menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van DMF. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Terror, The - Dan Simmons (2007) 4,0

21 augustus 2018, 18:57 uur

Fantastisch meeslepend epos. Het is bijna niet te bevatten hoeveel research Dan Simmons heeft moeten doen om dit verhaal tot stand tot laten komen. Het is allemaal niet voor niets geweest gelukkig, want hij produceert een prachtig verhaal dat balanceert tussen feit en fictie.

Met ruim negenhonderd pagina's is The Terror niet zomaar even een tussendoortje, maar een behoorlijke hap. Zeker in de eerste helft van het verhaal had ik alleen wel het gevoel dat het iets te langdradig was bij vlagen. Simmons neemt soms iets te uitgebreid de tijd de geschiedenis te schetsen. Je valt als lezer middenin het verhaal: de HMS Erebus en de HMS Terror zijn gestrand ergens in niemandsland en moeten zich daar maar zien te redden. Simmons neemt ruim de tijd om de sfeer op beide boten te schetsen en heel veel verschillende personages te introduceren - waarbij het niet helpt dat van de ruim honderdtwintig opvarenden de helft 'John' als voornaam heeft.

Beide boten zitten muurvast tijdens hartje winter. De expeditie is voorbereid op deze omstandigheden: de bemanning zit onder tig lagen kleding en er is voor jaren proviand ingeslagen. Het moraal daalt daarom ook niet zomaar. Maar als verschillende expeditieleden richting open water terugkomen met slecht nieuws (meer ijs, meer ontoegankelijk gebied) en er opvarenden sterven, verandert de stemming. Het is ijskoud, proviand raakt op, scheurbuik ligt op de loer, er is onderlinge wrijving en tot overmaat van ramp dwaalt er iets rond op het ijs dat het op de bemanning gemunt heeft.

Na de ietwat lange introductie komt het verhaal echt op gang en is het moeilijk om te stoppen met lezen. Simmons maakt echt wat moois van verschillende personages, waarbij Crozier en Goodsir er voor mij bovenuit springen. De wanhoop en radeloosheid spatten van iedere pagina af en het feit dat een groot deel van dit verhaal gebaseerd is op waargebeurde zaken, verhoogt de impact nog maar eens verder. Het sausje dat Simmons er zelf overheen gooit smaakt ook nog eens prima. Ik had dit boek eigenlijk tijdens een strenge winter moeten lezen, maar zelfs op vakantie met de zon hoog aan de hemel, bekroop het kippenvel me regelmatig. Aanrader!

» details   » naar bericht  » reageer