menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van DMF. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018, november 2018, december 2018, januari 2019, februari 2019, maart 2019

Noise Downstairs, A - Linwood Barclay (2018) 3,5

Alternatieve titel: Niemand Hoort Het, 28 februari, 20:46 uur

stem geplaatst

» details  

Anomaly, The - Michael Rutger (2018) 3,5

21 februari, 22:12 uur

Soms kom je iets tegen in de koopjeshoek waarvan je denkt 'ach, waarom ook niet?' Dit boek is zo'n voorbeeld daarvan. Ik had nog nooit van Michael Rutger gehoord (niet gek: blijkt ook een pseudoniem te zijn), maar de plotomschrijving klonk als een leuk Preston & Child achtig verhaaltje en dat is ook precies wat The Anomaly voorschotelt.

Nolan Moore is presentator van de YouTube hit 'The Anomaly Files', een low-budget YouTube-hitje waar Nolan en zijn crew mysteries proberen te ontrafelen. Het team wil de sprong naar kabeltelevisie maken en krijgt daarvoor een uitgelezen kans: een nieuw geworven sponsor wil graag mee op de volgende ontdekkingstocht om te bekijken of er potentieel zit in het concept. De bestemming van de tocht is de Grand Canyon, alwaar de crew een grot hoopt te vinden waar ontdekkingsreiziger G.E. Kincaid vele eeuwen geleden bijzondere ontdekkingen deed.
Dit boek zou wel erg kort zijn geweest als ze de goed verstopte ingang van de grot niet zouden vinden, dus tot niemands verbazing klimt het hele gezelschap na enkele tientallen pagina's omhoog richting de echte start van het avontuur. En vanaf daar wordt het leuk.

Het boek leest als een blockbuster, maar heeft ook de soms net zo vergezochte plottwists. Saai wordt het nooit en ook de humoristische noot zorgde ervoor dat ik snel door het verhaal heen vloog. Je suspension of disbelief draait wel wat overuren op het eind, maar het geheel wordt leuk gepresenteerd door de auteur. Gewoon een vlot en sympathiek verhaaltje, niets mis mee.

* * * ½

» details   » naar bericht  » reageer  

Little Girls - Ronald Malfi (2015) 4,5

16 februari, 19:10 uur

Zo goed. Ik denk dat er nog duizenden boeken zijn met een vergelijkbare plotomschrijving en het is moeilijk om je als auteur van het bestaande aanbod te onderscheiden, maar Ronald Malfi slaagt er met verve in.

Het sterkste punt van Little Girls vind ik dat je het op twee manieren kunt lezen: enerzijds kun je het verhaal interpreteren als een verhaal waarin hoofdpersoon Laurie doordraait en niet meer weet wat echt is of niet. Anderzijds kun je het ook lezen als een verhaal waarin er echt iets niet pluis is in het huis. Voor beide opvattingen is wat te zeggen en dat maakt dat je als lezer heerlijk mee wordt gesleurd in het verhaal.

Wat ook helpt is dat Malfi met Laurie, Ted en dochter Susan drie personages neerzet die zo uit het dagelijks leven geplukt zouden kunnen zijn. Hun dialogen, de twijfels en de angsten worden zeer overtuigend neergezet. En dan is er ook nog buurmeisje Abigail, waarvan je niet weet of ze ietwat apart is of regelrecht creepy.
Het zijn allemaal ingrediënten die leiden tot een smaakvolle mix waar ik geen genoeg van kon krijgen. Het verhaal is een echte slow-burner en kruipt juist daardoor zo sterk onder de huid. De plot is sterk, weet te verrassen en het einde is fantastisch. Heerlijk die ruimte voor eigen interpretatie!

* * * * ½

» details   » naar bericht  » reageer  

Girl with All the Gifts, The - M.R. Carey (2014) 3,5

Alternatieve titel: Het Meisje met Alle Gaven, 5 februari, 19:13 uur

Vermakelijk verhaal. Ik was heel erg benieuwd welke kant Carey zou gaan kiezen met dit verhaal aangezien er over dit onderwerp al genoeg geschreven is, maar hij weet zich prima van het beschikbare aanbod te onderscheiden. Leuk ook dat het verhaal vanuit verschillende perspectieven naar voren komt. Waar het perspectief van wetenschapper Caldwell koel en afstandelijk is, zijn de verhalen vanuit de kleine Melanie weer hartverwarmend. Jammer is wel dat de personages wat cliché zijn en weinig diepgang meekrijgen. Het leest wel lekker vlot, maar ook de grote finale blijft toch iets te veel in clichés hangen om een hogere beoordeling uit te delen.

* * * ½

» details   » naar bericht  » reageer