menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van schelley. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Even the Dogs - Jon McGregor (2010) 4,0

Alternatieve titel: Zelfs de Honden, 16 juli 2021, 17:09 uur

Jon McGregor is professor Creative Writing aan de Universiteit van Nottingham in Engeland. Hij schreef zelf ook al verhaalbundels en romans waarmee hij verschillende prijzen won.

Zelfs de honden gaat over Albert. Tijdens de feestdagen wordt zijn lichaam gevonden. De periode ervoor was voor Albert niet de meest positieve. Nadat zijn vriendin samen met hun dochter hem heeft verlaten raakte Albert wat aan lagerwal. Hij verdiept zich nog meer in zijn drankgebruik en om deze nood te bekostigen, stelt hij zijn woning open voor aan lagerwal geraakten. Verslaafden, zwervers, … allemaal mensen die Albert op een specifieke manier hebben leren kennen.

De opzet en het perspectief van dit boek vind ik erg mooi. In plaats van dat we de verschillende personages via Robert leren kennen is het nu andersom. Deze bijzondere en intrigerende personages vind ik het pluspunt van dit verhaal. Personages waar normaal in onze samenleving weinig aandacht aan besteed worden, krijgen hier de hoofdrol. Elk van deze personen hebben hun eigen bagage en achtergrond die ze meenemen.. Elk is ook met de nodige respect weergegeven en zonder minachting.

De schrijfstijl van McGregor is ook erg origineel. In de synopsis wordt het meteen duidelijk wat er is gebeurd, de dood van Robert. Maar via de personages krijgt de gebeurtenis meer diepgang. Een unieke manier om een verhaal te vertellen. Een lugubere sfeer vol verslaving, overleving en realiteit.

Een verhaal over de rauwe, schrijnende maatschappij.. Niet elk verhaal is een sprookje en dit maakt dit verhaal zo de moeite waard om te lezen!

» details   » naar bericht  » reageer  

Dangerous Women - Hope Adams (2021) 4,0

Alternatieve titel: Zwarte Zwanen, 11 juli 2021, 13:39 uur

Hope Adams is geboren in Jeruzalem en leefde nadien in verschillende landen. Zwarte zwanen (of Dangerous Women in de oorspronkelijke versie) is de historische debuutroman van haar. Eerder schreef ze wel al kinderboeken.

Londen, 1841. 200 vrouwen die veroordeeld zijn voor lichte misdrijven worden aan boord gebracht van de Rajah.
Een driemaster die hun naar Van Diemensland (huidig Tasmanië) gaat brengen. Kezia Hayter, een dame met superieure vaardigheden, krijgt de vrije overtocht op voorwaarde dat ze zorgt voor de gevangenen en de omstandigheden wat probeert te verbeteren. Ze probeert hen zo moreel advies te geven maar leert hun bijvoorbeeld ook naaien. Zo werken verschillende vrouwen samen aan het later bekende Rajah-quilt. Midden op zee wordt plotselings een jonge moeder dodelijk verwond. Er ontstaat paniek. Wie heeft deze verwondingen aangebracht en gaan er nog slachtoffers volgen?

Deze roman is gebaseerd op waargebeurde feiten en leest als een thriller. Historisch steekt het verhaal goed ineen en het is merkbaar dat er goed onderzoek is gebeurd naar de historische achtergrond. Zo had de auteur zicht op de werkelijke op het logboek van de scheepsarts en de namen van al de veroordeelde vrouwen aan boord inclusief hun misdrijven. Dit vind ik altijd leuk om te lezen aan het einde van het boek. Zo kan je de vergelijking maken tussen fictie en non-fictie.

De schrijfstijl is vlot om te lezen. Het verhaal slokt je op en de spanning is met momenten niet te houden. Je moet gewoon nog even verder lezen! De personages zijn heerlijk uitgewerkt. Je kan je een beeld vormen van ieder van hen en sommige van hen voelen vriendschappelijk aan.

Een hoopvol historisch verhaal vol onmacht, vriendschap en vooroordelen..

» details   » naar bericht  » reageer  

Now a Major Motion Picture - Cori McCarthy (2018) 4,0

Alternatieve titel: Nu in de Bioscoop!, 7 juli 2021, 22:12 uur

Cory McCarthy heeft gestudeerd voor scenarioschrijver en poëzie. Ze schreef verschillende Young Adult-boeken waarvan In de bioscoop de eerste is die vertaald is naar het Nederlands.

