menu

Hier kun je zien welke berichten schelley als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Afwijking, De - Dries Muus (2021)

5,0
Dries Muus is naast schrijver onder andere recensent voor Het Parool. De afwijking is zijn debuutroman. Hij verwerkt hierin een persoonlijke gebeurtenis die een belangrijke rol heeft gespeeld in zijn leven.

Mattias (Matty) Groen is 14-jaar en een fervent voetballer. Hij heeft talent en droomt ervan om profvoetballer te worden. Bij zijn nieuwe club valt zijn talent op en er komt zelf interesse vanuit het buitenland voor hem. Tot dat ene moment.. Een moment in de kleedkamer waarbij er een persoonlijk incident is. Dit kleine incident heeft grootse gevolgen. Er wordt zowel op als naast het veld veelvuldig over gesproken en geroddeld. Matty voelt zich niet meer goed in zijn vel. Zijn moeder en zijn trainer kunnen zelfs niet meer tot hem doordringen. En deze hebben zelf nog hun eigen onverwerkte problemen.

De afwijking is een coming-of-age, psychologische roman. De hoofdrol is weggelegd voor Matty maar ook de moeder en trainer hebben een belangrijke rol in het verhaal. De personages zijn krachtig uitgewerkt en Muus weet goed de gebroken gevoelens over te brengen aan de lezer.
Hij heeft een makkelijke schrijfstijl waarbij de focus bij het verhaal blijft. Goed leesbaar voor zowel volwassenen als voor jongvolwassenen. Hierdoor ook zeker interessant lesmateriaal voor in het middelbaar om maatschappelijk relevante thema’s aan te kaarten zoals geaardheid, pesten, roddelen, eigenheid en bijvoorbeeld maatschappelijke druk.

Op krachtige wijze kaart Dries Muus de homofobie binnen de voetbalwereld aan met dit debuut. Een aangrijpend verhaal!

American Royals - Katharine McGee (2019)

Alternatieve titel: American Royals #1

Toen ik de titel van dit boek tegenkwam op social media werd mijn aandacht meteen getrokken. Ik hou van intriges en romances achter de koninklijke muren. En dit boek maakt precies deze verwachtingen waar!

Katharine McGee is een Amerikaanse auteur. Ze schrijft voornamelijk YA en Fantasy-boeken. Ze is de schrijfster van de Duizend hoog-trilogie. American Royals is het eerste deel van een tweeluik.
Het verhaal is een samenloop van verschillende hoofdpersonages. Hun levens zijn met elkaar verweven en door de personages beter te leren kennen komt er meer één geheel in het verhaal.

Beatrice is de kroonprinses van het (fictieve) Amerikaanse koningshuis. Zij wordt klaargestoomd om de eerste koningin van Amerika te worden. Alle beslissingen staan in het teken hiervan. Zo is het ook belangrijk wie de partner van Beatrice gaat worden. Samantha is de zus van Beatrice. Zij voelt zich wat 2e keuze aangezien haar zus dé kroonprinses is. Zij heeft moeite met alle opgelegde regeltjes en gaat hier vlijtig tegenin. Ze is bevriend met Nina. Een meisje dat geen koninklijke afkomst heeft. Nina probeert uit de media te blijven maar dit wordt moeilijker wanneer ze gevoelens begint te krijgen voor prins Jefferson. Hierdoor wordt ze de rivale van Daphne. Deze doet er alles voor om prins Jefferson aan de haak te slaan.
Dit kluwen aan personages, allemaal met hun eigen bagage, vormen een ideale bron voor drama, (verboden) liefdes, intriges, schandalen, … Het verhaal is best cliché maar voldoet zo wel volledig aan de verwachtingen die gewekt worden volgens de flaptekst. Naar mijn gevoel zijn de personages momenteel nog wat oppervlakkig uitgewerkt en had ik hier graag wat meer diepgang in gezien. Zo blijft het verhaal voornamelijk in de feelgood-sfeer hangen.

McGee schrijft met een vlotte pen. Het verhaal wordt snel duidelijk ondanks dat je even moet wennen aan de verschillende personages. Door de afwisseling tussen de personages heerst er een spanning tussen de verschillende verhaallijnen. Deze spanningen worden voornamelijk veroorzaakt op amoureus vlak. Het is geen verhaal zoals bijvoorbeeld House of Cards.

Ontspannende literatuur voor drama lama’s . Benieuwd naar het 2e luik van deze serie.

