menu

Hier kun je zien welke berichten gotti als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Aan de Haal - Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries (2002)

3,0
Het boek over het verhaal van Dennis P. (verfilmd door Pieter Kuijpers), die in een magnetron doos voor miljoenen aan diamenten jatte. Geen onaardig verhaal, maar enige spanning ontbreekt helaas. Grappig te zien dat door enkele kleine aanpassingen in het verhaal de film veel beter werkt...

3*

Adventures in the Screen Trade - William Goldman (1983)

Alternatieve titel: Adventures in the Screen Trade: A Personal View of Hollywood

3,5
Ietwat braaf boek van de eveneens ietwat brave Goldman. Goldman is dan wel een betere scenarioschrijver; voor leuke Hollywood avonturen in boekvorm moet je eerder bij Joe Eszterhas zijn.

Afuta Daku - Haruki Murakami (2004)

Alternatieve titel: After Dark

2,0
Mijn eerste Murakami. Had veel over de beste man gehoord, maar heb wellicht met After Dark het verkeerde boek gekozen om mee te beginnen. Hij viel me namelijk nogal tegen.

Personages, verhalen en gebeurtenissen lopen door elkaar, ontmoeten elkaar soms, soms ook niet en leven allemaal in het vluchtige bestaan van Tokyo waar ze allemaal zo hun weg moeten vinden.

Eigenlijk is alleen de verhaallijn tussen Mari en de jongen écht interessant. Interessante gesprekken en gebeurtenissen over een meisje die enigszins vast zit onder het juk van haar zus; of eigenlijk de populariteit van haar zus. Maar dit staat natuurlijk voor meer; vooral voor de maatschappij zelf waarschijnlijk. Mooie observeringen van een meisje in een diner waar ze al lezend de nacht doorbrengt. Deze verhaallijn was de enige die écht begon te leven na verloop van tijd.

De rest van de verhaallijnen bleven behoorlijk abstract en afstandelijk. Situaties die op niets uitlopen, nergens vandaan komen en gesprekken die nergens over (lijken) te gaan. Dat het staat voor 'het leefklimaat van de maatschappij' of zoiets dergelijks is leuk, maar niet voelbaar.

2*

Alleen Maar Nette Mensen - Robert Vuijsje (2008)

3,5
Vlot geschreven en bij vlagen uitermate geestig. Hier en daar wellicht net wat veel ruis om écht te raken.

3,5*

Allemaal Willen We de Hemel - Els Beerten (2008)

4,5
Een dijk van een boek. Een soort van Young Adult Montyn.

4,5* omdat het einde me niet helemaal zint.

American Psycho - Bret Easton Ellis (1991)

4,5
Eén van de indrukwekkendste boeken die ik ooit las. Niet overall even boeiend (de elle-lange observaties en beschrijveingen van wat iedereen aanheeft gaat na een tijdje op de zenuwen werken), maar de vele martelbeschrijvingen maakten grote indruk op mij, omdat het mij totaal onverwacht op m'n dak kwam...

Voorlopig 4,5*, maar dat zal wel minder worden als ik hem opnieuw lees...

Amerikanen Zijn Niet Gek - Charles Groenhuijsen (2005)

3,5
Leuk en interessant boek voor ieder die iets meer te weten wil komen waarom Amerikanen nou niet gek zijn (of wel, die conclusie laat Groenhuijsen aan de lezer zelf over). De VS zitten ontzettend vreemd in elkaar, meer tevens is dit het geval met Europa en Nederland natuurlijk. Hoe je het ook wend of keert, het is en blijft een fascinerend land. En een beetje gek zijn we allemaal natuurlijk...

Angels and Demons - Dan Brown (2000)

Alternatieve titel: Het Bernini Mysterie

2,5
Vond deze veel minder vlot lezen dan Da Vinci en uiteindelijk was ie ook niet veel beter.

2,5*

Aquarium van Walter Huijsmans, Het - Bas Haring (2009)

3,0
Al lezende hoor je continue Haring's stem door je hoofd gaan: hij schrijft zoals hij vertelt. Niet altijd even logisch, maar wel erg vermakelijk...

3*

Artemis Fowl - Eoin Colfer (2001)

3,0
Minder sterk dan gedacht.

Begint wel leuk. Geestig uitgangspunt; een twaalf-jarige meesterdief. Maar het is jammer dat de uiteindelijke list die Fowl verzint minder bijzonder -en wel een hele lange aanloop nodig heeft- is dan gehoopt.

3*

Autobiografie - Rutger Hauer e.a. (2008)

4,0
Geen hoogstaande literatuur, maar het leest als een trein. Wat een leven heeft de beste man. Heerlijk!

4*