat mij betreft niet gehoeven: de argumenten kennen we ondertussen wel. Neemt niet weg dat het ontdekken van de band die Craig en Harrigan met elkaar opbouwen weer fantastisch is neergezet. Ook blijft het iedere keer weer smullen als King zijn opgroeien-in-een-kleine-stad sausje over een verhaal heen drapeert.

Verhaal twee is duidelijk het meest 'vreemde' verhaal in de bundel. Lange tijd had ik geen idee wat ik nou eigenlijk aan het lezen was en hoe het een en ander aan elkaar gelinkt zou worden. Het begint bijna post-apocalyptisch, maar verspringt in Act II weer naar iets totaal anders. Het verhaal komt op het eind echter prachtig bij elkaar waardoor Life of Chuck een stilistisch hoogtepunt is in deze bundel en misschien zelfs wel in King's gehele oeuvre.

En dan is daar ineens Holly Gibney weer. In het nawoord geeft King aan dat hij het leuk blijft vinden om zich in Holly te verplaatsen. In het titelverhaal If It Bleeds speelt ze dan ook de hoofdrol. Voordat je aan dit verhaal begint moet je eigenlijk wel de Mr. Mercedes trilogie gelezen hebben, net als The Outsider, want er volgen spoilers in dit verhaal, dat met afstand het langst van de bundel is. Hoewel ik Holly niet in een rijtje met King's meest interessante karakters zou plaatsen, is ook dit verhaal meer dan de moeite waard.

Rat is de waardige afsluiter. Wat meer rechttoe rechtaan dan de andere verhalen, maar niet minder vermakelijk. Drew Larsson heeft zichzelf één doel gesteld: een volwaardig boek schrijven. Na wat kleine succesjes met korte verhalen, eindigt de eerste poging tot het schrijven van een roman in een drama. Poging twee moet drastisch anders verlopen en om dat te bereiken zondert Drew zich af diep in de bossen van Maine. Aldaar ontvouwt zich een duister sprookje en dan weet je dat je bij deze meesterverteller aan het juiste adres bent.

Echt een vintage King bundel.

* * * *

» details   » naar bericht  » reageer