Iris haar oma is de schrijfster van de immens populaire Elementia-boeken. Vele fans kijken er naar uit dat deze trilogie nu ook verfilmd gaat worden in Ierland. Maar niet Iris. Zij ergert zich aan de fans en de mate waarin deze boeken een plaats hebben ingenomen in haar leven. Haar vader stuurt haar, en haar broertje Ryder, tegen haar zin naar Ierland toe. Dit is voor Iris wel een kans om de filmproductie te dwarsbomen zodat ze voor eens en altijd af is van deze rage. Maar Iris haar ideeën veranderen naarmate ze de vrouwelijke regisseur leert kennen én de knappe acteur Eamon.

McCarthy heeft een luchtige en opgewekte schrijfstijl die erg aangenaam is om te lezen. Het doet mij wat denken aan het gevoel dat ik ook had bij het lezen van ‘Cinder & Ella’ van Kelly Oram. Ook creëert ze een aangename sfeer door de setting. Je waant je in Ierland en hierbij ook op de filmset zelf. Persoonlijk ben ik ook erg nieuwsgierig geworden naar de “Elementia-boeken” zelf. Ik zou deze precies ook wel eens graag lezen!

Deze Young Adult vormt voor mij een voorbeeld omwille van de diversiteit die getoond wordt bij de personages. Verschillende origines en geaardheden krijgen ruimte in het verhaal. Een mooi beeld voor de jonge (en oudere) lezers! De personages tonen groei en durven reflectief naar zichzelf te kijken. De persoonlijke groei die ze doorheen verhaal ondergaan is aangenaam om als lezer samen te beleven.

Een origineel en vlot verhaal met een aangenaam tempo. Spanning, romantiek en maatschappelijk engagement maken van dit verhaal een prachtige Young Adult-boek!

» details   » naar bericht  » reageer  

Iron King, The - Julie Kagawa (2010) 3,5

Alternatieve titel: De IJzerkoning, 7 juli 2021, 20:42 uur

Julie Kagawa is een New York Times-bestsellerauteur. Ze is gekend voor vele Young Adult/ Fantasy-boeken. De ijzerkoning is haar debuut en ook het eerste deel van de succesvolle serie The Iron Fey.

Meghan Chase haar vader verdwijnt op 6-jarige leeftijd plotselings. Niemand weet waar hij is en wat er gebeurd is. Jaren later wanneer Meghan nog maar enkele uren verwijdert is van haar 16e verjaardag gebeuren er ineens vreemde dingen. Op een computerscherm op school ziet ze volgende boodschap: “Meghan Chase, we komen je halen …”. Meghan krijgt hierna te horen dat ze de dochter is van een elfenkoning. Ze komt in een wereld terecht met vreemde wezens met als doel om haar broer te redden. Hierbij komt nog eens kijken dat Meghan een oogje heeft op een prins die haar toch liever niet lijkt te zien.

Mijn eerste kennismaking met The Iron Fey-serie was zeker niet onaangenaam. De schrijfstijl is nogal simplistisch en kinderlijk. Naar mijn gevoel mag dit wel wat volwassener ook al is de doelgroep waarvoor het geschreven is wel jongeren (15+). Toch vind ik de verhaallijn op zichzelf wel sterk. Het is duidelijk dat het eerste boek een goede voedingsbodem vormt voor verdere sterke verhalen (serie).

Nimmernimmer, de mythische fae-wereld voelt zalig en magisch aan. Lekker wegdromen in een wereld vol avontuur en spanning. Deze wereld wordt duidelijk omschreven door de schrijfster. De personages hebben hun eigen typeringen waardoor elk individu zijn eigenheid heeft. De personages onderling hebben interessante dynamieken. Ohja, ik hou gewoon van Puck! Hoe zalig is zijn humor!

Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld om verder te willen lezen in deze serie. Het verhaal is duidelijk nog niet gedaan. Een levendig fantasy-verhaal boordevol mogelijkheden en boeiende en grappige personages.

» details   » naar bericht  » reageer  

Geheime Kistje van Elle, Het - Aline van Wijnen (2021) 5,0

6 juli 2021, 21:39 uur

Aline Van Wijnen schreef haar eerste roman ‘Halsoverkop’ in 2016. Ze won hiermee een schrijverswedstrijd. Nadien is ze niet gestopt met schrijven. Het geheime kistje van Elle is haar eerste historische roman.

