menu

Hier kun je zien welke berichten dutch2.0 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Questa Storia - Alessandro Baricco (2005)

Alternatieve titel: Dit Verhaal

4,5
Er is al veel gezegd over dit verhaal, dus ik beperk me tot een paar opmerkingen.

Een typische Baricco, een boek van torenhoge kwaliteit en met verhaalelementen die we al eerder bij hem tegenkwamen. Meest opvallend terugkerend element is de 'mens met een missie'. Die zagen we ook al in Oceano Mare, Castelli di Rabbia, Seta en volgens mij ook in City. In Questa Storia lijkt de missie wel iets op die van de spoorlijndromer in Castelli di Rabbia. Alleen vond ik hem in Questa Storia boeiender.

Ander opvallend Bariccokenmerk is het gestoei met verschillende literaire stijlen. Binnen Questa Storia wisselt hij net zo makkelijk af tussen vacuum gezogen, uiterst indringend proza (Gedenkschrift voor Caporetto), ritmisch proza met herhalingen en herhalingen en herhalingen (Sinnington 1947), speels proza (Ouverture) en ouderwets vertellersproza (Mille Miglia). Op die manier is er voor iedere Baricco-fan wel iets van zijn gading. Zelf hou ik het meest van het speelse proza, maar ook de andere stukken kon ik waarderen. Omdat Baricco alles wat hij doet gewoon goed doet.

Wat ik verder opvallend vond, was hoe de uiterlijke gruwelen van de eerste wereldoorlog worden afgezet tegen de innerlijke gruwelijkheden van de menselijke geest. In wezen is het dagboek van Elizaveta een stuk gruwelijker dan die oorlogshandelingen, omdat de fantasieën van Elizaveta voortkomen uit haat en wraakzucht, terwijl de soldaten uit de Grote Oorlog hun tegenstanders nooit echt haatten maar gewoon deden wat hen was opgedragen.

Anyway, alweer een prachtig boek van Baricco. Waarbij ik een redelijk onbeduidende scène de mooiste vond: de hormonaal geteisterde herbergiersdochter, die vindt dat het allemaal maar een klerezooi is en intussen met haar mooie kleren en lange krullen wacht op mannen die maar niet komen. En hoe hoofdpersoon Ultimo Parri op haar reageert. Het zijn dergelijke scènes die ervoor zorgen dat dit verhaal niet alleen boeiend is en lekker geschreven, maar soms ook tot tranen toe ontroert.