menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van schelley. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Królestwo - Szczepan Twardoch (2018) 4,0

Alternatieve titel: Het Zwarte Koninkrijk, 21 augustus 2021, 13:50 uur

Szczepan Twardoch wordt de Tarantino van de Poolse literatuur genoemd. Hij is een van de meest gelezen auteurs in Polen. Hij is onder andere gekend van zijn bestseller De koning. Het zwarte koninkrijk is hier een vervolg op.

Warschau, 1939. Jakub Shapiro, is heerser van de onderwereld in Warschau. Als bokser zorgt hij bij zowel de mannen als de vrouwen voor extra adrenaline. Hij is niet vies om geweld te gebruiken om te krijgen wat hij wilt. Maar de tijden veranderen. De 2e wereldoorlog breekt uit en de nazi’s grijpen de macht. Shapiro is een schim van wie hij eerder was. Hij staat er helemaal alleen voor totdat Ryfka terug op het toneel verschijnt. Zij is de ex-geliefde van Shapiro. In het getto probeert zij te overleven samen met Shapiro. Doorheen het verhaal komen de verhalen van deze zijpersonages meer aan bod; Dawid, Shapiro’s zoon, zit vol wraakgevoelens t.o.v. zijn vader en dit allemaal ten tijde van de wrede Duitse bezetting.

De verschillende intriges zorgen voor een spannend verhaal vol wreedheden, wraak en duisternis. Naast de onderlinge dynamieken heerst het leven in het getto en de strijd om te overleven. Niemand is te vertrouwen.

Twardoch schetst zo een interessant beeld van Warschau ten tijde van de 2e wereldoorlog. Het bevat alle componenten voor een goed boek; spanning, misdaad, historische achtergrond,…

De schrijfstijl is aangenaam. Het tempo vlot. Twardoch schrijft beeldend waardoor de omgeving realistisch aanvoelt.

Een beklijvende roman die aanvoelt als een thriller. Het bezorgt je een ‘Peaky Blinders’-gevoel.

» details   » naar bericht  » reageer  

Geheimen van het Tuinhuis - Rihana Jamaludin (2021) 4,0

21 augustus 2021, 12:53 uur

Rihana Jamaludin is geboren en opgegroeid in Suriname. Later verhuisde ze naar Nederland. Na jobs in de kunstsector wisselde Rihana van koers. Sinds 2000 heeft ze zich meer gefocust op het schrijven van jeugdromans.

Suriname, 1870. Alexandra Belgrave, een 16-jarig meisje dat opgroeit in Suriname. De afschaffing van de slavernij is nog maar enkele jaren een feit. Alex heeft de luxe dat zij naar school mag gaan en doordat haar voorouders van witte afkomst zijn, is haar familie gespaard gebleven van de slavernij. Toch is alles niet zo rooskleurig als het lijkt. Als meisje dient zij zich te focussen op de taken die daarbij horen, zoals bijvoorbeeld het huishouden. Dit ligt Alex moeilijk aangezien ze erg intelligent is en toch meer ambitie heeft. Samen met haar hartsvriendin Jo brengt ze tijd door op plantage Het Schoone Land. Hier leert ze Ernst Martzil kennen. In het tuinhuis werkt hij aan een geheime uitvinding en hierbij heeft hij natuurlijk geen hulp nodig van meisjes.. Toch lijken de 3 meer en meer naar elkaar toe te trekken.

Het verhaal is erg boeiend aangezien het jou wat van de geschiedenis van Suriname en de slavernij bijbrengt. Hierdoor lijkt dit verhaal mij ideaal om in de klascontext te gebruiken. De schrijfstijl zorgt ervoor dat het verhaal makkelijk leesbaar is. Het tempo is relatief traag zodat het verhaal erg toegankelijk wordt. Er zit genoeg avontuur in zodat het verhaal ook zeker niet saai wordt.

Alex is een leuk personage. Ze is slim en stoer. Ze wil niet bij de pakken blijven neerzitten. Ook de zijpersonages weten vreugde op te wekken. De beschrijvende schrijfstijl zorgt ervoor dat je jou in Suriname in de 19e eeuw waant.

Als laatste wil ik toch ook nog meegeven hoe mooi dit boek is vormgegeven!
De cover is beeldend. Je zou er uren naar kunnen kijken en ontdekken. Maar ook de schutbladen zou ik zo willen inkaderen.