Amica Geniale, L' - Elena Ferrante (2011)

Alternatieve titel: De Geniale Vriendin

2,5
Hoge verwachtingen van dit boek maar vond het teleurstellend. Er leek weinig te gebeuren. Steeds weer opnieuw de vergelijking naar deze oh zo fantastische vriendin die in alles goed is en onwaarschijnlijk mooi... Ik werd niet meegesleurd naar Napels. De vervolgdelen zullen dus niet voor mij zijn.

Among the Beasts & Briars - Ashley Poston (2020)

Alternatieve titel: Tussen de Beesten en Wilde Rozen

5,0
Ashley Poston is een Amerikaanse auteur. Ze schrijft voornamelijk YA-boeken waaronder ook het boek Geekerella. Tussen de beesten en wilde rozen is een stand-alone boek. Hij valt onder het genre Sci-Fi/Fantasy.

Cerys leeft gelukkig samen met haar vader in een vredig dorpje. Cery’s vader verzorgt de koninklijke tuinen en Cerys is goed bevriend met de prinses. Op een gegeven moment wordt de vrede in het dorp verstoord; enge monsters komen vanuit het woud het koninkrijk aanvallen. Cerys kan dit niet laten gebeuren en beslist op zoek te gaan naar Vrouwe Wildernis. Zij regeert over het aangrenzende bos aan het koninkrijk. Ze gaat op pad en krijgt hierbij hulp van haar vriend de (af en toe ambetante) vos en een eigenaardige reuze beer. Cerys draagt echter ook een geheim met zich mee dat magische gevolgen heeft.
Wauw, wat is dit boek mooi vormgegeven!
De kaft is allereerst prachtig maar ook binnenin bevindt zich een sfeervolle kaart van Vaiyl. Poston heeft een aantrekkelijke schrijfstijl waardoor het verhaal makkelijk wegleest.
Personages worden mooi weergegeven en hebben leuke bewegingen onderling. Ze worden realistisch neergezet en zijn erg karakteristiek. Hierdoor krijg je al snel veel voeling met hun! Het verhaal is spannend en niet voorspelbaar. Door het spannende plot blijf je tot de laatste pagina geboeid.

Dit verhaal bezorgt je een fairy tale-gevoel. Lang geleden dat ik nog zo een ontspannend maar ook weer spannend boek heb gelezen. Dit is het eerste boek dat ik lees van Ashley Poston maar ik ben zeker nieuwsgierig naar meer.

Aquitania - Eva García Sáenz de Urturi (2020)

Alternatieve titel: Aquitanië. Land van Water

3,0
Eva García Sáenz de Urturi heeft haar debuut zelf uitgegeven waarna het al snel een bestseller werd. Ondertussen is de trilogie van De witte stad wereldwijd bekend en vertaald. Aquitanië is een standalone roman. Deze historische roman vertelt de geschiedenis van Eleonora van Aquitanië.

1137, Aquitanië (Frankrijk). Eleonora is 13 jaar wanneer haar vader, de hertog, dood wordt aangetroffen in Compostella. Eleonora denkt gelooft in kwaad opzet en wilt wraak nemen. Ze trouwt de zoon van Lodewijk VI, die zij verdenkt van de moord op haar vader. Maar op hun huwelijksdag overlijdt ook Lodewijk VI onder dezelfde omstandigheden.. Tientallen jaren eerder is een jongen achtergelaten door zijn 5 moeders in het bos. De jongen overleeft en zal nog een belangrijke rol spelen in de toekomst.

Het verhaal bevat waargebeurde elementen. Dit maakt mij na het lezen van dit boek natuurlijk wel erg nieuwsgierig naar wat nu effectief gebeurd is en wat verzonnen is. Toch vind ik het altijd wel intrigerend te weten dat zo’n soortgelijk verhaal waarheid had kunnen zijn.

Het verhaal leest spannend en is op zich geschreven is begrijpbare taal. Toch vind ik het af en toe wel moeilijk om het verhaal 100% te volgen door de vele gebeurtenissen en personages. Ze past haar woordkeuze aan aan het tijdsperk waardoor inleving makkelijker wordt. Er zijn veel heftige gebeurtenissen die het verhaal erg bloederig en gruwelijk maken met momenten. Het beeld dat ikzelf voor ogen had van deze tijd waarbij impulsieve beslissingen genomen worden door woede en waar lusten botgevierd worden. Met heel andere normen en waarden als die wij nu kennen. Incest en verkrachting zijn genormaliseerde dingen. De intriges aan het hof zorgen voor meer dan genoeg drama.

Eleonora is een personage dat met veel diepgang wordt neergepend. Een krachtige, moedige vrouw die zich niet laat doen door al het mannelijke geweld.

Een rauwe historische roman met waargebeurde feiten vol wraak, bloed en intriges. Geen luchtig boek maar wel een mooie weergave van de geschiedenis.