menu

Hier kun je zien welke berichten dutch2.0 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Riña de Gatos. Madrid 1936 - Eduardo Mendoza (2010)

Alternatieve titel: De Neergang van Madrid

3,5
Een boek dat speelt in Madrid, met voor 95% Spaanse personages en handelend over een zwarte bladzijde in de Spaanse geschiedenis. En toch kreeg ik allerlei Engelse associaties bij het lezen van deze roman: van Graham Greene en Agatha Christie tot Downton Abbey. Misschien komt het omdat het hoofdpersonage Engels is, anders zou ik het ook niet weten.

Verder is de roman een typische Mendoza en toch ook weer niet. Hiervoor schreef Mendoza hetzij serieuze romans a la De Stad der Wonderen of lollige misdaadromans (met een detective die, je raadt het niet, 'Gejaagd door de Wind' heet). De Neergang van Madrid is een geslaagde combi van deze 2 soorten romans. De achtergrond van Spanje op de rand van een burgeroorlog is serieus genoeg, maar de af en toe kluchtige afwikkeling van de misdaden en mysteries is dat lang niet altijd. Om over de ingewikkelde liefdesperikelen en de listige pooierstreken nog maar te zwijgen.

Ook de personages zijn typisch Mendoza. Persoonlijke favoriet is het kindhoertje La Tonina, die met Jan en alleman het bed induikt maar dan wel na afloop de kamer netjes opruimt. Meest tragische personage is Dona Victoria Francisca Eugenia Maria del Valle y Martinez de Alcantara (zeg maar Paquita), hoewel haar drama gelukkig nooit over the top gaat. Meest verrassende personage is een generaal wiens naam voor mensen van mijn generatie nog altijd voor rillingen zorgt.

Een beetje een lichtgewicht boek, meer amusement dan diepgang, maar wel amusement van zeer hoge kwaliteit!