Een prachtige historische roman zowel de binnenkant als de buitenkant (én de inhoud)!

» details   » naar bericht  » reageer  

Fantaisie Allemande - Philippe Claudel (2020) 2,5

Alternatieve titel: Een Duitse Fantasie, 19 augustus 2021, 11:30 uur

Philippe Claudel is een gekende en gevierde Franse auteur. Je zult hem misschien kennen van Het kleine meisje van meneer Linh.

In een Duitse fantasie zijn verschillende verhalen samengebonden tot een boek. De verhalen lijken op het eerste zicht niets met elkaar te maken te hebben. Dit is dan in het begin ook wat vreemd om te lezen aangezien ik mij hier niet aan verwacht had. Het eerste verhaal gaat over een Duitse soldaat die kortlings na de 2e wereldoorlog op zoek is naar warmte. Het verhaal dat hierop volgt is dan weer een verhaal van een oude man die terugdenkt aan een sensuele herinnering uit het verleden. Zo zijn het allemaal verhalen die min of meer een link hebben met de oorlog en met de naam ‘Viktor’. Het is niet meteen duidelijk waarom deze naam een wederkerend item is.

Zo brengt dit boek je in verwarring en anderzijds ben je steeds aan het nadenken. Waarom spreken we terug over Viktor? Is dit dezelfde persoon of niet? Wie is dader? Wie is slachtoffer? En wat is schuld? Allemaal niet zo simpel te beantwoorden na het lezen van dit boek.

Ik vind het fijn als een boek mij stof tot nadenken geeft. Doordat het allemaal korte en verschillende verhalen waren heb ik niet het gevoel dat dit boek mij in zijn geheel zal bijblijven. Toch is dit weer eens een leuke afwisseling en het is ook tof om eens een origineel concept te kunnen ontdekken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bitre Blomster - Gunnar Staalesen (1991) 4,0

Alternatieve titel: Bittere Bloemen, 7 augustus 2021, 12:33 uur

Gunnar Staalesen is een Noorse bestsellerauteur. Hij schreef eerder al vele thrillers, maar ook toneelstukken, kinderboeken en romans. Zijn grootste succes zijn de thrillers rond privédetective Varg Veum. Bittere bloemen behoort ook tot deze serie waarvan er in totaal al 15 boeken zijn verschenen (waarvan er 5 naar het Nederlands zijn vertaald). Verschillende boeken van de serie zijn tevens ook al verfilmd.

Bittere bloemen is mijn eerste kennismaking met Varg Veum. Veum heeft enkele maanden behandeling achter de rug voor zijn alcoholproblematiek. Nu hij dit achter de rug heeft wilt hij zijn leven terug opnemen. Hij wilt terug aan het werk en krijgt via zijn fysiotherapeut, Lisbeth, een job aangeboden als huisbewaker van de familie Nielsen die een tijd in Spanje verblijven. Simpel dus! Tot hij tijdens de rondleiding een lijk ontdekt in het zwembad. Lisbeth, die de rondleiding gaf, is ineens met de noorderzon verdwenen. Het kriebelt bij Veum waardoor hij het toch niet kan laten om zelf op onderzoek te gaan naar de verdwenen vrouw.

Wat een fijne introductie van deze serie! Dit smaakt naar meer.. Spanning van begin tot einde. Steeds weer nieuwe verwikkelingen die de situatie net weer in een ander daglicht plaatst. Je denkt te weten hoe de vork in de steel zit maar steeds weer moet je jouw eigen gedachtegang aanpassen. Niets is wat het lijkt en wat hebben bepaalde elementen nu met het lijk in het zwembad te maken? Het verleden komt ook kijken wanneer er een link blijkt te zijn tussen deze zaak en een milieuschandaal van 8 jaar geleden.

De personages zijn sterk uitgewerkt. Varg Veum is lekker karakteristiek en de zijpersonages zijn mysterieus. Het verhaal is filmisch beschreven. Tijdens het lezen lijkt het alsof je naar een film kijkt. Er wordt beeldend en gedetailleerd beschreven hoe de situatie zich voordoet waardoor je als lezer erg betrokken bent in het verhaal. Vleugjes humor zorgen af en toe voor verlichting.

Een huiveringwekkend einde zorgt voor de kers op de taart van dit boek. Ik ben alvast benieuwd naar de andere zaken waarin Veum een rol speelt!