Nederland, 2013. Janna wordt nog maar eens in de steek gelaten door haar man Rolf. Hierdoor heeft ze het niet makkelijk. Zeker aangezien haar oma Elle ook recent is overleden. Janna besluit haar moeder te helpen door de spullen van haar oma uit haar huis te ruimen. Zo ontdekt ze een oud kistje waar vanalles in zit wat ze niet kan plaatsen; een davidster, een identiteitsbewijs, een ring, … Janna reist hierna naar Parijs om zo op zoek te gaan naar het verhaal achter deze voorwerpen.

Wit-Rusland, 1941. De Joodse Ella Sadovskaya weet te ontkomen na een razzia. Door haar vlucht komt ze in het bos terecht waar ze uiteindelijk aansluit bij een groep verzetsstrijders. Ella weet de oorlog te overleven maar heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt. Ze neemt een andere identiteit aan en probeert haar leven verder te zetten waarbij ze haar verleden blijft verbergen.

Amai, wat een straf verhaal! Dit boek heeft naar mijn gevoel echt internationale allures en zou veelvuldig vertaald moeten worden. Zowel de inhoud als de cover zijn fenomenaal. Tijdens het lezen voel je je ongemakkelijk. Het is sensitief en emotioneel. Het zit onder je huid en weet dagen door je hoofd te spoken. Met af en toe een traantje en hier en daar een glimlach.

De personages zijn oprecht. Ze voelen warm aan en liefde is voelbaar. De schrijfstijl is erg aanlokkelijk. Je blijft steeds verder lezen doordat de hoofdstukken niet te lang zijn. Ook zit je helemaal in het verhaal en kan je hierdoor dit boek toch maar niet wegleggen.

Een beklijvende weergave van de verschrikkingen tijdens de 2e wereldoorlog met waargebeurde elementen. Een verhaal dat staat als een huis.

» details   » naar bericht  » reageer  

Betty - Tiffany McDaniel (2020) 5,0

1 juli 2021, 11:46 uur

Tiffany McDaniel schrijft met Betty een gedurfd verhaal dat gebaseerd is op haar eigen familiegeschiedenis. Ze is opgegroeid in Ohio en verwerkte de landschappen van haar streek in haar eigen boek. De zomer die alles deed smelten is haar debuutroman.

Dit boek is deels een dans, deels een lied en deels maneschijn.

Zo beschrijft Tiffany McDaniel zelf haar boek. Het vertrekpunt van deze roman is Betty, de moeder van Tiffany. Van hieruit maken we kennis met een tragische, authentieke familiegeschiedenis.

Betty werd geboren in 1954. Haar vader is Cherokee en haar moeder is wit. Betty zelf heeft meer het Cherokee uiterlijk meegekregen waardoor ze doorheen haar leven heel wat te maken heeft gekregen met racisme. Doorheen het boek lees je bijvoorbeeld hoe ze haar schooltijd beleeft heeft waarbij zowel medestudenten als leerkrachten neerbuigende opmerkingen over haar en haar achtergrond maakten. Betty heeft daarnaast 11 broers en zussen. Een erg groot gezin waarover in het dorp veel geroddeld wordt. Ze hebben het niet breed waardoor financieel rondkomen niet simpel is. Maar Betty houdt zich vast aan verhalen. Ze houdt ervan haar eigen verhalen neer te schrijven maar bovenal ook te luisteren naar de verhalen van haar vader. Via zijn verhalen kan ze ontsnappen aan haar eigen rauwe leven en kan ze mee dromen. Betty’s moeder is nogal afstandelijk en Betty kan niet meteen plaatsen hoe dit nu komt. Ze komt meer en meer te weten over haar eigen familie waarbij er toch het één en het ander is gebeurd wat niet door de beugel kon en waar ook niet over gecommuniceerd werd.

Amai, deze roman beneemt je de adem. Waar moet ik beginnen? Tijdens het lezen voel je aan dat dit verhaal puur en oprecht is. Het feit dat dit verhaal geïnspireerd is op een echte familie maakt deze roman extra duister.
Als lezer kom je tot besef dat we niet weten wat er zich allemaal afspeelt in bepaalde families/huizen. McDaniel heeft dit verhaal ingetogen en sterk neergepend. Een straf verhaal waarbij de personages veel diepgang krijgen. Zo wordt duidelijk dat je de voorgeschiedenis van vroegere generaties meeneemt in jouw eigen rugzakje.

Het boek heeft een lijvige omvang maar de schrijfstijl is soepel waardoor het toch wel vlot leesbaar is.

Een intens en beklijvend psychologisch familieverhaal over seksueel misbruik, armoede en racisme. Maar ook over kracht en hoop.

» details   » naar bericht  » reageer