menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van DMF. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021

Orakel - Thomas Olde Heuvelt (2021) 3,5

afgelopen donderdag om 13:12 uur

stem geplaatst

» details  

Girl Who Loved Tom Gordon, The - Stephen King (1999) 3,0

Alternatieve titel: Het Meisje Dat Hield van Tom Gordon, 3 april, 23:32 uur

stem geplaatst

» details  

Here to Stay - Mark Edwards (2019) 4,0

25 maart, 14:42 uur

stem geplaatst

» details  

Creepers - David Morrell (2005) 4,0

21 maart, 15:18 uur

Creepers stond al een tijdje op mijn lijstje. Een fysiek exemplaar op de kop tikken, bleek echter nog niet zo makkelijk. Gelukkig lukte dat onlangs toch en kon ik beginnen aan mijn eerste boek van David Morrell. Naast bovenstaande (terechte) enthousiaste reactie van PeterW las ik online nog veel meer laaiende reacties. Dan is het altijd maar te hopen dat de verwachtingen waargemaakt worden.

Dat gebeurde gelukkig. Vooral in de eerste helft van het verhaal valt de suspense in kilo's van de pagina's af te scheppen. Het oude Paragon Hotel is een karakter op zich en de perfecte locatie voor dit verhaal. Leuk ook dat Morrell behoorlijk veel details geeft over urban exploring. Grappig dat dat niet alleen is op basis van research, want in het nawoord geeft de auteur zelf aan in het verleden ook een urban explorer geweest te zijn. De voorbereidingen, het inbreken en het verkennen van het hotel voelen dan ook behoorlijk geloofwaardig aan. Uiteraard verloopt niet alles op rolletjes, want een paar bijzondere ontdekkingen laten het spanningsniveau naar grote hoogtes stijgen.

Het tweede deel van het verhaal is wat meer gericht op actie, maar gelukkig vervalt het niet in een Rambo-achtig scenario. Dat had toch zomaar gekund, aangezien Morrell de geestelijk vader van Rambo is. Nooit geweten.
Morrell kiest voor enorm plotgedreven verhaal waardoor de karakters niet echt uitgediept worden. Een aantal gebeurtenissen had vast nog meer impact gehad als ik wat meer binding met de karakters zou hebben. Neemt niet weg dat Creepers zeker een aanrader is als je op zoek bent naar een portie spanning en mysterie.

* * * *

» details   » naar bericht  » reageer  

Twisted Ones, The - T. Kingfisher (2019) 3,0

19 maart, 23:04 uur

stem geplaatst

» details  

Later - Stephen King (2021) 3,5

14 maart, 21:26 uur

Altijd weer iets om naar uit te kijken, een nieuwe Stephen King. Later gaat niet bovenaan zijn lijstje met beste verhalen prijken en voelt meer aan als tussendoortje, maar wel een fijne.

Ik ken geen schrijver die zo pakkend over opgroeien kan schrijven als King. It is daar het schoolvoorbeeld van, maar ook verhalen als The Body of, meer recent, The Institute laten zien dat King een meester is in coming-of-age verhalen. Ook in Later speelt een kind de hoofdrol: het verhaal draait om Jamie Conklin die met een behoorlijke last op zijn schouders leeft. Alleen zijn moeder Tia weet van zijn grote geheim - hij ziet dingen die niemand anders ziet - en beiden zweren ze dit geheim mee het graf in te nemen. Totdat Tia's bedrijf op de rand van de afgrond staat en Jamie zijn gave in moet zetten om nog grotere problemen af te wenden.
Wanneer Liz, een NYPD detective en de vriendin van Tia, noodgedwongen betrokken raakt bij de inspanningen van Jamie om het bedrijf van zijn moeder te redden, ontstaan er grote problemen. King weet met zijn prachtige mix van humor, foreshadowing en pakkende storytelling weer te boeien en een kort, maar meeslepend verhaal af te leveren. Ik vond de 'supporting cast' in dit verhaal wat minder (op buurman Burkett na) en ik ben er nog niet helemaal uit of de twist op het eind van toegevoegde waarde is of niet, maar vermaakt heb ik me zeker.
Niet alleen met het verhaal, maar zoals gebruikelijk ook weer met het zoeken naar de immer aanwezige easter eggs die in al zijn verhalen zitten. De connectie met It is niet te missen en zou het toeval zijn dat Jamie in 2013, precies 27 jaar na de confrontatie met It, voor het eerst in aanraking komt met de deadlights? Waarschijnlijk net zo toevallig als het feit dat de verschillende numerieke wachtwoorden precies optellen tot 19.

* * * ½

» details   » naar bericht  » reageer  

Lost Causes of Bleak Creek, The - Rhett McLaughlin en Link Neal (2019) 3,5

13 maart, 15:28 uur

Ik had nog nooit van Rhett McLaughlin en Link Neal gehoord en kocht dit boek puur op basis van de leuke omschrijving en doordat het verhaal behoorlijk enthousiast is ontvangen. Een snelle Google zoektocht leert dat de twee heren een behoorlijk populaire comedyshow hosten op YouTube en dat veel van hun fans dit boek behoorlijk gehyped hebben. En niet onterecht, want het is zeker vermakelijk.

McLaughlin en Neal liften in The Lost Causes of Bleak Creek duidelijk mee op de Stranger Things hype. Centraal in het boek staan een paar nieuwsgierige tieners die in hun kleine, vreemde plaatsje een aantal bijzondere ontdekkingen doen en de dat tot op de bodem uit willen zoeken. Uiteraard gaat dat niet helemaal volgens plan en wordt het allemaal nog problematischer als een vriendin betrokken bij dit alles raakt. Het levert een aardig mysterie op, maar het is vooral de humor die er echt uitspringt. De interactie tussen de hoofdpersoon is echt heel leuk en daardoor maakte een aantal gebeurtenissen in het verhaal best wat impact. Op het eind blijven er net wat te veel vragen open en enorm verrassend is het allemaal niet, maar voor een debuut zeker niet onverdienstelijk.

* * * 1/2

» details   » naar bericht  » reageer