» details   » naar bericht  » reageer  

Ciudad de Vapor: Todo los Cuentos, La - Carlos Ruiz Zafón (2020) 4,0

Alternatieve titel: Stad der Nevelen, 1 augustus 2021, 17:53 uur

Carlos Ruiz Zafón is in Barcelona geboren. Deze setting heeft hij gebruikt in zijn vele populaire romans. Zo schreef hij het vierluik ‘Het kerkhof der Vergeten Boeken’. Ze gingen miljoenen keren over de toonbank. Stad der nevelen is zijn allerlaatste werk, postume uitgegeven, waarbij hij zijn vierluik meer diepgang wil geven aan de hand van verhalen. De personages, de geschiedenis van de mythische bibliotheek en de sfeer krijgen meer ruimte in dit boek. Stad der nevelen is een verhalenbundel.

Aangezien dat dit boek het eerste boek is dat ik lees van de schrijver kan ik helaas niet de link leggen naar zijn vorige boeken. Ik moet dringend tijd maken voor mijn ultralange TBR-lijst! Ik denk dat dit boek extra fijn zal zijn om te lezen wanneer je het eerdere vierluik al gelezen hebt. Toch voel ik tijdens het lezen van deze bundel wel de sfeer waar iedereen het over heeft. Ik waan mij met momenten in de straten van Barcelona van weleer. Toch gaan de verhalen niet enkel over het verre verleden. Zo is er ook een toevoeging ‘Inferno’ waarbij Zafon schrijft over de gebeurtenissen van 9/11. Ik moet toegeven dat dit verhaal wel binnenkwam. Beklijvend en integer. Ingetogen maar toch verhalend. Soms dan weer een duister element erin verwerkt. Hierbij is de krachtige schrijfstijl van Zafon merkbaar.

De foto’s vind ik zeker een fijne toevoeging aan het boek. Deze geven de mystieke sfeer van de verhalen weer. Verhalen vol fantasie en leven. Mooi taalgebruik maar even indrukwekkende verhalen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Glass Queen, The - Gena Showalter (2020) 4,5

Alternatieve titel: Breekbaar als Glas, 1 augustus 2021, 15:44 uur

Gena Showalter is een schrijfster die al vele jaren meegaat. Ze schreef vele boeken binnen verschillende genres. Zo is ze gekend bij de Dark Romance-liefhebbers. Maar ook bij de Fantasy- en Young Adult-lezers. Eerder schreef ze Koud als Sneeuw waarmee ze een hervertelling heeft geschreven van het sprookje Sneeuwwitje. In het boek Breekbaar als glas is het sprookje van Assepoester aan de beurt.

Gosh, i love retellings! Zeker als ze zo goed geschreven en “herverteld” worden als bij dit boek. Ik hou ervan als het verhaal een hele andere wending krijgt, een heel nieuw concept maar waarbij de basis van het oorspronkelijke sprookje toch nog te herkennen is.

Prinses Ashleigh is beter gekend als de Glasprinses. Deze naam is haar toegewezen omwille van haar zwakke hart dat zo breekbaar is als glas. Ze is erg kwetsbaar en daarnaast heeft ze ook geen magische krachten zoals haar twee zussen. Een orakel kondigt aan dat het Ashleighs lot is om Assepoester te zijn waardoor zij eigenlijk de knappe prins zou trouwen en het koninkrijk Sevon zou redden. Dit klinkt natuurlijk heel onwaarschijnlijk gezien Ashleighs beperking. Daarnaast lijkt iedereen op haar neer te kijken, eveneens de prins..

De wereld van Enchantia, gekend van haar eerder boek, voelt meteen zalig aan. De wereld is goed opgebouwd en wordt goed omschreven waardoor je jouw fantasie de vrije loop kan laten. De magische en sprookjesachtige sfeer is voelbaar doorheen het hele verhaal; rijmpjes, opvallende personages en verrassende twists!

De schrijfstijl is erg vlot. Je wordt meteen opgezogen door het verhaal en zweeft dan in een mystieke wereld. De personages zijn uitgebreid gevormd waardoor je als lezer voeling met hun krijgt. Daarnaast is het verhaal zeker niet voorspelbaar; spannende gebeurtenissen en onverwachte wendingen zijn het grote pluspunt van dit boek! Hier bovenop krijg je nog een spetterend einde! Wat wil je als lezer nog meer?!

» details   » naar bericht  » reageer